Scăderea temperaturilor nocturne înregistrate pe parcursul ultimelor zile a adus la formarea unui strat subțire de gheață pe suprafața râurilor și lacurilor din țară. În acest sens, IGSU atenționează cetățenii că pescuitul, aflarea sau mersul pe stratul de gheață instabil, reprezintă un pericol de prăbușire în apa bazinelor acvatice.
Astfel, în vederea prevenirii situațiilor de risc, salvatorii îndeamnă populația să evite, în special în această perioadă, desfășurarea activităților pe suprafața iazurilor și râurilor. Totodată, amatorii de pescuit sunt avertizați că grosimea podului de gheață nu atinge valorile admisibile care să ofere siguranță.
Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm, iar activitatea să aibă loc doar pe malurile bazinelor acvatice amenajate cu stații de salvare. De asemenea, specialiștii recomandă ca fiecare pescar să fie echipat cu o vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400-500 de grame la celălalt capăt.
„O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, care deseori sunt cei care se aventurează cu jocul în apropierea lacurilor și râurilor. Părinții și cei care au în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze permanent și să le interzică jocul pe gheața subțire a bazinelor acvatice, dar și aflarea în preajma iazurilor și râurilor”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Potrivit datelor statistice ale IGSU, în perioada rece a anului trecut (ianuarie, februarie, decembrie 2024) 12 persoane s-au înecat în apa bazinelor acvatice din țară, printre care 2 minori.