Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

FOTO Lacuri și râuri sub ocean sau cristale gigantice în peșteră! 8 dintre cele mai ciudate lucruri de pe planetă

15 Sept. 2021, 07:14
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
15 Sept. 2021, 07:14 // Cosmos //  Realitatea.md

Pământul este minunat de ciudat. De la creaturi minuscule care pot supraviețui în cele mai vitrege condiții, la minerale atât de închise la culoare încât ochiul uman nu le poate distinge. Iată câteva din cele mai uimitoare lucruri care există pe planetă despre a căror existență nu ai fi crezut vreodată că este posibilă. Despre primele șapte ai aflat aici, acum ține alte opt!

Vulcanul din Indonezia care aruncă lavă albastră

Vulcanul Kawan Ijen este renumit pentru că în timpul erupțiilor, lava aruncată pare a fi colorată în nuanțe de albastru și mov. Practic, lava cu pricina nu este de fapt albastră. Iluzia este creată de gazele sulfurice care ies la suprafață odată cu celelalte materii. Atunci când gazele se aprind, acestea ard cu o temperatură foarte mare, ceea ce le conferă intensa culoare de albastru electric.

Manuscrisul Voynich, cartea misterioasă scrisă într-o limbă necunoscută

Manuscrisul lui Voynich, cunoscut și ca manuscrisul de la Vila Mondragon, este un manuscris cifrat misterios, încă nedescifrat, despre care nu se cunoaște nici autorul și nici data apariției. Are forma unei cărți ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere și cuvinte neidentificate, fără greșeli, tăieturi sau corecturi.

Desenele în schimb sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, oameni, animale și teme astronomice. Plantele de exemplu nu au putut nici ele să fie identificate. Cu toate eforturile intense depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu s-a putut descifra nici până în ziua de azi. El ar putea avea un sens oarecare, dar poate fi și doar o farsă cu aparențe serioase.

O scriere misterioasă într-un alfabet necunoscut și fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe și siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat – acestea sunt doar câteva dintre elementele care i-au determinat pe cercetători să declare manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.

Point Nemo, cel mai îndepărtat loc de pe Pământ

Point Nemo este cel mai îndepărtat punct față de uscat. Cunoscut ca punctul inaccesibil, este localizat în centrul triunghiului format de insulele Ducie, Motu Nui si Maher, de lângă Antarctica. Este atât de departe, încât singurii oameni care au ajuns în ultimii ani, în apropierea lui au fost astronauții de pe Stația Internațională care orbiteaza Pământul, distanța pe verticală între stație și punctul respectiv fiind considerabil mai mică decât cea între Point Nemo și orice așezare umană pe Pământ.

Depresiunea Danakil,  decorul unui spațiu extraterestru

Situată în Etiopia, depresiunea Danakil arată ca platoul unui film cu extraterestri. Localizată în Triunghiul Afar, este “dotată” cu piscine de lavă, mici lacuri cu apă fosforescentă și fierbinte și coloane impresionante de sare. Gaze otrăvitoare ies din când în când la suprafață, iar dacă vă aventurați în zonă, puteți călca din loc în loc în mici bălți de …acid.

Lacurile și râurile de sub ocean

Par desprinse de pe suprafața unei alte planete și au o salinitate mult peste cea a apelor oceanului care le înconjoară. Apa aici este mai densă și de aceea se separă evident de apele din jur. Lacurile din adâncuri au valuri ale căror direcție poate fi diferită față de valurile oceanului. Submarinele pot practic să plutească pe suprafața lor și sunt un loc important de cercetare pentru oamenii de știință care studiaza cele mai vitrege condiții în care poate exista viață. Apele acestea sunt însă saturate de metan și hidrogen sulfurat, ceea ce le face otravitoare pentru oameni.

O ciupercă, cel mai mare organism viu de pe Pâmânt

Armillaria Ostoyae mai este cunoscută și drept ciuperca de miere. Este mai mare decât balenele, elefanții sau copacii baobab. Mărimea ei  nu ține de greutate ci de suprafața pe care se întinde miceliul ciupercii. Această ciupercă se întinde pe aproximativ 10 kilometri pătrați de teren în padurea națională din Oregon. Specialiștii care au descoperit-o au folosit mostre de ADN ca sa poată dovedi că ciupercile aparțin aceluiași organism. Ciuperca gigant a crescut de-a lungul a peste 8600 de ani și …are un gust delicios.

Tardigrades, microorganismele terestre care pot supraviețui în spațiu

Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime. Sunt răspândite pe tot globul, de la 6000 m înălțime în Munții Himalaya până la 4000 metri în adancimile Pâmântului. Aceste animale pot fi găsite în sol și nisip umed, în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare, mai rar în mediul marin. Însă, cel mai des tardigradele au fost observate printre asociațiile licheni și mușchi. Tardigradele sunt capabile să supraviețuiască în condiții extreme, la temperaturi de -273 °C și +151 °C, și își păstrează vitalitatea circa un deceniu fără apă. De asemenea pot supraviețui radiațiilor, lichidelor ajunse la punctul de fierbere, presiunii de pe fundul oceanelor și chiar …atmosferei depresurizate.

Cristalele gigantice din peștera… Cristalelor

Evident cunoscută sub numele de Peștera Cristalelor, acest loc adăpostește o adevărată comoară: Un oraș din cristale de gips care fac orice explorator să pară doar un pitic. Acest loc uimitor a fost descoperit în 2000 atunci când minerii au secat un lac subteran aflat într-o mină de zinc din statul Chihuahua.  Cristalele uriașe au o puritate atât de ridicată, încât nu au putut fi datate cu mijloace convenționale. În schimb aici a fost descoperită o bacterie în vărstă de 50 de mii ani.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 20:32
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
17 Sept. 2021, 20:32 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una dintre fabricile care produc serulAu fost identificate probleme în procesul de producție, relatează The Moscow Times.

Directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regoională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a spus Jarbas Barbosa.

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

După publicarea concluziilor OMS, fabrica a aunțat că a rezolvat deja problemele și că inspectorii nu au pus la îndoială siguranța sau eficacitatea vaccinului. Dar oameni de știință independenți și personalități din industrie au declarat pentru The Moscow Times că neregulile din domeniul producției ar putea compromite calitatea vaccinului.

OMS a anunțat miercuri că așteaptă încă o actualizare de la fabrica Pharmstandard și a sugerat că vor fi necesare noi inspecții ale instalațiilor înainte ca organismul să acorde aprobare pentru Sputnik V.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a spus Barbosa.

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.

Dar cererea a întâmpinat mai multe probleme și a fost afectată de întârzieri.

Atât EMA, cât și OMS au spus săptămâna trecută că așteaptă încă un „set complet de date” de la dezvoltatorii Sputnik V. EMA a refuzat să spună ce fel de informații lipsesc. Șeful strategiei agenției pentru vaccinuri, Marco Cavaleri, a declarat că termenul pentru aprobarea finală este „incert”.

Obținerea aprobării din partea oricărei organizații ar fi o victorie majoră pentru Rusia, care a lansat o acțiune agresivă de marketing și a vândut milioane de doze către zeci de țări. De asemenea, ar deschide calea pentru o posibilă recunoaștere reciprocă a vaccinurilor, simplificând călătoriile pentru rușii vaccinați cu Sputnik V.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române