Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Gavrilița, la Euronews: Reformele în Moldova nu se fac doar pe placul Uniunii Europene

28 Sept. 2021, 04:21
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Sept. 2021, 04:21 // Politica //  Cristina Vlah

Noua prim-ministră a Moldovei a spus că orice reformă națională va fi făcută pentru votanții din țară, dar nu pentru Uniunea Europeană.

Anterior, în acest an, Bruxelles a anunțat că va mobiliza circa 600 milioane de euro, drept ajutor financiar, granturi și investiții pentru a ajuta Chișinăul să-și revină din pandemie. Dar banii vin cu stricte condiții, inclusiv privind reformele economice, precum și avansarea în lupta contra corupției.

Vorbind cu reporterul Euronews în timpul primei sale călătorii peste hotare, Natalia Gavrilița a spus că Moldova nu-și va asuma reformele doar ca să facă pe plac Uniunii Europene, ci pentru că asta au cerut votanții.

„Cetățenii din Moldova sunt obosiți de guvernări care mint, de politicieni care fură, de servicii publice care nu lucrează pentru oameni, sau decizii care nu iau în considerare interesul public”, a menționat șefa Guvernului de la Chișinău.

„Ceea ce au spus ei în aceste alegeri este că își doresc o guvernare, în care să poată avea încredere. Și aceasta înseamnă să se ia decizii în fiecare zi, ținând cont de beneficiul public, dar nu de beneficiul unora. Este aceasta o agendă pro-Europeană sau una pro-Rusă? De fapt este o agendă pro-cetățeni”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a relatat că Guvernul condus de ea dorește să implementeze reforme ireversibile, precum și să facă din economia țării – una mult mai atractivă pentru investitorii străini.

„În 30 de ani de instabilitate și mare corupție, sectorul privat a devenit pătat de interese meschine. Ceea ce noi încercăm să facem este să reducem dramatic barierele de intrare. De aceea, noi vrem să demonopolizăm unele domenii”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că o guvernare bună și lupta contra corupției va face țara noastră una mult mai atractivă, ceea ce va ajuta și la reintegrarea regiunii separatiste transnistrene.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie