Cei mai bogați oameni de pe planetă au pierdut în total 134 de miliarde de dolari în urma prăbușirii piețelor bursiere. Cel mai afectat a fost Jeff Bezos, averea sa diminuându-se cu 15,2 miliarde de dolari, potrivit adevarul.ro.
La Bursa de la New York, acțiunile Amazon.com Inc au scăzut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, astfel că averea netă a lui Bezos a ajuns la 191,5 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg.
Scăderea de vineri reprezintă a treia cea mai mare lovitură pentru Jeff Bezos, fiind depăşită doar de cea din 4 aprilie 2019, când averea co-fondatorului Amazon s-a redus cu 36 miliarde de dolari, în urma înțelegerii sale de divorț, și după declinul de 14% al acțiunilor Amazon din 29 aprilie 2022.
Indicele Nasdaq 100 a înregistrat o scădere de 2,4% vineri, afectând astfel și averile altor miliardari precum Elon Musk și Larry Ellison, care s-au redus cu 6,6 miliarde de dolari și, respectiv, cu 4,4 miliarde de dolari. Incertitudinile legate de posibilele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, precum și raportările financiare dezamăgitoare, au dus la intrarea indicelui Nasdaq în teritoriul de corecţie, ştergând mai mult de 2.000 miliarde de dolari din valoare în doar trei săptămâni.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
De asemenea, miliardarii din tehnologie, precum Mark Zuckerberg, Sergey Brin și Larry Page, au pierdut fiecare peste trei miliarde de dolari vineri, din cauza declinului acțiunilor Meta Platforms Inc și Alphabet pe Bursa de la New York. În total, averile miliardarilor din acest sector au scăzut cu 68 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.
Pe de altă parte, datoria publică a Statelor Unite a depășit 35 de trilioane de dolari, o situație ce ar putea avea un impact negativ asupra piețelor și a ratelor dobânzilor pe termen lung.
Analiștii avertizează că, fără o soluție rapidă, datoria ar putea crește semnificativ în anii următori, estimările indicând posibilitatea depășirii pragului de 55 de trilioane de dolari până în 2034.