Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Bacteria care „mănâncă” plastic din oceane și îl transformă în apă! Invenția incredibilă a două studente

26 Sept. 2021, 20:30
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
26 Sept. 2021, 20:30 // Sci-tech //  Realitatea.md

Contaminarea ridicată din mări și oceane este o problemă majoră pe planetă. După cum indică studiile, vom avea consecințe grave. Iată că o bacterie ne-ar putea ajuta în acest sens. În anul 2050 vom avea mai mult plastic decât pești în apele oceanelor. Prin urmare, există numeroși indivizi care încearcă să creeze soluții pentru această problemă.

Această bacterie „mănâncă” plasticul

Astfel, niște studente au creat o bacterie care „mănâncă” plasticul din oceane și îl transformă în apă. A fost realizată de studentele Jeanny Yao și Miranda Wang care au obținut o finanțare de patru sute de mii de dolari.

Ele au câștigat cinci premii datorită acestei invenții, au devenit celebre, fiind cele mai tinere care au câștigat premiul științei Perlman. Micile organisme microscopice schimbă plasticului în dioxid de carbon și apă în doar 24 de ore. Inovația este utilizată în două moduri diferite: pentru a curăța țărmurile mării și, în plus, pentru a livra materiale brute pentru îmbrăcăminte.

„Este, practic, dificil, dacă nu imposibil, să-i faci pe oameni să renunțe la utilizarea plasticului. Așa că avem nevoie de inovație pentru a reduce cât de mult putem acest material și ca totul să devină biodegradabil”, spune Miranda Wang.

Drone și roboți subacvatici creați la Cluj: cum vor să rezolve poluarea oceanelor

Și clujenii au făcut un pas important în acest sens: au creat drone și roboți subacvatici, ca să curețe apele lumii.

Astfel, la Cluj s-a creat primul sistem robotic inteligent de curățare a oceanelor. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj, împreună cu alți șapte parteneri europeni, vor să salveze oceanele planetei noastre, conform Mediafax.

În prezent, colectarea deșeurilor de pe fundul oceanelor se face prin sisteme învechite, costisitoare și adesea periculoase pentru scafandri. Prin acest sistem cu roboți, oamenii de știință vor să schimbe acest mod de lucru.

Iată cum funcționează robotul care curăță apele. În primul rând, robotul de la suprafață este conectat prin două cabluri ombilicare de roboții subacvatici. Apoi, există un roboțel mai mic ce scanează după deșeuri, iar un robot mai mare adună gunoaiele și le pune într-un coș. Drona, pe de altă parte, încearcă și ea să detecteze deșeurile.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 15:16
 // Categoria: Meteo // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 15:16 // Meteo //  Valentina Buză

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de avertizare meteorologică. Astfel, până la data de 4 noiembrie, în bazinul râului Prut, pe sectorul s. Criva – or. Costești se va menține scurgerea scăzută cu circa 40% din valorile medii multianuale.

În context, meteorologii vin cu o recomandare pentru agenții economici, și nu doar.

„În legătură cu etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul râului Prut, pe sectorul s. Criva – or. Costești se va menține scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale. Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea avertizării hidrologice”, se arată în nota informativă.

Mai mult, potrivit meteorologilor, există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău