Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Dezvăluiri de la Usatîi: Cinci companii vând gaz mai multor agenți economici la prețul între 11 și 14 lei

29 Mai 2023, 13:49
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
29 Mai 2023, 13:49 // Actualitate //  Realitatea.md

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, dezvăluie numele companiilor din Moldova care vând gaz natural mai multor agenți economici cu un tarif cuprins între 11 și 14 lei, în timp ce restul companiilor private, dar și simpli cetățeni achită un tarif de peste 29 lei. Este vorba de cinci companii, printre care și SRL „TransAutoGaz”, fondată de S.A. „Moldovagaz”.

Declarațiile au fost făcute de Usatîi în timpul unui briefing de presă.

„Este obligația mea ca cetățean să ies acum și să povestesc cum am fost furați de miliarde de lei de actuala conducere a țării. Nu ne fură cum Plahotniuc cu atacurile raider, ci ne fură frumos… Astăzi în Moldova, peste 20 de companii au dreptul de a importa gaze naturale și ulterior să le vândă. Unele companii sunt moarte, altele sunt vii și foarte active. Nu dau lista tuturor, mă opresc la 5 care sunt active. National Parc Energy, SD Energy, Natural Gaz DC, Rotalin Gaz și TransAutoGaz, companie de stat, adică fondată și controlata de MoldovaGaz. Ele livrează mai multor agenți economici astăzi gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. Moldovagaz vinde la cetățeni cu prețul de peste 29 lei… La moment, peste 70 de întreprinderi din țară, cele mai mari, cumpără gazul între 11 și 14 lei”, susține Usatîi.

Adițional, Renato Usatîi îl acuză pe premierul Dorin Recean de faptul că ar cunoaște despre companiile ce vând gazul natural cu un tarif mai mic, însă Guvernul nu întreprinde anumite măsuri în acest sens, astfel încât și persoanele fizice să beneificieze de un asemenea tarif. Mai mult, Usatîi spune că de un preț mai mic la gaz beneficiază și compania în care Dorin Recean a avut o cotă parte.

„Domnule Recean, maladeț că ai ieșit (n.r. cu un comentariu pe Facebook), după ce ai ascultat jumătate de conferință de presă. Dvs. spuneți că prețul actual la gaze este dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil cu această diferență de preț… Adică, dacă acest gaz astăzi la preț între 11 și 14 lei era vândut și persoanelor fizice, și agenților economici, doar de firme private, cumva miorlăitul dvs. putea să aibă un pic de sens, dar din moment ce și o companie de-a voastră, controlată de stat, vinde gaz (TransAutoGaz) tot între 11 și 14 lei, de ce Vadim Ceban, consilierul Flocea, negociază cu agenții economici… Vă demonstrez acum de ce sunteți mincinos și că ați știut de aceste prețuri la gaze. Dvs. ați activat într-o companie privată, până a vă întoarce în politică, și această companie în care ați activat dvs. tot cumpără astăzi gaz cu 12 lei”, a conchis Usatîi.

Politicianul a spus că urmează și alte dezvăluiri la acest subiect.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală