Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Noua investiție a fondatorului ChatGPT, Sam Altman: De la inteligență artificială la carne artificială

09 Iun. 2023, 18:27
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
09 Iun. 2023, 18:27 // Sci-tech //  Elena Putregai

Antreprenorul american Sam Altman, director și fondator al companiei OpenAI, care a creat robotul conversațional ChatGPT, nu investește doar în inteligență artificială, ci și în carne artificială.

Altman se numără printre investitorii care au participat acum la o rundă de investiții de 30 de milioane de dolari acordată startup-ului britanic Uncommon, specializat în producția de alimente pe bază de carne artificială, relatează Sifted.eu.

Mai exact, Uncommon produce în laborator „șuncă” și „burtă de porc”, dintr-o materie asemănătoare cu carnea.

Problema acestui startup este că, deocamdată, nici Marea Britanie, nici Uniunea Europeană nu au autorizat comercializarea pentru consum a cărnii „crescute” în laborator, însă investitorii pariază pe termen  lung.

Startup-ul Uncommon a fost fondat, în anul 2017, sub numele de Higher Steaks, de către  antreprenoarele Ruth Henry și Benjamina Bollag. Compania urmează să construiască o fabrică-pilot la Cambridge.

Sam Altman a investit acum în acest startup prin intermediul fondului de investiții Apollo, pe care l-a fondat alături de fratele său, Max. Runda de finanțare de 30 de milioane de dolari a fost condusă de mari fonduri de investiții, ca LowerCarbon și Balderton.

Și fondatorul Microsoft, Bill Gates, a investit într-un startu care produce carne în laborator: Memphis Meats.

Startup-urile care produc alternative la hrana convențională susțin că astfel își propun să reducă poluarea cauzată de procesele din agricultură și să pună capăt cruzimii față de animalele din ferme.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 21:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 21:51 // În Lume //  Ursu Ana

Un jucător la loterie a câştigat al doilea premiu ca importanţă din istoria loteriilor din Statelor Unite, în valoare de 1,6 miliarde de dolari. El s-a prezentat pentru a-și revendica marele premiu, însă identitatea sa va rămâne secretă pentru încă 90 de zile, a anunţat miercuri Florida Lottery, scrie Digi24.

Reprezentanţii Mega Millions au spus că jackpotul de 1,6 miliarde de dolari este cel mai mare câştig din istoria acestei licitaţii, depăşind precedentul său record de 1,537 miliarde de dolari, care a fost stabilit în statul Carolina de Sud în 2018.

Recordul absolut obţinut la o loterie americană îi aparţine companiei rivale Powerball, cu un jackpot de 2,04 miliarde de dolari câştigat cu un bilet vândut în California în noiembrie 2022, potrivit site-ului organizatorilor.

Câți bani primește câștigătorul Câştigătorul din Florida al jackpotului pus în joc de Mega Millions va putea să aleagă între a primi întreaga sumă – ce îi va fi achitată în plăţi anuale întinse pe durata a 30 de ani – sau să accepte suma de 794,2 milioane de dolari, care îi va fi plătită pe loc, în numerar.

Câştigurile la loterie sunt impozitate. Conform legilor din Florida, câştigătorii la loterie care obţin premii de peste 250.000 de dolari nu trebuie să îşi dezvăluie identitatea în mod public decât după 90 de zile după ce şi-au revendicat premiul. Cumpărând cu 2 dolari un bilet de loterie, şansele de a câştiga marele premiu (jackpot) al unei loterii americane sunt de aproximativ 1 la 300 de milioane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală