Curs valutar
 • EUR
  19.2940
  0%
 • USD
  17.7850
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8782
  0%
 • UAH
  0.4351
  0%

FSB l-a arestat pe fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas Igor Ghirkin poreclit „Strelkov”

21 Iul. 2023, 16:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
21 Iul. 2023, 16:55 // În Lume //  Elena Putregai

Rusia l-a arestat vineri, 21 iulie curent, pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, sub acuzația de „extremism”, anunță TASS. Anunțul a fost făcut inițial după-amiaza de către soția lui Ghirkin, devenită între timp unul dintre cei mai populari bloggeri militari din Rusia.

Ea a scris pe canalul de Telegram al soțului ei: „Miroslava Reginskaia, soția lui Igor Strelkov (n.r. apelativul lui Ghirkin în rândul forțelor separatiste): „Astăzi, în jurul orei 11:30, reprezentanții Comitetului de investigații au venit la noi. În acel moment, nu eram acasă. Curând, potrivit cuvintelor paznicului, l-au scos pe soțul meu de sub brațe și l-au dus într-o direcție necunoscută. De la prieteni am aflat că soțului meu i-au fost aduse acuzații conform Articolului 282 din Codul Penal al Federației Ruse (extremism). Nu știu nimic despre locul unde se află soțul meu, nu a dat niciun semn de viață. În momentul arestării, eu nu eram acasă”.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, afirmă că informația a fost confirmată de oamenii legii.

„Vineri dimineață, Igor Strelkov (Ghirkin) a fost reținut la Moscova. În prezent, el este supus unor acțiuni de investigație”, a declarat un reprezentant al forțelor de securitate pentru TASS.

Cine este Igor Ghirkin

Poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), el era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeei și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.

După declanșarea războiului din Ucraina anul trecut, el s-a remarcat datorită criticilor puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și analizelor privind evoluția de pe front.

Pe 17 noiembrie 2022 el a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. Victimele tragediei au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 pasageri din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.

Investigația asupra tragediei a fost condusă de Olanda, cu participarea Ucrainei, Malaysiei, Australiei și Belgiei.

Instanța a declarat că a ajuns la concluzia că nu există „nicio urmă de îndoială rezonabilă” că zborul MH17 a fost doborât de un sistem antiaerian rusesc BUK, Ghirkin și ceilalți inculpați fiind acuzați că au aranjat ca acesta să ajungă în mâinile separatiștilor și au organizat transportarea acestuia.

Niciunul dintre inculpați nu a fost acuzat că a participat personal la doborârea avionului companiei Malaysia Airlines și toți au fost judecați în absență.

Ghirkin l-a atacat în termeni duri pe Vladimir Putin

Deși în primele luni ale războiului Ghirkin a pus insuccesele și regresele forțelor armate ale Rusiei pe seama incompetenței comandamentului militar de la Moscova, criticându-l cu precădere pe ministrul apărării, începând cu finele anului trecut el a început să îl critice inclusiv pe președintele Vladimir Putin.

„Nu sunt doar eu… oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de la nivelul mediu de acolo nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa președintelui sau a ministrului apărării”, a afirmat el în unul dintre primele mesaje de acest fel, publicat pe 11 decembrie 2022.

Într-un videoclip dur de 90 de minute în care a analizat felul în care a fost purtat războiul de către Rusia, Ghirkin a vorbit inclusiv despre „capul peștelui care este complet putred” și a cerut măsuri pentru reformarea armatei.

Într-un alt mesaj din luna martie a acestui an, el a afirmat că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în Biserica Kremlinului. Singur! Preoților probabil le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri. Acesta este adevăratul Vladimir Vladimirovici, care, atunci când primește miniștri, stă singur într-o parte a mesei și se uită la ei cu binoclul: ‘Unde sunt?’”, a spus el atunci.

„Acesta este adevăratul. Dar acela care decorează, îmbărțișează pe toată lumea, sunt alții Iar cel care ține discursuri…, când văd un presupus Putin în mulțime, văd imediat o sosie. Și nimeni nu știe ce spune acesată dublură. Probabil vorbește prostii”, a continuat el.

