Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

SUA se pregătesc de un război spațial cu Rusia și China. Care vor fi atunci armele viitorului?

30 Mai 2023, 19:49
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Elena Putregai
30 Mai 2023, 19:49 // Cosmos //  Elena Putregai

SUA sunt pregătite de luptă în spațiul cosmic, potrivit unui oficial militar de rang înalt, după ce au dezvoltat tehnologii anti-satelit pentru a contracara amenințările Rusiei și Chinei, scrie The Guardian.

Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al Statelor Unite a spus că agresiunea Rusiei și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la mijlocul secolului au obligat America să se pregătească de lupte pe orbita terestră.

„Statele Unite ale Americii sunt gata să lupte la noapte în spațiu dacă va trebui”, le-a spus Morehouse reporterilor în timpul unei conferințe de presă la ambasada americană de la Londra. „Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de apărare reciprocă, am fi pregătiți să luptăm în noaptea asta”, a spus Morehouse.

Patru țări – China, SUA, India și Rusia – au testat capacități anti-satelit prin distrugerea propriilor lor sateliți cu rachete de la sol. Astfel de demonstrații militare, pe care SUA le-au interzis în mod unilateral anul trecut, creează cantități mari de resturi care amenință operațiunile celorlalți sateliți. Când Rusia a doborât unul dintre proprii săi sateliți în 2021, explozia rezultată a produs peste 1.500 de fragmente care au putut fi monitorizate.

„Când creezi acel nor de resturi și el rămâne pe orbită timp de decenii, este aproape ca și când ai detona o armă nucleară în propria ta curte”, a spus Morehouse. „Plătești prețul și tu.”

Armele viitorului: lasere, spray-uri chimice, microunde și rachete anti-satelit

Rusia și China lucrează la o navă spațială capabilă să conducă operațiuni anti-satelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia de lansarea unui proiectil din unul dintre cei doi sateliți care zburau în urma unui satelit de spionaj american. Între timp, China a lansat un satelit care dispune de un braț robotic capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o metodă de a monta explozibili în propulsoarele sateliților adverși. Explozibilii sunt proiectați pentru a rămâne nedetectați pentru perioade lungi de timp și pentru ca explozia pe care o produc să semene cu o simplă defecțiune la motor. În afară de armele care prind, se izbesc sau trag în sateliții țintă, există și alte metode prin care sateliții pot fi bruiați sau avariați cu ajutorul laserelor, spray-urilor chimice sau cu microunde de mare putere.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Rusia a amenințat că va doborî sateliții comerciali ai Occidentului care Moscova consideră că sunt implicați în război. Elon Musk a fost de acord să pună sateliții Starlink la dispoziția Ucrainei, sistemul de telecomunicații ajungând să fie crucial pentru armata țării. Dar, în februarie, Starlink a spus că va interzice folosirea sateliților pentru folosirea dronelor de către ucraineni, precizând că tehnologia nu a fost dezvoltată pentru folosirea ei cu „scop ofensiv”. Morehouse a explicat de ce sistemul Starlink este atât de important chiar și pe timp de război. Rețeaua de telecomunicații este compusă din mii de sateliți de mici dimensiuni care zboară pe orbita terestră joasă și sunt ușor de înlocuit și de modificat pentru a contracara pericolele pe care le înfruntă.

„Nu are niciun sens pentru Rusia nici măcar să încerce să doboare unul dintre ele pentru că sunt mii [de sateliți] și ei nu au mii de rachete anti-satelit”, a mai spus Morehouse.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:08
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2023, 17:08 // Alegeri //  Elena Putregai

Curtea Constituțională (CCM) a admis marți, 3 octombrie curent, sesizarea depusă de Marina Tauber și colegi de-ai săi, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan, membri ai fostului Partid ȘOR neconstituțional, declarând neconstituțional art. 16 din Codul Electoral, ceea ce înseamnă că aceștia au dreptul să participe la alegeri, inclusiv la cele locale generale fixate pentru 5 noiembrie 2023.

VIDEO Judecătorii CC, în ședință: Se decide dacă aleșii Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, pot candida la alegeri

Astfel, reiese că reprezentanții fostului Partid ȘOR neconstituțional pot să-și depună actele pentru a fi înregistrați în calitate de candidați pentru șefiile anumitor Primării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Termenul-limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral este până la 6 octombrie 2023 inclusiv, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

CEC trebuie să publice integral lista candidaților înregistrați pe 13 octombrie 2023. Deja concurentul electoral poate solicita: înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat; completarea listei de candidați sau retragerea întregii liste de candidați până pe data de 26 octombrie 2023.

Pronunțarea hotărârii CCM

 

STOP CADRU Marian Tauber a obținut legitimația de „candidat independent” care-i permite „să se bată” pentru Bălți

Hotărârile CCM sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

Este de menționat însă că doi dintre judecătorii constituționali, Liuba Șova și Nicolae Roșca, au avut opinie separată.

Amintim că CCM a suspendat de joia trecută prevederile Codului electoral privind interdicția aplicată unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri până la examinarea în fond a sesizării depuse de „companionii” lui Ilan Șor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Igor Grosu: Oricare va fi decizia Curții, va avea impact asupra alegerilor locale

Miza alegerilor locale – în dezbateri la RliveTV! Mihai Popșoi și Iurie Ciocan – invitații emisiunii Rezoomat!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală