Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

FOTO O nouă păpușă Barbie! Este vaccinolog și arată exact ca creatoarea vaccinului AstraZeneca. Ce reacție a urmat?

05 Aug. 2021, 09:15
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
05 Aug. 2021, 09:15 // Life //  Realitatea.md

Unul dintre dezvoltatorii vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, profesoara Sarah Gilbert de la Universitatea din Oxford, a devenit prototipul pentru o nouă păpușă Barbie. La început, această inițiativă i s-a părut ciudată, dar apoi a decis că o astfel de păpușă ar putea inspira fetele din întreaga lume să studieze știința.

Compania „Mattel” a arătat o păpușă Barbie nouă, de profesie vaccinolog, care arată exact ca creatoarea vaccinului AstraZeneca. Gilbert a fost cea care a condus echipa de elaborare a vaccinului anti-Covid-19 utilizat acum pe larg în lume.

Când cei de la Mattel au anunțat-o că vor să scoată o Barbie ca ea, a fost surprinsă.

„Îmi place că următoarea generație de fete va fi inspirată de cariere în STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Am speranța că atunci când vor vedea această Barbie vor înțelege că știința este vitală, îmi doresc să afle despre o noua profesie, de exemplu – vaccinolog”, a spus Gilbert.

Anterior, încă cinci femei din SUA, Brazilia, Canada și Australia, care lucrează în domeniul științei și tehnologiei, au devenit prototipurile păpușilor Barbie. Printre acestea, se numără și creatoarea costumului de protecție reutilizabil pentru medici, Kirby White, și omul de știință biomedicală, Jacqueline Goes de Jesus.

În ultimii ani, Mattel a extins linia Barbie, adăugând look-uri personalizate, fizic realist sau păpuși în hijab, creând și serii incluzive (cu picioare protetice și în scaune cu rotile) și dedicând jucării femeilor de diferite profesii, cum ar fi fata-astronaut.

În iunie, compania a lansat prima sa colecție Barbie din plastic care a fost colectată în ocean și reciclată. Până în 2030, Mattel intenționează să treacă în cele din urmă la fabricarea din materiale reciclate sau reciclabile.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie