Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Hotărârea CC, motiv de bucurie pentru un fost deputat: Activitatea ANI trebuie îmbunătățită, ci nu „schilodită”

21 Sept. 2021, 15:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2021, 15:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

„Atât Legea cu privire la ANI, cât și activitatea ANI trebuiesc îmbunătățite. Îmbunătățite, nu ”schilodite”. Este declarația actualului ministru al Justiției, fost deputat PAS, Sergiu Litvinenco, după pronunțarea deciziei magistraților Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea modificărilor făcute la legea cu privire la activitatea Autorității Naționale de Integritate.

Într-o postare pe Facebook, Litvinenco scrie că îl bucură hotărârea Curții Constituționale de astăzi prin care au fost declarate neconstituționale modificările operate de coaliția PSRM-Șor. Precizăm că sesizarea la CC a fost depusă de Litvinenco.

„Mă bucură hotărârea Curții Constituționale de astăzi prin care au fost declarate neconstituționale modificările operate de coaliția PSRM-Șor la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în acea celebră ședință nocturnă din 16 decembrie 2020. Imediat ce a fost votată legea respectivă în lectura a doua, ca parlamentar, am sesizat Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității legii și, totodată, am solicitat suspendarea actului normativ. Cine a uitat, reamintesc că scopul acelei legi era de a-i scăpa basma curată pe mai mulți exponenți ai acelei majorități parlamentare toxice care nu-și puteau justifica averea. Altfel spus, dacă legea intra în vigoare (măcar și pentru o oră!), acei ”bravi” legislatori pur si simplu scăpau de cauzele care se aflau pe rolul ANI, fără vreun risc ca cineva să le poată confisca averea. Atât Legea cu privire la ANI, cât și activitatea ANI trebuiesc îmbunătățite. Îmbunătățite, nu ”schilodite”. Și asta vom face prin modificările pe care le va aproba în curând Parlamentul. Între altele, prin acea lege, a fost ”schilodită” și competența procuraturii referitor la investigarea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Doar că, iată, în acel caz, procurorul general nu a binevoit să depună vreo sesizare la Curtea Constituțională. De ce oare? Probabil, deoarece pentru Procurorul General este mai important să lupte pentru propriul fotoliu sau pentru a ține oamenii lui Dodon în diverse funcții, decât să lupte pentru păstrarea competențelor procuraturii în sancționarea corupților din această țară. E și asta o prioritizare…”, a scris Litvinenco.

Amintim că, astăzi, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată activitatea Autorității Naționale de Integritate în luna decembrie, anul trecut, la inițiativa deputaților PSRM și a celor de la Platforma „Pentru Moldova”.

Anterior, prin acele modificări s-a adoptat reducerea termenului în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale, de la trei ani la un an. De asemenea, conform documentului, persoana a cărei proprietate este verificată va putea contesta rezultatele verificării în instanță, lucru care practic a paralizat activitatea ANI.

În decembrie, reprezentanții ANI au prezentat avizul negativ asupra proiectului și au atenționat că modificările vor afecta grav unele proceduri de control, însă modificările au fost totuși aprobate de majoritatea parlamentară de atunci.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 16:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 16:45 // Societate //  Valentina Buză

Pompierii au lichidat flăcările, iar potrivit experților, nu va fi ușor de determinat cauza incendiului.

„Bătrâna a ars în totalitate. Soba era rece, iar acest lucru înseamnă că nu a fost făcut focul în acea zi. Nici încălzitoare electrice nu existau în casă”.

Potrivit sătenilor, femeia consuma băuturi alcoolice.

În continuare, specialiștii urmează să stabilească toate circumstanțele producerii tragediei.

 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău