Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Analistul Ion Tăbîrță: Republica Moldova a început să existe și să conteze pe harta Europei

30 Mai 2023, 20:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Realitatea.md
30 Mai 2023, 20:00 // Slider //  Realitatea.md

Summitul Comunității Politice Europene, organizat la Chișinău, este un eveniment istoric care demonstrează că Republica Moldova există pe harta Europei și că statul nostru poate și trebuie să iasă din „zona gri” a geopoliticei. Mai mult, ”summitul poate aduce societății moldovenești mult mai multe avantaje pe viitor în comparație cu acele dezavantaje, provocate de procesul organizatoric al evenimentului”. Declarațiile au fost făcute de analistul politic, Ion Tăbîrță, într-un interviu oferit exclusiv pentru Realitatea.md.

Comentatorul politic a explicat și care sunt acele beneficiile în urma organizării acestei reuniuni la Chișinău.

„La partea practică autoritățile prezintă următoarele beneficii: vizibilitatea internațională va duce la promovarea Republicii Moldova în atragerea investiților; evenimentul va genera surplus de venituri pentru domeniul HoReCa; vizibilitatea Republicii Moldova va duce la stimularea dezvoltării turismului; dezvoltarea relațiilor economice a țării noastre cu alte state europene. Toate aceste beneficii cu caracter social-economic nu vor veni în mod automat pentru Republica Moldova, dar în funcție de capacitățile autorităților moldovenești de a realiza oportunitățile pe care desfășurarea summitulului Comunității Politice Europene în Republica Moldova le creează pentru dezvoltarea statului nostru. Însă nu mai puțin importantă, poate chiar mai importantă, este partea simbolică a acestui eveniment. Desfășurarea summitulului Comunității Politice Europene în țara noastră este o demonstrație clară că Republica Moldova a început să existe și să conteze pe harta Europei. Până în anul 2022, statele Parteneriatului Estic, printre care și Republica Moldova, nu aveau garantate perspectiva europeană din parte UE. Pe lângă faptul că decizia de a desfășura summitul în țara noastră este una de avans, este și una de recunoaștere a eforturilor Republicii Moldova în a se europeniza și democratiza. Asta înseamnă că statele europene investesc multă încredere în reușita reformelor democratice din Republica Moldova. Susținerea comunității europene față de Republica Moldova este una totală”, susține Ion Tăbîrță.

În pofida războiului din Ucraina, forțele de ordine de la Chișinău vor putea face față la capitolul securitate. Tăbîrță este convins de acest lucru, iar asta pentru că ”forțele moldovenești de menținere a ordinii publice „s-au călit” mult în toamnă-iarnă când au făcut față acelor tentative de destabilizarea social-politică a Republicii Moldova”.

„Acest eveniment găzduit de către Republica Moldova este o provocare pentru statul nostru, atât din punct de vederea al organizării, cât și al securității. Organizarea summitului a necesitat eforturi din partea autorităților pentru a pune lucrurile la punct la nivelul infrastructurii. De asemenea, va crea probleme de circulație. Ideea desfășurarea lui în afara Chișinăului a fost una bună pentru a nu bloca în totalitatea circulația în capitală timp de câteva zile. Cetățenii trebuie să înțeleagă că importanță istorică a acestui summit pentru Republica Moldova este mult mai mare decât acele inconveniențe pe care le vor avea ei pe parcursul desfășurării lui. Din puncte de vedere al securității, sunt sigur că forțele de menținere a ordinii publice vor fi la nivel. Unu, deși nu este făcut public, în desfășurarea unor astfel de evenimente sunt implicate serviciile de securitate din mai multe state. Cu siguranță, nici acest eveniment nu este o excepție, Republica Moldova va fi asistată de serviciile de securitate ale altor țări pe perioada desfășurării lui. Doi, forțele moldovenești de menținere a ordinii publice „s-au călit” mult în toamnă-iarnă când au făcut față acelor tentative de destabilizarea social-politică a Republicii Moldova conduse de către cei de la Șor și dirijate din exterior țării”, mai adaugă comentatorul politic.

La evenimentul istoric, care se va desfășura la Castel Mimi în zilele de joi și vineri, ar urma să se discute inclusiv despre situația din Ucraina, din Republica Moldova, dar și despre relațiile Chișinăului cu Federația Rusă, susține analistul politic Ion Tăbîrță. La ce să ne așteptăm?

„Este complicat de a spune acum despre careva decizii luate la acest summit. Va fi discutată situația de pe continentul european și provocările cu care se confruntă Europa de câțiva ani. Neapărat subiectul Ucrainei va fi la masa discuțiilor, care va acoperi o bună parte din agenda reuniunii. Indiscutabil se va discuta și relațiile cu Rusia. Pentru Chișinău este foarte important ca și subiectul Republicii Moldova să ocupe o bună parte a agendei summitului. Vreau să cred că diplomația moldovenească a reușit să impună subiectul Republicii Moldova consistent în programul evenimentului. Dacă diplomației moldovenești nu i-a reușit în anumite situații să impună Republica Moldova mai mult pe agenda celor discutate, atunci diplomația românească, din câte știm, cu certitudine va susține și promova colegii săi de la Chișinău. Referitor la impulsionarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, „minge este pe terenul nostru”. UE manifestă deschidere totală față de Chișinău, evoluțiile integraționiste vor fi în funcție de capacitatea guvernării de la Chișinău să implementeze reformele necesare pentru a aprofunda procesul de ajustare a Republicii Moldova la normele și rigorile Uniunii Europene, astfel statutul nostru integrându-se în spațiul comunitar”, a conchis analistul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală