Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, dacă Belgradul va continua să refuze să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, notează Euractiv.
Un raport, publicat iniţial în luna iunie, subliniază nevoia de a „prioritiza alinierea ţărilor candidate cu politica externă şi de securitate comună a UE şi de a continua negocierile de aderare cu Serbia numai dacă ţara se aliniază cu sancţiunile UE împotriva Rusiei”.
Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE a confirmat acest lucru, scriind în această săptămână pe Twitter că „Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă ea nu se aliniază cu sancţiunile contra Rusiei”.
În luna august, ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, i-a spus şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, că ţara sa nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Kremlinului şi nici nu participă la „isteria antirusă”. La o lună distanță, poziția autorităților sârbe s-a modificat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În pofida legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, președintele sârb, Aleksandar Vučić, a declarat miercuri că Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în cele patru regiuni din Ucraina, ocupate parţial de forţele ruse.
Deși a început negocierile de aderare la UE în ianuarie 2014, Serbia nu a reușit să obțină progrese mari. Ea a deschis 18 dintre cele 35 de capitole de negociere şi a închis provizoriu doar două dintre ele. Ţara este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz. Totodată, Moscova a sprijinit mereu conducerea sârbă în opoziţia sa continuă faţă de recunoaşterea independenţei Kosovo.
În trecut, sârbii au procurat armament de la ruși.