Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO „La noi așa e moda”. Copile de etnie romă din Moldova se mărită chiar și la 12 ani. Baronul ar fi împotrivă!

02 Aug. 2021, 07:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 07:15 // Societate //  Realitatea.md

Copile de etnie romă din Republica Moldova se mărită și nasc la vârsta de 12 ani. Asemenea cazuri ar fi rare, însă se mai întâmplă chiar și în prezent. Baronul de la Soroca, Artur Cerari, a declarat recent, într-un interviu pentru vloggerul rus Ilia Varlamov, că ar fi împotriva unor căsătorii așa de timpurii.

– La 12-13 ani se mărită, se însoară.

– Doar sunt copii…

– Când fetița are 20 de ani, nimeni n-o vrea. O poreclesc „fecioară bătrână”. Fata mea mai mare la 13 ani s-a măritat și a născut. Cea mai mare nepoată are 18 ani, ea demult s-a măritat și copii are. Și ea la 13 ani s-a măritat.

– Și nu sunteți împotrivă?

– Totul este bine. La noi așa e moda.

– Dar a învățat?

– A învățat 2-3 clase, s-a măritat, că-i frumoasă și înaltă. Au furat-o și s-a măritat.

Mai sus este un dialog între Ilia Varlamov și o femeie de etnie romă surprinsă pe una din străzile orașului Soroca. Baronul însă a contrazis și a povestit că, acum, la ei nu se mai fură miresele. Iubiții se înțeleg între ei. Întrebat dacă există căsătorii împotriva voinței fetei, el a recunoscut că da, „dar foarte rar”.

„De fapt, ei singuri se înțeleg și își spun: să zici că m-ai furat. … Sunt împotriva căsătoriilor timourii – la 14, 15 ani. Asta este. Sunt care nasc și la 12 ani, dar în cazuri rare. Nu sunt de acord cu asta și mulți tovarăși de-ai mei tot sunt împotrivă”, a conchis baronul.

Mai mult, ar fi permise în comunitate și căsătoriile mixte, adică cu un partener de altă etnie decât cea romă.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 22:46
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 22:46 // Economie //  Cristina Vlah

După data de 1 aprilie ne putem aștepta la scumpiri ale energiei electrice, întrucât contractele actuale vor expira iar cele noi vor depinde de noile prețuri ale gazelor naturale. Acest lucru a fost afirmat de către unul dintre directorii ANRE, Eugen Carpov, informează Realitatea.md.

„Eu nu exclud acest lucru, atât timp cât noi avem energie electrică procurată la un preț de 5,35 cenți. În statele vecine, Ucraina și România spre exemplu, prețul ajunge la 7-8 cenți. Deci, vă dați seama că deja creșterea este. Cum se va reflecta ea la noi? Va fi poate și un proces de descreștere, vom vedea.

Dacă vă referiți la energia electrică, sau dacă e să dezvoltăm puțin, contractele care există acum pentru livrarea de energie electrică sunt pe perioada unui an și expiră la 1 aprilie.

În mod normal, aceste contracte trebuie să fie raportate la tarifele care există și nu ar trebui să genereze anumite schimbări pe parcurs. Aceasta este cel puțin așteptarea noastră și sperăm să se realizeze. Care va fi situația începând cu 1 aprilie, vom vedea împreună”, a declarat Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

De asemenea, directorul ANRE a zis că scumpirile vor fi dirijate și de creșterea tarifelor la gazelle naturale. „La moment, avem prețul vechi și tariful vechi, dar în general, gazele respective se vor reflecta și în prețul energiei electrice”, a adăugat el.

Menționăm, că în prezent se discută despre negocierea dintre Gazprom și MoldovaGaz, cu privire la prețul la gazele naturale procurate din Federația Rusă, în contextul în care prelungirea actualului contract expiră la 30 septembrie.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române