Ghirkin l-a comparat pe Putin cu o „mumie”

Doar o lună mai târziu, Ghirkin anunța crearea unui așa-zis „club al patrioților supărați”, acuzând că Rusia este condusă spre o înfrângere militară.

„Am intrat într-un război lung și prelungit pentru care economia noastră a fost complet nepregătită. Nici armata și sistemul nostru politic nu erau pregătiți pentru asta”, a acuzat el într-un mesaj transmis pe 2 aprilie.

Într-un alt atac direct la adresa președintelui rus, transmis chiar luna trecută, Ghirkin a spus că Putin, în calitate de lider militar, nu ar trebui să se ascundă, ci să preia frâiele războiului.

„Dar unde este Putin? Peskov (n.r. – purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov) din când în când face o declarație și spune că Putin știe ce se întâmplă, că este la curent cu ceea ce se întâmplă. Știți ce, poți da raportul și unei mumii până la urmă. Mumia este întinsă, vii la ea, o saluți și poți raporta: Permiteți-mi să vă familiarizez cu situația. Se întâmplă asta și aia. Mumia tace. Ați prezentat raportul? Ei bine, au prezentat. Rezultatul este clar”, a acuzat Ghirkin pe 9 iunie.

„Comandantul-șef s-a retras complet în timp de război, în timp ce oamenii din cercul său intim se luptă în mod deschis între ei pentru conducere. Astfel de acțiuni ale lor subminează stabilitatea pe front, iar el nu reacționează în niciun fel”, a continuat el cu acuzațiile, referindu-se la tensiunile de la momentul respectiv dintre mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin și ministerul rus al apărării.

Arestarea de vineri a lui Ghirkin pare să survină într-un moment de epurare ordonată de Putin după rebeliunea militară oprită în ultimul moment de Prigojin.

Ghirkin nu era un apropiat al șefului Wagner, cei doi aflându-se în conflict deschis, însă arestarea sa ar putea fi o nouă măsură a Kremlinului în vederea controlării spațiului informațional rusesc.

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
13 Iul. 2024, 15:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2024, 15:39 // Societate //  Realitatea.md

Zeci de percheziții în hoteluri, construcții și case abandonate au fost efectuate după omorul din 10 iulie la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. S-a descins în cel puțin 24 de centre comerciale, gări auto, piețe, centre de plasament, parcuri, cooperative și garaje, iar peste 700 de persoane au fost verificate. Inspectoratul General al Poliției precizează că au fost reținute două persoane suspectate de complicitate la comiterea omorului. Țintașul nu este încă reținut, transmite IPN.

„În contextul crimei din sectorul Râșcani al capitalei, din această săptămână, în care a fost ucis un cetățean turc condamnat penal în alte țări, Poliția Națională dă asigurări cetățenilor Republicii Moldova că siguranța lor nu este în pericol. Asta în contextul informațiilor operative deținute de oamenii legii, conform cărora această persoană a comis un omor intenționat cu scop de lichidare a cetățeanului turc, fără a fi amenințate alte vieți”, precizează IGP.

Oamenii legii au pornit urmărirea penală pentru omor comis cu deosebită cruzime. Bărbatul care a tras în cetățeanul turc era cu fața acoperită și se deplasa cu o trotinetă electrică. Având la el un pistol, deocamdată de model nestabilit, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul bărbatului de la terasă, în urma cărora ultimul a decedat pe loc.

Cât ține bărbatul omorât, în vârstă de 41 de ani, acesta era dat în căutare internațională. În mai 2022, acesta a fost reținut în Republica Moldova și plasat în arest pentru a fi extrădat autorităților britanice care îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Autoritățile competente au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și în prezent se află încă în examinare. La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil. În octombrie 2022, Inspectoratul General pentru Migrație i-a respins cererea. Decizia a fost însă contestată de solicitant prin trei acțiuni în contencios administrativ. Hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei de refuzare a azilului, a fost luată abia peste doi ani, pe 3 iulie 2024.

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală