Curs valutar
 • EUR
  20.0308
  -0.4109%
 • USD
  17.7146
  -0.127%
 • RUB
  0.2408
  0.1661%
 • RON
  4.0470
  -0.4225%
 • UAH
  0.6489
  -0.3236%

Germania, un exemplu în gestionarea pandemiei și un eșec în lansarea procesului de vaccinare ?

08 Mart. 2021, 10:19
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Mart. 2021, 10:19 // În Lume //  Realitatea.md

Germania a fost un exemplu pe arena internațională în ceea ce privește gestionarea inițială a pandemiei, datorită testelor pe scară largă și răspunsului său rapid la focar. În ciuda unui număr mare de cazuri raportate, rata mortalității în țară din cauza coronavirusului rămâne scăzută, atunci însă când vorbim de vaccinări, rezultatul acesteia lasă de dorit.

Doctorul Sibylle Katzenstein a investit mii de euro pentru a se pregări și pentru a crea condițiile necesare, astfel încât să poată administra vaccinurile COVID-19 oamenilor cât mai repede posibil, dar nu a primit încă nici măcar o doză.

„Ar fi fost frumos dacă aș avea cel puțin 10 vaccinuri în frigider. Am investit mult timp, efor și bani și în cele din urmă oamenii care au nevoie de el, nu au primit încă vaccinul”, a spus Katzenstein.

Medicul spune că nu are nicio idee despre cum să-și vaccineze pacienții vulnerabili după ce a făcut lobby pentru noile vaccinuri anti-COVID, iar în cele din urmă i-a respins în mod repetat pentru că nu avea ce să le administreze. „Sunt foarte îngrijorată și nu știu la cine să apelez”.

Ea împărtășește îngrijorarea multora cu privire la lansarea procesului de vaccinare din Germania, care este un coșmar birocratic cu consecințe mortale.

Germania ține pasul cu Uniunea Europeană în lansarea vaccinărilor conform statisticilor, însă acestea sunt cu mult în urmă luate în raport cu Regatul Unit.

Până în 5 martie, numărul de doze administrate per 100 oameni în Germania și UE, reprezintă un sfert din numărul de doze administrate în UK. Mai multor germani li s-a administrat cea de-a doua doză, însă de șase ori mai mulți britanici au primit-o pe prima.

O parte a problemei constă în faptul că Germania administrează vaccinurile anti-COVID, doar la anumite centre de vaccinare și nu oferă doze cabinetelor medicale, spre deosebire de Marea Britanie, unde medicii locali vaccinează oamenii de luni de zile și unde mai mult de 30% din populație a primit deja prima doză.

Cancelarul german Angela Merkel, a recunoscut eșecurile pe care le are Germania cu viteza de lansare a vaccinului și a declarat miercuri că, cabinetele medicale vor putea vaccina pacienții până la sfârșitul lunii martie.

Katzenstein spune că există în jur de 50.000 de cabinete de medici generaliști în Germania și „este mult mai ușor pentru pacienți să ajungă la propriul lor medic de familie decât la centrele de vaccinare”.

Sistemul și însăși procesul prin care pacienții trebuie să se înregistreze pentru vaccinarea la un centru este foarte complex, cu numeroase proceduri, în toate cele 16 state ale țării. Katzenstein susține că este dificil pentru un bătrân de 90 de ani să se programeze online.

„Săptămâna aceasta, în Germania, restricțiile au fost prelungite din nou până la sfârșitul lunii martie. Țara este blocat și așa, de ce trebuie să o blocăm mai mult din cauza logisticii interne și a birocrației inutile”, a zis ea.

Realitatea Live

06 Dec. 2021, 16:27
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
06 Dec. 2021, 16:27 // Economie //  Petru Beregoi

Proiectul bugetului legii de stat pentru anul 2022 a fost aprobat astăzi, 6 decembrie, în lectura a doua, cu votul a 55 de deputați. Toate amendamentele opoziției parlamentare – BCS și Partidul Șor au nu au fost susținute de majoritatea parlamentară – PAS, astfel, aceștia s-au abținut de la votarea bugetului anului viitor.

Opoziția a anunțat din start că nu va susține actualul proiect de lege al bugetului de stat, din considerentul că majoritatea parlamentară nu a susținut măcar un amendament, din toate cele prezentate de către fiecare deputat BCS și al Partidului Șor.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a calificat acest lucru ca „un maraton al amendamentelor”, iar referitor la faptul că nu a fost susținut nici un amendament, speakerul a menționat că bani pentru dezvoltarea regională sunt prevăzuți în buget, iar orice primar, indiferent de culoarea politică va putea aplica la aceste fonduri prin scrierea proiectelor.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, prevede venituri de 50,1 miliarde de lei, cheltuieli – 65,2 miliarde de lei, iar deficitul – 15,1 miliarde de lei.

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 este bazat pe Programul de activitate al Guvernului, iar la elaborarea acestuia s-a ținut cont de impactul pandemiei COVID-19 și al crizei energetice, de creșterea prețurilor de import și de necesitatea protecției populației în contextul acestor riscuri, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Majorarea veniturilor din anul viitor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe, ca urmare a îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici și unor măsuri de politică fiscală.

La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari ai acestui ajutor. De asemenea, va continua compensarea parțială pentru gospodăriile casnice a costurilor facturilor la gaze naturale și energie termică, precum și va fi extinsă aria de acoperire a proiectelor din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională.

Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public).

Datoriile de stat la 31 decembrie 2022 se estimează a fi la 103,3 miliarde de lei, ceea ce va constitui 40,4% din PIB.

Totodată, pentru 2022 este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent.

Proiectul legii bugetului de stat se examinează de Parlament în trei lecturi.

Precizăm că, Guvernul a aprobat la data de 19 noiembrie curent, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2022. La data de 25 noiembrie curent, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege al bugetului legii de stat.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală