Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Moldovagaz va cere ajustarea tarifelor la gaz când va fi clar prețul de achiziție

30 Mai 2023, 19:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
30 Mai 2023, 19:18 // Economie //  Elena Putregai

Moldovagaz se va putea adresa ANRE cu privire la necesitatea revizuirii tarifelor la gaz doar atunci când va înţelege exact care va fi preţul de achiziție al gazului. O spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia o altă problemă semnalată de companie este legată de acoperirea abaterilor de tarif rămase. Dacă prețul de achiziție al gazului este redus, rata de rambursare a abaterilor de tarif, păstrând în același timp tariful actual, va fi mai mare. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 29 mai a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

„În această etapă, abaterile de tarif se ridică la 1,2 miliarde lei. Consumatorul ne-a rambursat deja cea mai mare parte a abaterilor financiare. Cu toate acestea, prețul de achiziție, care acum este inclus în tarif – 920 de dolari, era prețul prevăzut la când tarifele au fost aprobate în octombrie anul trecut.

Acum, piața TTF (piață virtuală de vânzare/cumpărare a gazului), care servește drept indicator principal pentru achizițiile Moldovagaz și Energocom, s-a scufundat destul de serios. Diferența este de aproape trei ori între prețul de achiziție din tarif și prețul actual de piață. 920 de dolari în tarif și undeva în jur de 270 de dolari la ultima cotație. Luând în considerare transportul, se ridică la aproximativ 350 de dolari (la o mie de metri cubi”, a spus Vadim Ceban.

Moldovagaz a solicitat ca prețurile să fie comparate pe baza mediei anuale, și nu pe baza valorii actuale. Deoarece piața gazelor este suprasaturată în prezent, prețurile sunt în scădere, însă se preconizează o creștere în al patrulea trimestru al anului.

„Moldovagaz va putea și va avea motive să se adreseze autorității de reglementare în cazul în care înțelege exact care este prețul de achiziție al gazelor de la Energocom. Cumpărăm gaz de la Energocom până la sfârșitul acestui an. Abaterile de tarif, care rămân de 1,2 miliarde de lei, sunt supuse și compensațiilor, ținând cont de prețul și volumele medii pe an”, a menționat Ceban.

Amintim că, potrivit prim-ministrului Dorin Recean, tariful la gaz ar putea scădea și Guvernul va propune reducerea tarifului la gaz. Premierul nu a precizat, totuși, de când ne-am putea aștepta la ieftiniri. „Guvernul lucrează pentru a aduna sursele financiare necesare și începând cu săptămâna viitoare, va cumpăra gaz mai ieftin și va veni cu o propunere de reducere a tarifelor. În curând, vom avea o reducere a tarifului”, a declarat Recean.

Pe 23 septembrie, a fost ultima oară când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, în prezent, consumatorii achită un tarif de 27 de lei și 10 bani fără TVA, adică 29 de lei și 27 de bani cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:08
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2023, 17:08 // Alegeri //  Elena Putregai

Curtea Constituțională (CCM) a admis marți, 3 octombrie curent, sesizarea depusă de Marina Tauber și colegi de-ai săi, membri ai fostului Partid ȘOR neconstituțional, declarând neconstituțional art. 16 din Codul Electoral, ceea ce înseamnă că aceștia au dreptul să participe la alegeri, inclusiv la cele locale generale fixate pentru 5 noiembrie 2023.

Știrea se actualizează.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală