Curs valutar
 • EUR
  20.4187
  -0.5113%
 • USD
  18.7715
  -0.2765%
 • RUB
  0.2705
  -0.6654%
 • RON
  4.1739
  -0.793%
 • UAH
  0.5083
  -0.2951%

GALERIE FOTO Mai mulți oficiali europeni au vizitat Republica Moldova! Vezi în ce context

03 Feb. 2022, 18:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
03 Feb. 2022, 18:35 // Societate //  Realitatea.md

Cu prilejul a doi ani de la includerea rutei oenoturistice „Drumul Vinului” în Ruta Culturală Europeană, mai mulți oficiali europeni au vizitat Republica Moldova.

La doi ani de când traseele vinicole din „Drumul Vinului Moldovei” fost incluse în Ruta Culturală Europeană a viței-de-vie și a vinului „Iter Vitis”, parte din Programul Rutei Culturale a Consiliului Europei, itinerarele vinicole unice ale țării noastre au obținut un șir de distincții și aprecieri.

La invitația Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), Stefano Dominioni, directorul Institutului European al Rutelor Culturale și Emanuela Panke, președinta federației „Iter Vitis”, au avut întrevederi cu ministrul Culturii, reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului și vinificatori. Aceștia au vizitat un șir de trasee turistice din țară, pentru a valorifica potențialul cultural și a identifica noi oportunități de sporire a notorietății traseelor oenoturistice.

„Moldova este un stat membru al Consiliului Europei de mai mult timp, având o poziție ce impune stabilitate în activități și democrație. Cultura, la fel, este un aspect important, deoarece este cheia pentru crearea unei identitatăți proprii. Vinul Moldovei este un simbol al identității europene, erijat de o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros cultivat de-a lungul secolelor. Mărturie sunt beciurile vechi, cultura populară a vinului, dar și soiurile autohtone care oferă calitate și recunoaștere internațională. Grație oportunității de descoperire a patrimoniului cultural, a gastronomiei, vieții rurale dar și a ospitalității moldovenilor, „Drumul Vinului” devine un produs competitiv, care va contribui la păstrarea biodiversității și a autenticității ofertei turistice. Iar certificarea Consiliului Europei conferă excelență și ralierea la valorile fundamentale ale societății moderne”, a declarat Stefano Dominioni, directorul Institutul European al Rutelor Culturale, Consiliul Europei.

În cadrul întrevederii desfășurate la Ministerul Culturii, oficialii au realizat un schimb de opinii privind participarea Republicii Moldova la inițiativele susținute de Consiliul Europei pe dimensiunile: cultură, patrimoniu și turism cultural. În acest context, s-a discutat oportunitatea Moldovei de a adera la Programul de rute culturale al Consiliului Europei.

„Afilierea „Drumului Vinului” la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei oenoturistice din Moldova, care se bucură de notorietate. Patrimoniul milenar în vinificație, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic oferit de Moldova, pe care vom continua să-l promovăm turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice, prin intermediul rețelei „Iter Vitis”, a spus Emanuela Panke, președinta Federației „Iter Vitis”.

Cu această ocazie, ministrul  și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat țării noastre de către Institutul European al Rutelor. Pentru că tradițiile milenare în vinificație sunt parte importantă a identității noastre, delegația internațională a avut o întrevedere și cu alți reprezentanți ai Ministerului Culturii, pentru a pune în valoare oportunitățile itinerarelor oenoturistice.

„Am menționat că obiectivul de dezvoltare a noilor produse turistice, integrarea ofertei turistice naționale în circuitele rutelor culturale europene și consolidarea capacităților resurselor umane și a comunităților locale de a dezvolta activități de turism rural, istorico-cultural și gastronomic sunt esențiale  pentru poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică. Aderarea Republicii Moldova la Acordul parțial extins privind itinerarele culturale va contribui la crearea și diversificarea identității noastre în cadrul dezvoltării turismului cultural durabil, pe care se sprijină cunoștințele, competențele locale și bunurile patrimoniului cultural local,”, a menționat Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

Rețeaua pan-europeană de rute și experiențe turistice dedicate vinului – „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne” integrează patrimoniul vitivinicol din 18 state și are drept scop promovarea călătoriilor oeno-culturale, a valorilor globale, a diversității și a dialogului intercultural.

Totodată, în urma vizitei oficialilor, Diana Lazăr, expertă în industria turismulu, a fost desemnată ambasadoare a Rutei culturale „Iter Vitis” în Moldova, în semn de înaltă apreciere pentru eforturile, contribuția și diseminarea bunelor practici în acest domeniu.

La nivel național, „Drumul Vinului Moldovei” cuprinde 7 itinerare vinicole și gastronomice unice, 30 de vinării, crame, vinoteci, zeci de evenimente și experiențe cultural-turistice, istorice și gastronomice.

„USAID susține de peste opt ani dezvoltarea industriei turismului ca factor de dezvoltare regional și de reziliență economică, de valorificare a patrimoniului național și de incluziune socială. Promovarea imaginii Republicii Moldova drept destinație turistică determină o serie de beneficii pentru țară: creează noi locuri de muncă și oportunități de afacere pentru localnici”, a declarat Valentina Ceban, consultantă în Turism, Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului, un proiect USAID EDGE Buy-in Moldova.

Natalia Țurcanu, directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM):

„Ne bucurăm că în ultimii doi ani am reușit nu doar să dezvoltăm ruta culturală „Drumul Vinului Moldovei”, dar și să obținem locuri de frunte la competițiile internaționale. În cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană Turism, în anul 2020 ruta „Drumul Vinului Moldovei” a obținut locul doi și a fost premiată la categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”. Iar anul trecut, vinăria „Château Vartely”, un punct turistic de atracție din cadrul „Drumul Vinului Moldovei”, a fost desemnată câștigătoarea categoriei „Cea mai originală practică în oenoturism”. ”

Pentru perioada următoare, ANTRIM, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului își propun dezvoltarea itinerarului „Drumul Vinului Moldovei”, promovarea acestuia la nivel internațional, interconectarea regională și globală cu alte trasee turistice în conformitate cu rezoluțiile Consiliului Europei.

„Turismul vitivinicol este în centrul ofertei unice de țară, care ne diferențiază pe plan global și grație căruia Moldova poate să atragă turiștii din proximitate, dar și din cele 63 de state în care sunt exportate vinurile noastre. „Drumul Vinului Moldovei” este primul traseu turistic național care a integrat rutele cultural-turistice ale Consiliului Europei și reprezintă o confirmare a potențialului nostru vitivinicol, dar și o afirmare a succeselor înregistrate de industria vitivinicolă, în sinergie cu industria turismului, ale căror principii de dezvoltare sunt similare Republicii Moldova”, a spus Elizaveta Breahnă , directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului.

La nivel național, „Drumul Vinului Moldovei” are o lungime 1560 kilometri de circuite, care trec prin cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, fiind marcat cu 450 de indicatoare rutiere turistice.

Realitatea Live

Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
30 Ian. 2023, 22:43
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
30 Ian. 2023, 22:43 // Politica //  Ursu Ana

Președintele formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, recunoaște că a avut câteva întrevederi cu omul de afaceri Veaceslav Platon. Totuși, fostul primar de Bălți susține că nu a fost finanțat de acesta niciodată. Declarațiile au fost făcute în această seară de către politician în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„Da, m-am întâlnit cu Platon o dată sau de două ori. Nu-mi amintesc. Adică, m-am întâlnit cu Platon după ce el a fost eliberat din închisoare. Dar faptul că Platon m-ar fi finanțat pe mine este din aceeași rubrică că m-a finanțat Plahotniuc sau românii și americanii mi-au plătit pentru Maia Sandu. Din 2014 se tot încearcă asocierea mea cu cineva. Eu nu pot să iau bani de la cineva, nu mă refer la Platon anume, dar și despre oamenii care au influență în țară. Când primești banii, nu contează cât, deja ești obligat”, a spus Usatîi.

În cadrul emisiunii, Renato a vorbit și despre alegerile parlamentare din 2021. Politicianul a declarant că crearea blocului electoral „Renato Usatîi” a fost o greșeală.

„Regret acum (participarea ca bloc, nu ca partid) și cred că a fost o greșeală. Pentru că le-am dat și mai multă oportunitate concurenților noștri de a ciocăni oamenii în cap cu faptul că „nu vor trece”. Am fi putut câștiga nu doar 5%, ci și 10%”, a mai declarant Renato Usatîi.

Amintim că recent Renato Usatîi a anunțat că revine în politică. Asta după ce pe 12 iulie 2021 a spus că pleacă din politică și de la conducerea partidului în urma eșecului blocului său de a intra în parlament la alegerile anticipate de la 11 iulie. Tot atunci, Usatîi a anunțat că își dă demisia și din postul de primar al municipiului Bălți.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Moldcell money, aplicația care vine să revoluționeze industria serviciilor financiare digitale din Moldova
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă care atârnă inestetic? Soluția – Abdominoplastia, excizia excesului de ţesut
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
7 sfaturi cum să te apuci de sală în 2023!
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
Avantajele francizelor în consolidarea mediului de afaceri. Exemple de succes
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală