Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

(FOTO, VIDEO) Salvatorii IGSU au dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală

04 Iun. 2021, 15:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Iun. 2021, 15:32 // Societate //  Valentina Buză

Inspectoratul General pentru Situații a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală. În acest sens, astăzi, 4 iunie, la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău salvatorii au organizat aplicații pentru a sensibiliza oamenii cu referire la pericolul scăldatului în locuri neautorizate, dar și nerespectării recomandării specialiștilor.

Activitatea salvatorilor a început cu o ceremonie oficială de menționare din partea conducerii IGSU pentru cinci persoane civile care au reușit să salveze de la înec mai mulți oameni, inclusiv copii. Eroii au fost menționați pentru curaj, vitejie și sacrificiu cu medalia IGSU Solidaritate în situații excepționale.

Ulterior angajații IGSU au desfășurat un exercițiu practic prin care au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament în preajma bazinelor acvatice.

Specialiștii au demonstrat în practică manevre de resuscitare, dar și de acordare a ajutorului în caz de accidentare a sinistraților în apă. Tot aici, salvatorii au venit și un șir de recomandări pentru a evită situațiile de risc.

O atenție aparte este acordată minorilor. Peroanele care au în grijă copii sunt îndemnați să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

Conform datelor IGSU de la începutul anului 2021 de la înec au fost salvate 38 de persoane. Tot în această perioadă în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 22 de persoane dintre care 4 copii.

Specialiștii recomandă ca scăldatul să fie organizat în locuri autorizate și amenajate corespunzător, să fie evitat în condiții de noapte și de timp nefavorabil. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice atunci când merg la lac, pentru a evita situațiile de risc.

Potrivit, IGSU, campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române