„Alegerile prezidențiale din România și din Republica Moldova au fost exemple clare ale modului în care Kremlinul încearcă să ne dezbine – prin extremism, prin manipulare, prin destabilizare”. Declarația aparține președintelui Parlamentului Republicii Moldova, deputatului PAS Igor Grosu, aflat vineri, 23 mai curent, la București pentru Forumul de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor.
„Dar vocea noastră a fost mai puternică. Mobilizarea cetățenilor a arătat că alegem democrația, pacea și parcursul european. Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Regiunea transnistreană și autonomia găgăuză sunt folosite ca instrumente de destabilizare. Și totuși, timp de patru ani, am reușit să menținem liniștea și ordinea în Republica Moldova. Am guvernat cu responsabilitate, cu bună credință și cu un singur scop: să păstrăm pacea în Moldova. Avem un drum clar: să protejăm viitorul copiilor noștri și să construim o Moldovă liberă, sigură și europeană”, a adăugat speakerul moldovean.
Politicianul a fost invitat în calitate de vorbitor principal în cadrul a două paneluri de discuții. Primul discurs a fost dedicat situației din regiunea transnistreană, iar cel de-al doilea – consecințelor războiului hibrid al Rusiei asupra Republicii Moldova.
Conferința internațională de securitate, în format regional, reunește invitați cu vastă experiență profesională din diferite țări, pentru a dezbate riscurile, amenințările și vulnerabilitățile din regiunea Mării Negre și a zonei Balcanilor. Evenimentul este organizat de New Strategy Centre, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale din România.
Amintim că, la alegerile prezidențiale de la noi, a câștigat candidata proeuropeană Maia Sandu un al doilea mandat în fața candidatului prorus Alexandr Stoianoglo, aceeași situație având loc în România între contracandidații Nicușor Dan și George Simion, alegerea primului urmând să fie încă validată de Curtea Constituțională.