Noua Legea privind accesul la informații a intrat în vigoare pe 8 ianuarie 2024. Conform noilor reglementări, se reduce termenul de examinare a solicitărilor până la 10 zile calendaristice, cu posibilitatea extinderii maxim cu încă șapte zile, dacă cererea este complexă și volumul de informații mare.
Noile prevederi stipulează să semnătura electronică și olografă nu mai este necesară. De asemenea, se extinde lista subiecților care se consideră furnizori de informație, în aceasta fiind incluse întreprinderile de stat sau municipale, persoanele juridice de drept privat, controlate de autoritățile publice, persoanele juridice de drept privat care prestează servicii publice, întreprinderile energetice, partidele politice și organele de autoadministrare a profesiilor juridice, conform Ministerului Justiției.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Conform legii, informațiile în care interesul public prevalează sunt cele a căror divulgare va contribui la: dezvăluirea actelor de corupție sau actelor conexe acestora; dezvăluirea potențialelor conflicte de interese; dezvăluirea achizițiilor publice ilegale sau a cheltuielilor ilegale din bugetele publice; prevenirea și dezvăluirea amenințărilor grave la viața sau sănătatea persoanelor; prevenirea și dezvăluirea prejudicierii mediului înconjurător; asigurarea tratamentului egal în fața legii etc”, precizează serviciul de presă al Minsiterului Justiției.
Responsabilii mai notează că prin intermediul legii modificate autoritățile își propun inclusiv „promovarea transparenței proactive prin publicarea, din oficiu, pe paginile web ale autorităților publice a unui spectru larg de informații de interes public”.