Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Ce s-ar întâmpla dacă extratereștrii ne-ar contacta? Răspunsul cercetătorilor

03 Iun. 2023, 12:03
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
03 Iun. 2023, 12:03 // Cosmos //  Realitatea.md

Cercetătorii au făcut un test ca să răspundă la întrebarea referitoare la ce s-ar întâmpla în cazul în care ne-ar contacta extratereștrii. O transmisie ce a fost concepută ca să imite corespondența unei civilizații extraterestre a ajuns pe Pământ de pe Marte.

Cum a fost făcut testul

Testul a fost efectuat de SETI, o organizație non-profit cu misiunea de a căuta inteligență extraterestră și de a explora originea vieții în univers. Acesta este menit să exploreze procesul de decodificare și interpretare a unui semnal inteligent venit din cosmos și modul în care acesta ar avea un impact asupra umanității.

Mesajul a fost transmis la data de 24 mai de la ExoMars Trace Gas Orbiter, o navă spațială ce a fost lansată în anul 2016 și care orbitează în prezent în jurul planetei Marte pentru a-i studia atmosfera.

Transmisia a călătorit prin spațiu timp de 16 minute înainte de a fi recepționată cu succes de trei observatoare: Allen Telescope Array din nordul Californiei, Green Bank Telescope din Virginia de Vest și Medicina Radio Astronomical Station de lângă Bologna, Italia.

Decodificarea mesajului, misiune pentru toată lumea

După ce au fost primite, datele brute au fost publicate pe internet prin intermediul Filecoin, o mare rețea de stocare descentralizată, pentru a le oferi tuturor șansa de a le decoda și de a le interpreta semnificația. După câteva zile, efortul de colaborare este încă în curs de desfășurare și a fost creat un canal Discord pentru discuții publice.

„Nu pot să spun nimic despre conținutul mesajului și vom începe să dăm indicii doar dacă vom vedea că oamenii au cu adevărat probleme în a-l decodifica.mVa dura ceva timp, pentru că este nevoie ca oameni cu diferite expertize să colaboreze între ei, ceea ce a fost cu adevărat obiectivul proiectului: un mesaj extraterestru ar aparține întregii umanități, așa că ar trebui să avem cu toții capacitatea de a contribui la interpretarea lui.”, a declarat Daniela de Paulis, membră SETI, artista care a creat mesajul, într-un interviu telefonic, potrivit CNN.

Mesajul, ce are o dimensiune de doar câțiva kilobiți, a trebuit să fie despărțit de restul datelor brute primite în timpul transmisiunii, care ar fi putut include zgomot de fond, date de telemetrie și informații false. Acest prim pas al procesului, potrivit artistei, necesită cunoștințe tehnice foarte specifice. Însă, ulterior, toată lumea se poate alătura pentru interpretare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală