Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Grădinițele nu sunt obligate să-și extindă programul pentru a recupera zilele de 1 și 2 iunie

09 Iun. 2023, 18:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
09 Iun. 2023, 18:10 // Societate //  Elena Putregai

Angajații grădinițelor nu trebuie să-și extindă timpul de muncă, pentru a recupera zilele de 1 și 2 iunie, când nu au activat, în contextul Summitului Comunității Politice Europene (CPE). Andrei Pavaloi, șeful Direcției generale educație, tineret și sport, a explicat pentru Suntparinte.md că personalul instituțiilor de educație timpurie nu cade sub incidența deciziei luate de Guvern.

Pe data de 17 mai, Cabinetul de miniștri a decis că, începând cu 5 iunie, angajații să recupereze orele de lucru echivalente cu două zile libere, prin extinderea timpului zilnic de muncă cu o oră după programul de muncă actual. Totuși, prevederea nu se referă la grădinițe, întrucât Codul muncii la care este făcută referire, menționează 8 ore ca durată zilnică normală a timpului de muncă.

Instituțiile de educație timpurie au un alt program de muncă: fie program normal (10,5 ore), fie program prelungit (12 ore).

„Hotărârea de Guvern se referă la salariați, nu la elevi sau copii preșcolari. Am solicitat deja colegilor de la Direcție să facă un demers către Ministerul Educației și Cercetării, ca să ne explice subiectul respectiv. Norma de muncă pe zi a angajaților din grădinițe este de 7 ore, fiindcă în fiecare grupă sunt câte doi educatori (câte 7 ore fiecare, dintre care 2 ore – lucru în comun). În situația când e un singur educator per grupă, programul de muncă al acestei persoane se majorează”, a explicat Andrei Pavaloi pentru sursa citată.

Prin urmare, Ordinul emis de DGETS prevede faptul că timpul de muncă va fi recuperat doar de către salariații din cadrul Direcției, ai Centrelor subordonate DGETS și de cei ai instituțiilor de învățământ general din subordine. Direcția educație precizează că salariații care, în zilele de 1 și 2 iunie, încă nu se aflau în raporturi de muncă/serviciu cu unitatea în cauză sau ale căror contracte individuale de muncă/raporturi de serviciu erau suspendate la data respectivă, precum şi salariaţii care, în zilele respective, s-au aflat în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit şi în concediu de studii nu au obligaţia de a recupera timpul de odihnă.

Salariații care, începând cu data de 5 iunie, se vor afla în unul dintre concediile menționate mai sus au obligația de a recupera timpul de odihnă necesar după finalizarea acestuia, până la recuperarea deplină a timpului de odihnă.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 16:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
03 Oct. 2023, 16:15 // Societate //  Realitatea.md

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) a marcat astăzi, 3 octombrie, a împlinit 70 ani de la fondare. Cu această ocazie, până pe 7 octombrie, vor avea loc un șir de evenimente dedicate activității facultății.

În această dimineață, studenții de la economie au organizat un flashmob chiar în fața universității.

Un alt eveniment important pentru studenții Facultății de Economie a fost un concurs în care au fost selectați câțiva studenți ce vor beneficia pe parcursul întregului an de „Bursa Economistului USM”. Studenților bursieri li s-au acordat premii.

Câștigătorii concursului care vor beneficia de bursă, sunt:

Bursa Bancassurance:

 1. Prodan Ianuș, anul III, specialitatea Business și Administrare;
 2. Spancioc Cristina, anul II, specialitatea Contabilitate;
 3. Ignat Iuliana, anul II, specialitatea Contabilitate;
 4. Veriga Valeria, anul II, specialitatea Contabilitate.

Bursa OTP BANK:

 1. Popescu Valeria, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 2. Vasilevschi Gabriela, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 3. Stirbu Madalina, anul II, specialitatea Finanțe și bănci.

Bursa Moldcargo:

 1. Istrati Nicoleta, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 2. Buimistr-El Khatib Anastasia, anul III, specialitatea Contabilitate.

În cadrul ceremoniei, au fost prezenți rectorul USM, Igor Șarov, decanul Facultății de Științe Economice, Maria Hămuraru, reprezentanții instituțiilor partenere, Bancassurance, OTPbank, S.A.R „Moldcargo S.A și cadrele didactice.

Tinerii au fost felicitați de către administrația universității și de către parteneri, care i-au îndemnat pe studenți să profite de aceste oportunități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe parcursul săptămânii vor continua activitățile dedicate aniversării a 70 de ani de la fondarea Facultății de Științe Economice la USM prin diverse conferințe științifice, lansare de cărți, jocuri de afacere pentru studenți și altele. Vezi programul:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală