Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  1.0198%
 • USD
  19.5427
  0.2753%
 • RUB
  0.3185
  -0.2826%
 • RON
  4.1377
  0.9087%
 • UAH
  0.5292
  0.2646%

„Horus” îi răspunde lui Plîngău: Acest politician tânăr a intrat în rolul de instrument al „băieților șmecheri”

12 Mai 2022, 17:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
12 Mai 2022, 17:48 // Actualitate //  Petru Beregoi

Constatăm cu regret faptul că acesta a intrat în rolul de instrument al „băieților șmecheri”, despre care un ministru a anunțat că au încercat să-l corupă în schimbul unei licitații publice. Cu o asemenea reacție a venit astăzi, 12 mai compania „Horus”, pe care președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, o acuză că ar fi trucat împreună cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, licitația privind obținerea contractului de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica.

Grupul de companii „Horus” afirmă că „a luat act de declarațiile publice de astăzi de Dinu Plîngău, iar tânărul politician a repetat un șir de falsuri, promovate anterior în spațiul public de către un coleg de-al său de partid (n.r. Alexandr Slusari), intrat într-o pauză de tăcere, imediat ce a primit prima solicitare prealabilă de chemare în judecată pentru a răspunde pentru minciunile lansate în adresa grupului de companii „Horus”.

„Vom acționa la fel de fiecare dată, când vor fi lansate informații inventate, trunchiate, interpretate eronat, ce aduc prejudicii de imagine și pagube economice companiilor noastre. Opinia publică trebuie să cunoască faptul că aceste campanii mediatice murdare sunt orchestrate de „băieții șmecheri” pentru a-și asigura fraudulos accesul la resursele alocate modernizării sectorului energetic din Moldova pentru întrunirea condițiilor Tratatului Comunității Energetice a Uniunii Europene. Ce rol vrea să-și asume Dinu Plîngău în aceste jocuri subterane, rămâne să decidă singur”, se arată în reacția companiei.

„Salut șmecherilor”! Spînu îi răspunde lui Slusari, numindu-l „politician nevăzut”, pentru că i-a cerut demisia

Totodată, grupul de companii „Horus” afirmă că, înregistrarea audio publicată de Dinu Plîngău în spațiul public, unde s-ar auzi vocea unui reprezentant al întreprinderii și declară că „totul ar fi înțeles în privința licitației de la Termoelectrica”, ar fi fost falsificată.

„Grupul de companii „Horus” condamnă și modul în care a fost trucată o înregistrare audio cu un coleg de-al nostru, în așa fel ca să se lase o impresie greșită despre activitatea noastră. Atât licitațiile anterioare, cât și recenta licitație privind modernizarea blocurilor doi și trei ale „Termoelectrica” SA au fost efectuate strict în conformitate cu norma legală. Acest fapt a fost enunțat recent și de către Unitatea Consolidată de Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Energetic. Referitor la ultima licitație privind modernizarea a două blocuri la „Termoelectrica” SA, avem un răspuns în scris și de la Banca Mondială, în care se subliniază caracterul legal al acesteia”, se mai arată în comunicatul companiei.

„Horus” a comentat și anunțul autorităților prin care au anulat contractul semnat în privința renovării acestor două blocuri la Termoelectrica.

„Cât privește intenția anunțată a conducerii statului privind posibila reziliere a contractului de modernizare a două blocuri ale “Termoelectrica” SA, semnat cu „Horus” și partenerul nostru în consorțiu „Power Machines” (n.r. compania rusească), aceasta poartă un caracter exclusiv „politic”. Despre acest fapt a anunțat și președintele țării, Maia Sandu, precum și Agenția Proprietății Publice. Precizăm că până acum nu avem nicio notificare oficială privind decizia de reziliere a contractului semnat acum o lună”, conchide „Horus”.

Drept reacție la cele declarate de „Horus” Dinu Plîngău a scris că „a luat act de reacția companiei, iar presiunea de orice tip asupra sa nu va merge”.

 Experți, despre cazul „Silovîe Mașinî”: Companiile din off-shore au interdicție de a semna contracte cu statul

Amintim că, în cadrul unei emisiuni televizate, la 11 aprilie, Andrei Spînu, a anunțat că a fost reziliat contractul cu întreprinderea rusă, care urma să modernizeze S.A. Termoelectrica.

Bani.md scrie că, Termoelectrica a anunțat o licitație privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat încă anul trecut. Licitația a fost câștigată de compania rusă „Силовые Машин”, în parteneriat cu cea locală Horus. Companiea rusească se află pe lista sancțiunilor în legătură cu invazia în Ucraina a Federației Ruse. „Силовые Машин” este controlată de miliardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunerea ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

La 4 aprilie curent, președinta țării, Maia Sandu, a spus că autoritățile moldovene au o dilemă, ținând cont de noua conjunctură. Pe de o parte, firma rusească sancționată de Statele Unite încă în 2018 este controlată de unul din cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, aflat de curând și pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană, în legătură cu invazia rusească în Ucraina. Pe de altă parte, dacă nu sunt reparate, două din trei unități de generare a energiei de la centrala Termoelectrica se pot opri.

La 8 aprilie, compania moldoveană Horus a anunțat că a fost semnat contractul. Pe 11 aprilie, reprezentanți ai ministerului infrastructurii și dezvoltării împreună cu reprezentanți ai oficiului Băncii Mondiale au refuzat să comenteze anunțul.

Vorbind în seara zilei de 11 aprilie, șefa Guvernului a spus că licitația va trebui anulată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
02 Dec. 2022, 07:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
02 Dec. 2022, 07:18 // Politica //  Redacția Realitatea

Republica Moldova are potențialul de a se dezvolta și de a deveni un stat puternic și prosper, întrucât poate deveni o punte de legătură dintre Est și Vest. O spune deputatul PAS, Vitalie Jacot, care se arată recunoscător României pentru tot suportul acordat Republicii Moldova de-a lungul timpului. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că autoritățile de la Chișinău nu valorifică de deplin potențialul relațiilor moldo-române, fiind ignorate contracte cu companii importante din România.

În contextul zilei naționale a României, deputatul PAS, Vitalie Jacot, a mulțumit părții române pentru proiectele implementate în Republica Moldova, pentru suportul acordat în depășirea crizei energetice, dar și pentru faptul că Bucureștiul a devenit cel mai important avocat al Republicii Moldova la Bruxelles, informează ipn.md.

„Mizăm pe ajutorul prietenilor și fraților noștri. Nu mergem cu mâna întinsă, noi avem ce propune, dar nu ne eschivăm de la ajutorul pe care ni-l acordă. Republica Moldova are un potențial enorm și pentru Occident este o punte de legătură cu Estul pe care occidentalii o pot folosi. Și invers, pentru Orient suntem o punte spre Vest. În prezent, livrările de gaze naturale, stocarea lor, ajutoarele financiare în educație, infrastructură și în alte domenii, toate ni le acordă acum România”, a spus deputatul PAS, Vitalie Jacot, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară spune că de-a lungul anilor au existat suficiente exemple când autoritățile Republicii Moldova au demonstrat lipsă de prietenie și cooperare în raport cu România.

„Au fost șanse când Republica Moldova trebuia să și ofere României, mă refer la contractul de construcție a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcănești care a fost oferit unui alt agent economic în detrimentul unui operator din România. Sau atunci când a fost vorba de reconstrucția blocului energetic de la Termoelectrica am văzut exemplu clar de recunoștință și suport în raport cu partea română. Cu ghilimele de rigoare. România, desigur, a fost prietenul, partenerul și avocatul nostru. Și este cazul să-i aducem mulțumiri și recunoștință pentru suportul necondiționat acordat”, a spus vicepreședintele PSDE, Nicolae Ciubuc.

În același context, opiniile comentatorilor politici cu referire la relația Republicii Moldova cu România sunt împărțite. În timp ce unii spun că Republica Moldova ar fi în imposibilitatea de a supraviețui ca stat în lipsa sprijinului venit de la București, alții spun că România și UE au devenit responsabile pentru soarta Republicii Moldova, după ce Chișinăul și-a asumat pe deplin vectorul european.

„În condițiile unei politici neprietenoase pe care o promovează Federația Rusă în raport cu statul nostru, UE, partenerii occidentali și în special România reprezintă colacul de salvare care menține Republica Moldova pe linia de plutire. În afara acestei asistențe este puțin probabil ca Republica Moldova să supraviețuiască. Și asta ne face să ne întrebăm cât de fezabil este acest stat și în ce măsură el este capabil să supraviețuiască de unul singur?”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Sondajul recent IPP arată că nu toată lumea îmbrățișează ideea unirii, majoritatea populației este împotriva acestei idei. Politicienii trebuie să fie recunoscători României, dar din punct de vedere geopolitic trebuie să spunem că Occidentul are o datorie față de Republica Moldova. Moldova, care nu este membru UE și NATO este astăzi foarte expusă și din momentul în care ea manifestă o adeziune la valorile europene”, a spus comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală