Starea de urgență la nivel național urmează a fi prelungită! Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre în acest sens. Decizia finală va fi luată de Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit ministrei de Interne, Ana Revenco, decizia de a prelungi starea de urgență este determinată de evoluțiile din Ucraina și de lipsa unei certitudini privind finalizarea războiului.
„În contextul acțiunilor militare din Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu o serie de probleme de natură umanitară, socială, economică, energetică și de securitate fără precedent. Evenimentele au impus o mobilizare maximă din partea instituțiilor statului, a sectorului neguvernamental, dar și a cetățenilor de rând. Toate eforturile au fost concentrate asupra unor sarcini cu care țara nu s-a mai confruntat niciodată. În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 95 de mii de refugiați ucraineni. În eventualitatea escaladării situației din Ucraina, numărul persoanelor refugiate ar putea crește”, a spus ministra de Interne, Ana Revenco.
Potrivit legii, starea de urgență este aprobată de Parlament cu votul majorității deputaților, la solicitarea Guvernului sau a președintelui Republicii Moldova. Anterior, deputații opoziției parlamentare au anunțat că nu vor susține prelungirea stării de urgență, menționând că prelungirea este nejustificată.
„Avem riscuri cu care nu s-a mai confruntat țara, avem acest război cu riscul unui aflux nou de refugiați, avem o incertitudine extraordinară pe piața energetică, este imposibil de urma procedurile obișnuite pentru că nimeni nu vrea să semneze contracte pe perioade îndelungate. De aceea, trebuie să luăm decizii rapide. vom utiliza cu mult bun-simț această stare de urgență”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița.
În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență la data de 24 februarie, în ziua declanșării războiului din Ucraina. Atunci, a fost instituit un regim special de intrare şi ieșire din ţară, de folosire a spaţiului aerian, dar și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.
De asemenea, s-a decis că pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Moldovei.
Potrivit legii, pe perioada stării de urgență are loc expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului.