Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Lukașenko a dispus să fie păzit „fiecare metru” la hotar cu Lituania. Ar fi o victimă a migrației. Nauseda: O provocare

05 Aug. 2021, 15:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 15:26 // În Lume //  Realitatea.md

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a dat instrucțiuni pentru a consolida securitatea frontierei din sud spre vest, cu Lituania, în contextul crizei migrației.

„De acum înainte, niciun picior pe teritoriul Belarusului din partea adiacentă, fie din sud, fie din vest, nu ar trebui să fie. Închideți fiecare metru al frontierei. Nu degeaba am investit fonduri colosale în trupele de frontieră, în structurile noastre generale de putere. Oamenii noștri ar trebui să se simtă calmi, ar trebui să știe că există bărbați care sunt gata să-i protejeze”, a declarat Alexandr Lukașenko.

Acesta a mai acuzat Lituania și Polonia de provocări la graniță, afirmând că țările occidentale, când nu au reușit să efectueze „șapte sau opt etape ale așa-numitei revoluții a culorilor” în Belarus, s-au întors „la tactica șantajului și a presiunii”. La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, denunță aceste atacuri.

Lituania acuză Belarusul că autoritățile acestei țări nu împiedică migranții să treacă frontiera belarusă-lituaniană către UE (mai devreme Lukașenko a spus că Minsk nu va interfera cu tranzitul imigranților ilegali către Europa). Autoritățile lituaniene au declarat situație de urgență și au început să ridice un zid cu sârmă ghimpată la graniță. În ultimele zile, polițiștii de frontieră lituanieni au început să încerce să-i întoarcă pe migranți chiar la frontieră și să-i trimită înapoi în Belarus.

La 4 august, comitetul de frontieră din Belarus a anunțat prima victimă a crizei migrației – un cetățean irakian care ar fi fost bătut pe teritoriul Lituaniei și „a murit în brațele grănicerilor din Belarus”. Lituania a negat implicarea în incident, numind mesajul o provocare.

Criza migranților spre Lituania a început în primăvară. Sute de oameni din Orientul Mijlociu și Africa intră în această țară prin Belarus. Comparativ cu anul trecut, fluxul de migranți ilegali peste granița beloruso-lituaniană a crescut de 39 de ori.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:56
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:56 // Life //  Realitatea.md

Alex Trif are 19 ani și e în top 10, în România, ca număr de urmăritori pe TikTok. A absolvit de curând liceul și a fost admis la ASE, la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică. Pasiunea lui cea mare o reprezintă rețelele de socializare, acolo se bucură de notorietate. Într-un interviu, tânărul a spus care crede el că e rețeta succesului în mediul online, dar a avut un mesaj și pentru politicieni.

Aproape un milion de fani are pe TikTok, iar pe Instagram are peste 35.000 de urmăritori. Nu trece zi în care să nu posteze o fotografie, un video sau un story pe rețelele de socializare. Dincolo de viața în online, Alex Trif începe facultatea în octombrie. E entuziasmat și mândru de tot ce a reușit până acum. „Complicele” și susținătorul lui e chiar mama lui, profesoară, pasionată și ea de rețelele de socializare.

Ești în top 10 în România că număr de urmăritori pe TikTok. Cum ai reușit? Cum a pornit totul?

Alex Trif: Aș putea spune că am prins valul încă de la începutul TikTok-ului în România. Eu eram deja pe Musical.ly, iar continuarea pe TikTok a venit natural. Mi-am făcut cont, am început să postez, mi s-a părut interesant că vin persoane necunoscute să îmi vadă conținutul și am ținut-o tot așa. Nu m-am oprit.

Deși a pornit ca o joacă, am făcut și eu la fel ca toți adolescenții, mi-am creat un cont pe o platformă de socializare. Dar am văzut oportunitatea aplicației și mi-am găsit domeniul de interes.

Citești site-urile de presă? Ce părere ai despre contextul politic actual?

Alex Trif: Recunosc că mă informez tot din social media. Văd titlurile, intru să citesc mai mult pe linkurile care mă interesează. Sincer, mă simt prea tânăr pentru politică. E prea serioasă pentru un băiat de 19 ani. – Nu crezi că tinerii ar trebui să se implice mai mult în politică? – Ba da, de ce nu? Dar cred că nu e pentru toți lumea politică. Trebuie să ai tragere, să vrei să faci asta, de fapt, la fel ca în orice alt domeniu trebuie să faci cu drag orice activitate.

Să-și facă conturi pe TikTok, dacă vor că mesajul lor să ajungă la un public tânăr.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române