Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Gudronul, mai periculos decât nicotina. În câți ani se „curăță” plămânii unui fumător

17 Nov. 2021, 09:13
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
17 Nov. 2021, 09:13 // Life //  Realitatea.md

Gudronul este toxic și reprezintă una dintre principalele cauze ale cancerelor cauzate de fumat. Acesta se formează în timpul arderii țigărilor și conține numeroase substanțe nocive, cum ar fi hidrocarburile sau benzenul. Odată inhalat, gudronul se lipește mai întâi de pereții gurii, ai bronhiilor și ai plămânilor, care, potrivit unor estimări, au nevoie de la 7 până la 15 ani pentru a fi complet curățați după ce fumătorul renunță la acest viciu.

O singură inhalare a fumului de țigară face să pătrundă în organism peste 6000 de substanțe chimice, multe dintre care se depun în plămâni, sub forma unei substanțe lipicioase, scrie sănătate.md.

Odată ajuns în organism, gudronul continuă să influențeze negativ organele, substanțele nocive atacând pancreasul, vezica urinară sau colonul. Potrivit unor estimări, fumând un pachet de țigări pe zi timp de un an, un fumător inhalează 250 ml de gudron. Acesta riscă să provoace diverse inflamații, fiind una dintre cauzele bolii pulmonare obstructive cronice.

Un studiu al Universtății Harvard, efectuat timp de-a lungul a 6 ani și la care au participat 900 de mii de americani de peste 30 de ani, arată că țigările cu un conținut mai mic de gudron nu sunt mai puțin periculoase. Cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de deces prin cancer pulmonar a fost mai mare pentru fumătorii de țigări cu un conținut ridicat de gudron și nefiltrate. Riscul de deces din cauza cancerului pulmonar nu a fost diferit, însă, în rândul fumătorilor de țigări cu nivel de gudron mediu, scăzut și foarte scăzut.

De-a lungul timpului, gudronul a fost trecut cu vederea, nicotina fiind considerată a fi substanța cea mai periculoasă din țigări. Cercetările recente au arătat că, în pofida anumitor idei vehiculate anterior, nicotina nu este principala cauză a bolilor legate de fumat. Substanțele chimice eliberate de fumul de țigară sunt cele cu adevărat dăunătoare pentru sănătate, spun specialiștii.

Prezentă în mod natural în tutun, nicotina este molecula responsabilă de instalarea dependenței.

Tocmai din acest motiv, una din metodele de renunțare la fumat este tratamentul prin substituție nicotinică, care presupune livrarea acestei substanțe fără ca organismul să fie supus influenței negative a substanțelor nocive din fumul de țigară.

În baza aceluiași principiu funcționează țigările electronice, precum și dispozitivele de încălzire a tutunului. Acestea livrează nicotină, iar, întrucât exclud arderea, elimină aerosol în loc de fum.

În țări precum Marea Britanie și Noua Zeelandă, aceste dispozitive reprezintă instrumente de reducere a riscurilor cauzate de fumat, pentru adulții care nu reușesc să renunțe la acest viciu.

Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume sunt dependenți de fumat. Acest viciu provoacă 8 milioane de decese anual, dintre care 1,2 milioane sunt provocate de fumatul pasiv.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 10:49
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 10:49 // În Lume //  Realitatea.md

Artistul poporului rus, cântăreț și compozitor, Alexandr Gradski, s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Vineri, pe data de 26 noiembrie curent, și-a rugat apropiații să-l ajute să ajungă până la baie. În acel moment i s-a făcut rău. Muzicantul a leșinat și nu și-a revenit timp de o oră, scrie presa locală.

Medicii l-au transportat pe Alexandr Gradski la una din instituțiile medicale de la Moscova cu suspiciuni de accident vascular cerebral.

Preliminar, se constatase că infecția cu noul tip de coronavirus pe care a suportat-o în luna septembrie a generat deteriorarea sănătății sale. Muzicantul se plângea pe dureri constante de picioare și aproape că nu se ridica din pat.

Medicii au încercat să-l salveze timp de 12 ore. Gradski a murit în jurul orei 02:00, noaptea.

Compozitorul s-a născut pe data de 3 noiembrie 1949 în orașul Kopeiske, raionul Celeabinsk din Federația Rusă. Acesta a absolvit Institutul Pedagogic Muzical, în prezent Academia de Muzică din Rusia. A urmat Conservatoriul în domeniul compoziției. În 1970 și-a făcut o carieră frumoasă de cântăreț, însă mai târziu a ales să fie compozitor.

În 1999 a obținut statutul de artist al poporului rus.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală