Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Precizările ANRE privind scandalul pe piața gazelor: ”A fost decisă adresarea subiectului către CSE”

30 Mai 2023, 17:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Mai 2023, 17:08 // Actualitate //  Realitatea.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu precizări, după ce Renato Usatîi a dezvăluit că unele companii din Moldova vând gaz natural mai multor agenți economici cu un tarif cuprins între 11 și 14 lei, în timp ce restul companiilor private, dar și simpli cetățeni achită un tarif de peste 29 lei.

Într-un comunicat de presă, responsabilii ANRE susțin că ”în condițiile unei creșteri abrupte și lipsei de previzibilitate a prețurilor la gazele naturale începând cu trimestrul IV 2021 și continuând în perioada anului 2022, mecanismul de stabilire a prețurilor reglementate de furnizare nu a acoperit în totalitate prețul achitat de furnizori pentru gazele naturale achiziționate din surse externe”.

„În acest caz, metodologia prevede o componenta de corectare a venitului reglementat (devieri). Conform cadrului metodologic în vigoare, devierile tarifare generate (pozitive/negative) urmează să fie recuperate prin prețurile reglementate în perioada ulterioară de reglementare. Totodată, începând cu trimestrul I al anului 2023, asistăm la o scădere a prețului de referință pe platformele de tranzacționare (în cazul nostru – Dutch TTF), ca urmare a condițiilor meteo favorabile pe continent, cât și a identificării de surse energetice alternative, prin aceasta reducându-se considerabil cererea de gaze naturale. În acest sens, au apărut condiții favorabile pentru furnizorii din piața nereglementată (piața liberă) să achiziționeze gaze naturale de la surse externe, spre a fi comercializate, prin negocieri directe, consumatorilor potențiali interesați”!, se menționează în comunicat.

ANRE recunoaște că, ”începând cu luna martie 2023, unii consumatori au inițiat procedurile de migrare de la furnizorii cu obligația de serviciu public, la furnizori din piața nereglementată”.

„În vederea excluderii fenomenului respectiv, atunci când unii consumatori ar renunța la furnizarea de gaze naturale de către furnizorii cu obligația de serviciu public, Ministerul Energiei împreuna cu ANRE au inițiat discuții în scopul elaborării unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată. În rezultatul ședințelor de lucru s-a constatat că legislația în vigoare în sectorul gazelor naturale nu permite ANRE stabilirea unui mecanism în acest sens. În acest scop, de comun acord, a fost decisă adresarea subiectului către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare”, se mai menționează în comunicatul ANRE.

Amintim că luni, 29 mai, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a dezvăluit numele companiilor din Moldova care vând gaz natural mai multor agenți economici cu un tarif cuprins între 11 și 14 lei, în timp ce restul companiilor private, dar și simpli cetățeni achită un tarif de peste 29 lei. Este vorba de cinci companii, printre care și SRL „TransAutoGaz”, fondată de S.A. „Moldovagaz”. Declarațiile au fost făcute de Usatîi în timpul unui briefing de presă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recent, Partidul Social Democrat European (PSDE) a cerut micșorarea urgentă a tarifului la gazele naturale la 10 lei. Această reducere, potrivit membrilor formațiunii, este impusă de scăderea de 3 ori, la 350 de dolari pentru o mie metri cubi, a prețului la gaze pe piața mondială. PSDE a depus și un demers la Ministerul Energiei, însă nu au primit nici un răspuns în acest sens.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală