Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, și fostul președinte PL, Dorin Chirtoacă, au obținut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în dosarul „7 aprilie”, Republica Moldova fiind condamnată, iar cei doi politicieni și-au „restabilit demnitatea și onoarea”, care i-a fost lezată în 2009, de către o televiziune afiliată Partidului Comuniștilor din acea perioadă.
Potrivit avocaților, care au instrumentat cazul dat, Tatiana Iovu și Ion Casian a data de 01 februarie curent, CEDO a pronunțat hotărârea în cauza Ghimpu și alții împotriva Republicii Moldova prin care a constatat încălcarea articolului 8 al Convenției.
Cauza se referă la încălcarea de către instanțele naționale a dreptului reclamanților Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal la protecția demnității și reputației în legătură cu difuzarea de către fostul canal de televiziune NIT și alte canale TV a filmului „Atac asupra Moldovei”, care viza evenimentele din 7 aprilie 2009.
La 12 iunie 2009, reclamanții au introdus o acțiune în instanța de judecată împotriva lui Vladimir Voronin, președintele Republicii Moldova la acea perioadă, Artur Reșetnicov, șeful Serviciului de Informare și Securitate în 2009 și Valeriu Gurbulea, procuror general, împotriva postului de televiziune NIT și a altor câteva posturi TV, care au distribuit informații denaturate și denigratoare cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009, fiind afectată onoarea, demnitatea și reputația profesională.
Curtea a apreciat că, în pofida aspectelor politice și contextul electoral în care a fost difuzat filmul „Atac asupra Moldovei” și limitele mai largi ale unei critici acceptabile la care politicienii se supun cu bună știință, acuzațiile grave nu puteau fi lăsate fără o examinare specifică de către instanțele interne. În acest sens, Curtea a indicat că persoanele publice, care au instigat la o dezbatere aprinsă din cauza comportamentului lor și comentarii publice, nu trebuie să tolereze să fie acuzați public de acte penale, fără ca astfel de declarații să fie susținute de fapte. În plus, Curtea a reamintit că o cerință generală pentru jurnaliști este să se distanțeze de conținutul care ar putea insulta sau provoca pe alții sau le-ar putea deteriora reputația. Rolul presei este de a furniza informații despre evenimentele actuale, opinii, idei și să acționeze cu bună-credință.
CEDO a considerat că echilibrul dintre cele două drepturi concurente, adică dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la viață privată, pe care instanțele interne le-au îndeplinit într-o manieră generală, nu remediază absența oricărei analize în ceea ce privește afirmațiile specifice în filmul „Atac asupra Moldovei”, în special referitor la acuzaților aduse reclamanților.
Amintim că, tot ieri, 1 februarie, CEDO a condamnat Moldova în reclamația făcută de către jurnalistul și activistul civic, Anatol Mătăsaru, care la fel a avut de suferit în urma acțiunilor organelor de drept din timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.
Statul a fost obligat să-i achite lui Mătăsaru 15 mii de euro, prejudiciu moral şi 1 500 de euro, cheltuieli de judecată.