Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Cea mai veche formă de existență a unui animal pe Pământ. Cum arată fosila de 890 de milioane de ani

05 Aug. 2021, 15:22
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
05 Aug. 2021, 15:22 // Life //  Valentina Buză

În Canada a fost descoperită cea mai veche formă de existență a unui animal pe Pământ. Fosila are 890 de milioane de ani.

O fosilă veche de sute de milioane de ani a fost descoperită de un paleontolog în Canada. Descoperirea ar putea da peste cap tot ce știam până acum despre viața pe Pământ. Se credea că, în urmă cu peste 540 de milioane de ani, a început o perioadă denumită Cambrian.

Atunci a avut loc o așa-numită Explozie Cambriană, care a facilitat apariția grupelor mari de animale.

Doar că fosila descoperită în Canada e mult mai veche de atât, ceea ce pune sub semnul întrebării cunoștințele actuale.

Cea mai veche fosilă din lume

Noi studii arată că primii bureți ar fi apărut chiar cu 350 de milioane de ani înainte de Cambrian – adică acum 890 de milioane de ani.

„Dacă am dreptate, animalele au apărut cu mult, mult înaintea primelor fosile tradiționale de animale. Ar însemna că există o istorie străveche a animalelor, care nu s-a păstrat bine”, a declarat autoarea studiului, Elizabeth Turner.

Fosila descoperită în nord-vestul Canadei seamănă cu unii bureți moderni. Cercetătorii au datat stratul de roci în care au găsit fosilele, o analiză concludentă care nu lasă mult loc pentru întrebări privind vârsta fosilelor. Și identificarea bureților pare evidentă.

„Scheletul organic este foarte caracteristic (fosilelor de bureți)”, a explicat geobiologul Joachim Reitner, care a evaluat studiul lui Turner înainte de publicare.

Există un interes uriaș în lumea paleontologilor pentru descoperirea unor astfel de fosile. Acestea ar putea schimba teoriile care circulă azi și ar putea schimba modul în care specialiștii se raportează la viața pe Pământ.

Anul trecut, spre exemplu, cercetătorii descoperiseră un șobolan gigant, care se pare că a trăit în același timp cu dinozaurii. Animalul ciudat era diferit de orice mamifer cunoscut. Creatura bizară, cu dinți de capră, la fel de mare ca un câine uriaș și cu trei imenși colți în față și gheare ascuțite, se găsește în Madagascar.

A fost numit Adalatherium – care se traduce ca „fiară nebună” din limbile malgache și greacă.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 16:21 // Societate //  Realitatea.md

O masă cu flori pentru decor de nuntă a luat foc într-un restaurant cunoscut dintr-o suburbie a capitalei. Secvența video cu incidentul a fost făcută publică de bloggerul Eugen Luchianiuc, care susține că totul ar fi avut loc „recent”. Mai mult, potrivit acestuia, este vorba despre Grand Elysee. Informația însă nu este una confirmată.

Din imaginile video, se înțelege că este vorba despre o nuntă într-un local. Mirii dansează, iar pe fondal sunt artificii.

La un moment dat, cel mai probabil din cauza artificiilor, a luat foc o masă cu flori de decor care se afla în preajmă. În aceleași imagini video, se vede cum unul din angajații localului încearcă să stingă flăcările.

În filmarea publicată de Eugen Luchianiuc pe fondal a fost montat un alt video în care vorbește Sergiu Postică despre care se știe că este administratorul restaurantului Grand Elysee. Acesta spune că, de fapt, în incinta restaurantului nu permite artificiile.

Realitatea.md reiterează că informația cu privire la unde anume a avut loc incidentul nu este confirmată.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române