Forumul Economic Mondial a lansat Raportul „Decalajul global de gen” (Global Gender Gap) pentru anul 2024, care analizează progresele înregistrate în 146 de țări în patru dimensiuni cheie: Participarea economică și oportunități, Educație, Sănătate și supraviețuire, și Abilitare politică. Conform raportului, față de anul trecut, decalajul global între femei și bărbați s-a redus cu încă un +,1 puncte procentuale, de la 68,5% la 68,6%.
Țări europene, precum Finlanda, Norvegia, Suedia, Germania, Irlanda și Spania ocupă poziții de top în clasamentul mondial. De asemenea, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative la acest capitol și a urcat șase poziții în clasament, situindu-se pe locul 13.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a apreciat avansarea Republicii Moldova la capitolul asigurării egalității de gen.
„Mai multe servicii de ocupare, mai multe creșe și mai multe grădinițe reparate, mai multe programe de susținere a afacerilor, mai multe opțiuni de utilizare a concediului de îngrijire a copilului, mai multe programe de combatere a violenței, mai multe femei în poliție – așa construim o Moldovă incluzivă”.
Acțiunile guvernamentale au jucat un rol crucial în promovarea obiectivelor de egalitate de gen la nivel național. Ministerul Muncii și Protecției Sociale este un actor cheie al acestor eforturi prin politici menite să reducă discrepanțele salariale între sexe pentru aceeași muncă sau muncă de valoare similară. De asemenea, pe parcursul ultimilor ani, ministerul a promovat mai multe inițiative pentru asigurarea echilibrului vieții familiale și profesionale, sprijinirea participării mai active a femeilor pe piața muncii.
În Republica Moldova, Guvernul a adoptat mai multe programe pentru asigurarea egalității de gen, cum ar fi Programul de promovare și asigurare a egalității între femei și bărbați pentru perioada 2023-2027, Programului de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 ș.a. Aceste inițiative reflectă angajamentul atatului de a construi o societate incluzivă.
Lansat în 2006, indicele global al decalajelor de gen este cel mai longeviv indice care urmărește progresele înregistrate la nivel global, în vederea sprijinirii țărilor să identifice cele mai eficiente politici pentru eliminarea decalajelor de gen.