Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Absurd! Rusia l-a dat în urmărire pe șeful armatei ucrainene, în timp ce propagandiștii săi l-au declarat mort

30 Mai 2023, 19:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
30 Mai 2023, 19:27 // În Lume //  Elena Putregai

Ministerul rus de interne l-a dat în urmărire pe șeful Statului Major Ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, după ce propagandiștii Moscovei afirmaseră mai devreme în cursul lunii mai că acesta a murit.

Jurnaliștii de la site-ul independent de investigații Mediazona au fost cei care au anunțat primii că Rusia l-a dat în urmărire pe șeful forțelor armate ucrainene, descoperind că numele său a fost adăugat în baza de date aferentă a ministerului de interne de la Moscova.

Mutarea vine după ce marți dimineața capitala rusă Moscova a fost ținta unui atac cu drone pe care președintele Vladimir Putin l-a pus pe seama Ucrainei, acuzând într-o serie de declarații halucinante că Kievul încearcă să provoace Rusia.

Ucraina a negat că este implicată „direct” în organizarea atacului, sugerând că acesta a fost pus la cale de partizani ruși care i se opun lui Putin.

După apariția informației privind urmărirea lui Zalujnîi, agenția de stat rusă TASS a anunțat aceeași măsură a fost dispusă și în cazul generalului Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei.

În luna aprilie Rusia a emis un mandat de arestare și pe numele generalului Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, pe care îl acuză de organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul rus.

Cum l-a „omorât” propaganda rusă pe generalul Valeri Zalujnîi

Măsura luată acum de ministerul rus de interne pare cu atât mai hilară întrucât propaganda Moscovei a transmis insistent mai devreme în cursul lunii mai că acesta ar fi murit.

Informaţiile din mass-media ruse au apărut după ce s-a aflat că Zalujnîi nu va putea participa la reuniunea Comitetului Militar al NATO la care Ucraina a fost invitată.

În deschiderea reuniunii ce a avut loc pe 10 mai, şeful Comitetului Militar al alianței, Rob Bauer, a anunțat că generalul ucrainean nu va putea participa nici măcar prin apel video din cauza situaţiei operaţionale dificile de pe front.

Datele despre situaţia de pe frontul din Ucraina a fost în cele din urmă prezentată de către reprezentantul armatei ucrainene pe lângă NATO, general-maiorul Serghei Salkuţan.

Deși Ucraina a dezmințit imediat zvonurile privind moartea lui Zalujnîi, aceasta a continuat să fie speculată de unele canale media rusești și pe Telegram.

În cele din urmă Zalujnîi a apărut într-o înregistrare video difuzată joia trecută și care a fost filmată anume pentru a pune capăt speculațiilor din spațiul informațional rusesc.

„Veşti proaste pentru propagandiştii ruşi! Valeri Fedorovici se simte bine şi continuă să planifice eliberarea teritoriilor ucrainene de invadatorii ruşi”, a declarat un ofițer ucrainean, înainte ca aparatul de filmat să arate un Zalujnîi zâmbitor stând lângă el.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală