Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(FOTO, VIDEO) Urmau să ajungă ilegal pe piața UE. Ce au descoperit patrupezii Serviciului Vamal

28 Mai 2021, 10:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Mai 2021, 10:19 // Societate //  Valentina Buză

Zeci de mii de țigarete urmau să ajungă ilegal pe piața UE, însă câinii Serviciului Vamal, Daina și Dunai, au dejucat planurile a doi moldoveni. Cazurile au fost înregistrate la posturile vamale „Leușeni” și „Cahul”, fiind ridicate în total 53 000 de țigarete. Potrivit informațiilor preliminare, țigările urmau să fie comercializate pe piața neagră a Uniunii Europene.

„Primul caz a fost raportat de vameșii de la Leușeni, după ce câinele Vămii a semnalat, prin reacție, prezența unor obiecte suspecte într-un autocar ce efectua cursa regulată Chișinău-Timișoara. Vameșii au redirecționat mijlocul de transport spre scanare și, analizând imaginile, au remarcat un spațiu special amenajat în rezervorul pentru combustibil. Acesta a fost modificat prin sudarea unui perete dublu, care delimitează combustibilul de locul în care erau tăinuite produsele din tutun”, spune poliția.

Ca urmare a demontării rezervorului, funcționarii vamali au descoperit 33 000 țigarete „Ashima”, fără timbre de acciz.

„În cel de-al doilea caz, la ieșire din țară prin postul vamal Cahul, controlului de specialitate a fost supus un microbuz de model „Mercedes Sprinter”, care se deplasa în Marea Britanie. Și de această dată, câinele specializat în detecția produselor din tutun a semnalat prezența țigărilor în autovehicul. Astfel, au fost descoperite ascunse în tavan, în vederea sustragerii de la controlul vamal, 20 000 de țigarete „Kent”, marcate cu timbre de acciz ale Republicii Moldova”.

În consecință, mijloacele de transport au fost indisponibilizate în vederea confiscării sau încasării contravalorii acestora.

Produsele din tutun au fost și ele confiscate, iar cercetările continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 07:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 07:15 // Societate //  Realitatea.md

Polițiștii moldoveni au încheiat ancheta inițiată, în urma concertului susținut de rapper rus Alișer Valeev, cunoscut cu numele de scenă Morgenshtern. Acesta a fost la Chișinău în luna mai și a cântat lângă Megapolis Mall. Ancheta urma să elucideze dacă s-au respectat restricțiile încă în vigoare, chiar dacă autoritățile au emis și unele relaxări pe timp de pandemie, rămânând obligatorie purtarea măștii și respectarea distanței sociale.

Potrivit ofițerei de presă a Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, organizatorii concertului au fost sancționați în baza articolului 76/1 din Codul Contravențional, ceea ce înseamnă o amendă în merime de 10.000 de lei. Declarația a fost făcută pentru colegii de la ReplicaMedia.md.

Amintim că, estimativ, la concert au participat peste 6.000 de spectatori, printre care și minori. Echipaje de poliție au patrulat în ziua concertului, pe 29 mai curent, la difuzor emițând mesajul de atenționare privind Covid-19. Chiar și așa, s-au creat rânduri, iar din imaginile postate pe rețelele sociale s-a văzut că nu a fost respectată distanța socială și nici nu a fost purtată mască. Asta a servit motiv pentru a iniția un proces contravențional.