Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

FOTO, VIDEO Un artist german a creat un sandviș în întregime din aur de 18 carate. Îl vinde cu 2,5 milioane de euro

17 Sept. 2021, 08:00
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 08:00 // Sci-tech //  Realitatea.md

Inspirat de tradiția germană de a servi sandvișurile în bagel, pâine în formă de covrig, dar și de avocado care a devenit un simbol al generației milenialilor, Tim Bengel a creat „Who Wants to Live Forever?”, o sculptură de aur turnată sub formă unui sandwich cu pâine, avocado și ceapă.

Lucrarea continuă linia creațiilor lui Bengel care a devenit faimos pe rețelele de socializare și se folosește de factorul de șoc pentru a atrage atenția asupra unor concepte și probleme pe care el le consideră importante. Sandvișul de aur este estimat la 2,5 milioane de euro și a fost realizat din lingouri de aur de 18 carate care cântăreau peste 5 kilograme. Prețul de producție a fost susținut de mai mulți sponsori care au plătit în jur de 850.000 de euro pentru realizarea lucrării.

Tehnică de turnare a sculpturii lui Bengel a fost relativ clasică și documentată într-un scurt video postat pe contul lui de Instagram.

Pentru început, a luat un sandwich cu avocado de la restaurantul preferat din Berlin, Avocado Club, acolo unde sculptură este expusă în prezent, fiind inclusă în circuitul Berlin Art Week. A scanat atât sandwich-ul în întregime dar și fiecare piesă individuală din interior, a realizat un model 3D pe care l-a transformat în matriță unde a turnat aurul topit pentru a crea modelul dorit. După ce aurul s-a întărit în forme, artistul a asamblat sculptură într-un mod identic celui din restaurant și a șlefuit anumite colțuri pentru a-i oferi un aspect cât mai apropiat de modelul real.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

Rezultatul final cântărește peste 12 kilograme și, pentru a-l proteja, Galeria Rother care îl reprezintă pe Bengel, a creat o vitrină specială în valoare de 40.000 de euro pentru a-l proteja de furturi sau distrugeri. După expoziția din Berlin, lucrarea va fi inclusă în cadrul Miami Art Week 2021, eveniment care va avea loc în luna decembrie. În plus, lucrarea va putea fi cumpărată prin Galeria Rother la prețul de 2,5 milioane de euro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

Ideea lui Bengel în privința obsesiei pentru fructul de avocado este susținută și de specialiștii în tendințe care au ales culoarea anului 2022 în materie de design interior drept „Guacamole”, adică sosul de avocado.

Tim Bengel a devenit faimos în 2017 când a început să strângă zeci de milioane de vizualizări pentru tablourile meticuloase realizate din foițe de aur și nisip colorat. În urmă cu doi ani, în cadrul Berlin Art Week, a creat o grădina în formă unui craniu, realizată din tufișuri și pietre de mormânt cu mesaje satirice de tip „meme”.

Artistul, în vârstă de 29 de ani, are o viziune clară: „Vreau să fac lucrurile foarte diferit, să mă folosesc de inovație și estetică pentru a schimbă lumea artei. „Vorbind despre faptul că alege să documenteze procesul creative prin video-uri scurte postate pe Instagram, Bengel susține că „Este timpul să facem artă mult mai accesibilă. Video-urile mele nu sunt tutoriale, sunt gândite că o experiență care culminează cu dezvăluirea lucrării finale, este o adaptare la era digitală a modului în care publicul interacționează cu artă”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

Născut în Stuttgart în 1991, absolvent de istoria artei și filosofie la Universitatea din Tubingen, Tim Bengel a devenit extrem de popular pe rețelele de socializare unde montajele care documentează procesul lui creativ au strâns peste 400 de milioane de vizualizări și peste jumătate de milion de fani pe Facebook și Instagram.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 10:31 // Societate //  Valentina Buză

Și-a găsit sfârșitul pe traseu. O femeie a decedat după ce a fost strivită de un automobil la Cimișlia. Potrivit informațiilor, impactul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 07:00.

Contactat de Realitatea.md, ofițerul superior de presă al IP Cimișlia Cristina Vicol, a declarat că șoferul în vârstă de 53 de ani conducea automobilul de model Renault Megane și a tamponat o femeie de 69 ani locuitoare a orașului Cimișlia.

„S-a constatat că în momentul impactului victima traversa carosabilul în afara trecerii pentru pietoni din stânga spre dreapta conform direcției de deplasare a automobilului”.

Urmare a impactului, femeia a decedat la fața locului până să intervină echipele de salvare.

Șoferul fiind testat cu alcoolscopul, s-a constatat o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,00 mg/l.

Oamenii legii inițiat o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău