Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Iată cine sunt judecătorii, care au preluat dosarul Șor

26 Aug. 2021, 22:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
26 Aug. 2021, 22:01 // Actualitate //  Cristina Vlah

După circa trei ani de aflare pe rol la Curtea de Apel Cahul a dosarului pe numele lui Ilan Șor, acesta a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. Într-un comunicat remis presei, Curtea de Apel Chișinău anunță despre repartizarea dosarului, însă nu divulgă numele magistaților, care îl vor examina, scrie jurnal.md.

„Cauza a fost înregistrată și repartizată în mod automat-aleatoriu unui complet de judecători prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor. Cauza urmează a fi numită spre examinare de completul desemnat. Despre data numirii spre examinare a cauzei penale veți fi informați suplimentar”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit Ziarului de Gardă, iată cine sunt judecătorii, care au primit spre examinare dosarul Șor:  Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac.

Stelian Teleuca a fost numit judecător la Curtea de Apel Chișinău pe 3 decembrie 2014, iar din 11 septembrie este membru al Colegiului disciplinar, reprezentant al judecătorilor Curţilor de Apel. Teleuca declară că în 2020 a obținut un salariu în valoare de 293 665 de lei, mai exact, puțin peste 24 de mii de lei lunar.

Oxana Robu este judecătoare din 2004. La Curtea de Apel Chișinău a fost numită în 2014. Aceasta a făcut parte din completul, care pe 4 octombrie 2017 a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele lui Igor Gamrețki, fost șef al Direcției transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, condamnat de prima instanță pentru trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. În 2020, Oxana Robu a declarat un venit obţinut de la locul de muncă de bază de 308 456 de lei.

Ion Bulhac a fost numit judecător în iulie 2002. Până în decembrie 2004 a activat la Judecătoria Anenii Noi, după care a fost transferat la Judecătoria Ciocana, Chișinău. În aprilie 2017 a fost numit judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ion Bulhac a ajuns în atenția publică în 2010, când mai multe persoane s-au plâns că acesta ar fi examinat dosare în incinta comisariatelor de poliţie din Chişinău, în perioada 8 – 10 aprilie 2009. În 2020, Ion Bulhac a avut venituri de aproape 400 de mii de lei, din salariul său și al soției, dobânda la bancă, precum și darea în locațiune a unui apartament. Tot anul trecut, Bulhac a cumpărat o mașină Toyota, fabricată în 2016, în valoare de 210 000 de lei.

Amintim, că la data de 20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută măsura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea lui în căutare. Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, fostul primar de Orhei a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut bani de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shore.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 17:26
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 17:26 // În Lume //  Realitatea.md

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că a invitat Moscova şi aliaţii din NATO la noi discuţii asupra Ucrainei, pe fondul temerilor privind o invadare a acestei ţări de către Rusia, relatează France Presse.

„Astăzi am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat”, a anunţat el într-o conferinţă de presă la Berlin alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Aceste discuţii vor avea ca scop „să răspundă preocupările noastre, dar şi să asculte preocupările Rusiei” şi să „găsească o cale de a preveni orice atac militar contra Ucrainei”, a adăugat el.

O întâlnire anterioară, săptămâna trecută, a Consiliului NATO-Rusia, instanţă de dialog şi consultare, s-a încheiat cu constatarea unor divergenţe profunde între Aliaţi şi Moscova privind securitatea în Europa.

Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul.

„Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forţa împotriva Ucrainei, ea va trebui să plătească un preţ mare de sancţiuni economice, financiare şi politice”, a avertizat el la Berlin, reiterând „sprijinul aliaţilor din NATO” faţă de Ucraina.

El a amintit că Alianţa Nord-Atlantică a implementat „cea mai mare întărire sau cea mai mare apărare colectivă timp de o generaţie, cu o prezenţă sporită a NATO în partea de est a alianţei”, ceea ce preocupă Rusia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marţi răspunsuri din partea Occidentului la cererile Moscovei privind încetarea extinderii NATO. El le vede ca o condiţie prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice ce ameninţă să degenereze în conflict în Ucraina.

Jens Stoltenberg şi Olaf Scholz au cerut amândoi Rusiei să înceapă retragerea a zeci de mii de trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Ucraina, o cerere respinsă în timpul dimineţii de Moscova.

Rusia se prezintă drept victima ambiţiilor NATO în Europa de Est şi consideră că o dezescaladare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate ce interzic orice extindere viitoare a NATO, în special la Ucraina şi Georgia.

De asemenea, ea cere americanilor şi aliaţilor lor să renunţe la efectuarea de manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est, revendicări calificate ca inacceptabile de Occident.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală