Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

(FOTO, VIDEO) Salvatorii IGSU au dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală

04 Iun. 2021, 15:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Iun. 2021, 15:32 // Societate //  Valentina Buză

Inspectoratul General pentru Situații a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală. În acest sens, astăzi, 4 iunie, la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău salvatorii au organizat aplicații pentru a sensibiliza oamenii cu referire la pericolul scăldatului în locuri neautorizate, dar și nerespectării recomandării specialiștilor.

Activitatea salvatorilor a început cu o ceremonie oficială de menționare din partea conducerii IGSU pentru cinci persoane civile care au reușit să salveze de la înec mai mulți oameni, inclusiv copii. Eroii au fost menționați pentru curaj, vitejie și sacrificiu cu medalia IGSU Solidaritate în situații excepționale.

Ulterior angajații IGSU au desfășurat un exercițiu practic prin care au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament în preajma bazinelor acvatice.

Specialiștii au demonstrat în practică manevre de resuscitare, dar și de acordare a ajutorului în caz de accidentare a sinistraților în apă. Tot aici, salvatorii au venit și un șir de recomandări pentru a evită situațiile de risc.

O atenție aparte este acordată minorilor. Peroanele care au în grijă copii sunt îndemnați să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

Conform datelor IGSU de la începutul anului 2021 de la înec au fost salvate 38 de persoane. Tot în această perioadă în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 22 de persoane dintre care 4 copii.

Specialiștii recomandă ca scăldatul să fie organizat în locuri autorizate și amenajate corespunzător, să fie evitat în condiții de noapte și de timp nefavorabil. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice atunci când merg la lac, pentru a evita situațiile de risc.

Potrivit, IGSU, campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 22:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 22:23 // Actualitate //  Cristina Vlah

Trei cetățeni ai Republicii Moldova au decedat azi într-un accident produs în orașul Huedin, județul Cluj, România, informează Realitatea.md.

Aceștia se aflau într-un autoturism, iar la momentul impactului la volan se afla un bărbat de 29 de ani. În interior erau alți trei pasageri, o femeie de 30 de ani și doi minori de circa 6, respectiv 10 ani.

De cealaltă parte, conducătorul camionului implicat în accident este un bărbat în vârstă de 46 de ani, din orașul Aleșd, județul Bihor. Împrejurările și cauzele vor fi stabilite din datele rezultate la finalizarea anchetei în derulare, anunță Poliția Cluj.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre producerea miercuri după-amiază a unui accident rutier în apropierea orașului Huedin, județul Cluj, cu implicarea unui automobil și a unui camion, soldat cu decesul a trei cetățeni ai Republicii Moldova – 2 adulți și un minor, un bărbat în vârstă de 28 de ani, o femeie în vârstă de 29 de ani și un copil în vârstă de 6 ani.

A patra persoană, cetățean moldovean, din automobilul implicat în accident, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Băiatul este conștient, fiindu-i oferite îngrijiri medicale.

Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române pentru obținerea informațiilor privind circumstanțele producerii accidentului, precum și contactarea famiilor îndoliate.