Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Ies la iveală efectele. Studiul care arată că izolarea din pandemie s-a simțit pentru creier ca statul în închisoare

03 Iun. 2023, 18:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
03 Iun. 2023, 18:01 // În Lume //  Valentina Buză

Potrivit unui studiu recent, blocarea din timpul pandemiei COVID-19 a făcut ca oamenii să piardă noțiunea timpului. Cercetătorii scoțieni au descoperit că oamenii au făcut erori atunci când au încercat să își amintească evenimentele din 2021, constatări care sunt în concordanță cu lacunele de memorie pe care le experimentează persoanele care au făcut închisoare.

Izolarea din pandemie s-a simțit pentru creier ca statul în închisoare

„Amintirea momentului în care au avut loc evenimentele din trecut devine mai dificilă pe măsură ce trece mai mult timp. În plus, activitățile și emoțiile oamenilor pot influența percepția lor asupra trecerii timpului”, a declarat coautorul studiului, Arash Sahraie.

Studiile anterioare au legat infecția cu COVID-19 de contracția creierului, pierderea memoriei și „orbirea feței”, dar echipa lui Sahraie a fost interesată să afle cum a afectat închiderea pandemiei „percepția timpului de către oameni”.

„Izolarea socială rezultată în urma închiderii COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra activităților și emoțiilor oamenilor, iar cercetările anterioare au arătat că pandemia a declanșat distorsiuni în percepția timpului de către oameni”, a adăugat profesorul de la Universitatea din Aberdeen.

Studiul a analizat răspunsurile la un sondaj realizat în 2022, în care 277 de participanți au fost rugați să asocieze evenimentele cu anii în care au avut loc, variind între 2016 și 2022.

Oamenii au fost chestionați cu privire la momentul în care au avut loc evenimente de știri majore – cum ar fi interviul bombă al Prințului Harry și al lui Meghan Markle la Oprah sau moartea lui George Floyd. De asemenea, au completat un chestionar despre sănătatea lor mintală.

În timp ce amintirile îndepărtate au adunat mai multe erori, cercetătorii au constatat că abilitățile oamenilor de a-și aminti evenimentele din 2021 au fost deficitare. Unii respondenți chiar au potrivit evenimentele cu trei sau patru ani înainte.

Concluzia a fost că mulți dintre participanții la studiu au avut dificultăți în a-și aminti momentul evenimentelor care au coincis cu închiderile COVID-19. De fapt, rezultatele „sunt similare cu cele raportate anterior pentru deținuții din închisori”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:08
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2023, 17:08 // Alegeri //  Elena Putregai

Curtea Constituțională (CCM) a admis marți, 3 octombrie curent, sesizarea depusă de Marina Tauber și colegi de-ai săi, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Petru Jardan, membri ai fostului Partid ȘOR neconstituțional, declarând neconstituțional art. 16 din Codul Electoral, ceea ce înseamnă că aceștia au dreptul să participe la alegeri, inclusiv la cele locale generale fixate pentru 5 noiembrie 2023.

VIDEO Judecătorii CC, în ședință: Se decide dacă aleșii Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, pot candida la alegeri

Astfel, reiese că reprezentanții fostului Partid ȘOR neconstituțional pot să-și depună actele pentru a fi înregistrați în calitate de candidați pentru șefiile anumitor Primării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Termenul-limită de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral este până la 6 octombrie 2023 inclusiv, adică cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

CEC trebuie să publice integral lista candidaților înregistrați pe 13 octombrie 2023. Deja concurentul electoral poate solicita: înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat; completarea listei de candidați sau retragerea întregii liste de candidați până pe data de 26 octombrie 2023.

Pronunțarea hotărârii CCM

 

STOP CADRU Marian Tauber a obținut legitimația de „candidat independent” care-i permite „să se bată” pentru Bălți

Hotărârile CCM sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

Este de menționat însă că doi dintre judecătorii constituționali, Liuba Șova și Nicolae Roșca, au avut opinie separată.

Amintim că CCM a suspendat de joia trecută prevederile Codului electoral privind interdicția aplicată unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri până la examinarea în fond a sesizării depuse de „companionii” lui Ilan Șor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Igor Grosu: Oricare va fi decizia Curții, va avea impact asupra alegerilor locale

Miza alegerilor locale – în dezbateri la RliveTV! Mihai Popșoi și Iurie Ciocan – invitații emisiunii Rezoomat!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală