Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Germania, un exemplu în gestionarea pandemiei și un eșec în lansarea procesului de vaccinare ?

08 Mart. 2021, 10:19
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mart. 2021, 10:19 // În Lume //  Daniel Hacina

Germania a fost un exemplu pe arena internațională în ceea ce privește gestionarea inițială a pandemiei, datorită testelor pe scară largă și răspunsului său rapid la focar. În ciuda unui număr mare de cazuri raportate, rata mortalității în țară din cauza coronavirusului rămâne scăzută, atunci însă când vorbim de vaccinări, rezultatul acesteia lasă de dorit.

Doctorul Sibylle Katzenstein a investit mii de euro pentru a se pregări și pentru a crea condițiile necesare, astfel încât să poată administra vaccinurile COVID-19 oamenilor cât mai repede posibil, dar nu a primit încă nici măcar o doză.

“Ar fi fost frumos dacă aș avea cel puțin 10 vaccinuri în frigider. Am investit mult timp, efor și bani și în cele din urmă oamenii care au nevoie de el, nu au primit încă vaccinul”, a spus Katzenstein.

Medicul spune că nu are nicio idee despre cum să-și vaccineze pacienții vulnerabili după ce a făcut lobby pentru noile vaccinuri anti-COVID, iar în cele din urmă i-a respins în mod repetat pentru că nu avea ce să le administreze. “Sunt foarte îngrijorată și nu știu la cine să apelez”.

Ea împărtășește îngrijorarea multora cu privire la lansarea procesului de vaccinare din Germania, care este un coșmar birocratic cu consecințe mortale.

Germania ține pasul cu Uniunea Europeană în lansarea vaccinărilor conform statisticilor, însă acestea sunt cu mult în urmă luate în raport cu Regatul Unit.

Până în 5 martie, numărul de doze administrate per 100 oameni în Germania și UE, reprezintă un sfert din numărul de doze administrate în UK. Mai multor germani li s-a administrat cea de-a doua doză, însă de șase ori mai mulți britanici au primit-o pe prima.

O parte a problemei constă în faptul că Germania administrează vaccinurile anti-COVID, doar la anumite centre de vaccinare și nu oferă doze cabinetelor medicale, spre deosebire de Marea Britanie, unde medicii locali vaccinează oamenii de luni de zile și unde mai mult de 30% din populație a primit deja prima doză.

Cancelarul german Angela Merkel, a recunoscut eșecurile pe care le are Germania cu viteza de lansare a vaccinului și a declarat miercuri că, cabinetele medicale vor putea vaccina pacienții până la sfârșitul lunii martie.

Katzenstein spune că există în jur de 50.000 de cabinete de medici generaliști în Germania și „este mult mai ușor pentru pacienți să ajungă la propriul lor medic de familie decât la centrele de vaccinare”.

Sistemul și însăși procesul prin care pacienții trebuie să se înregistreze pentru vaccinarea la un centru este foarte complex, cu numeroase proceduri, în toate cele 16 state ale țării. Katzenstein susține că este dificil pentru un bătrân de 90 de ani să se programeze online.

„Săptămâna aceasta, în Germania, restricțiile au fost prelungite din nou până la sfârșitul lunii martie. Țara este blocat și așa, de ce trebuie să o blocăm mai mult din cauza logisticii interne și a birocrației inutile”, a zis ea.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată