O groapă comună a fost descoperită pe teritoriul Muzeului de Istorie militară „Cetatea Tiraspol”. Săpăturile au fost reluate în 2021 la inițiativa așa-zisului Minister de Interne din Transnistria. Zeci de schelete se află acolo de pe timpul represiunilor din anii 30 ai sec. al XX-lea.
„Nimeni nu știa dacă va întâlni zorile a doua zi în patul său”, a povestit un cercetător al Laboratorului de Cercetări Arheologice de la Universitatea de Stat Pavlov. T.G. Șevcenko, Igor Cetverikov.
Cetatea de la Tiraspol a fost unul dintre locurile de execuție în masă a oamenilor. Potrivit datelor arhivistice din zonă, aproximativ cinci mii de civili de pe malul stâng al Nistrului (teritoriul actual al Transnistriei și al satelor de frontieră ale Ucrainei) au murit, lângă ziduri.
Primele lucrări pe teritoriul muzeului a început în anii 90, apoi a continuat în 2017 și 2019. În acest timp, au fost găsite aproximativ două mii de cadavre. Doar o mică parte din morți au fost identificați.
„Săpăturile au fost reluate în 2021 la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne”, a continuat Igor Cetverikov.
Astfel, în această vară, arheologii au descoperit deja o groapă de execuție, din care au scos rămășițele a 130 de morți; în alta – rămășițele a aproximativ patru duzini de oameni, bărbați și femei.
Potrivit comunicatului de presă din regiune, toți au fost împușcați în ceafă, cu încheieturile de la mâini legate.
Rămășițele lor vor fi reîngropate într-un mormânt comun, nu departe de bastionul „Vladimir”.