Curs valutar
 • EUR
  18.9310
  0%
 • USD
  17.6431
  0%
 • RUB
  0.1885
  0%
 • RON
  3.8083
  0%
 • UAH
  0.4499
  0%

VIDEO Igor Boțan: Politicienii au interesul să speculeze problema limbii române

25 Mart. 2024, 17:09
 // Categoria: Opinii // Autor:  Igor Boțan
25 Mart. 2024, 17:09 // Opinii //  Igor Boțan

Pagina în istoria națională legată de modul în care ne-am căutat identitatea lingvistică și etnică a fost depășită. Lingviștii vor putea în continuare să aibă discuții legate de dialecte și regionalisme, iar denumirea corectă a limbii este fixată, consideră analistul Igor Boțan.

Limba literară și limba oficială este adusă la cel mai înalt nivel care unește pe toți cei care trăiesc în provinciile istorice românești, parte dintre ele unite în statul unitar român modern, iar cei din Republica Moldova au acum aspirații europene și dacă țara va deveni membră a Uniunii Europene, vor fi găsite cele mai frumoase soluții care vor fi acceptate de toți, a declarat Igor Boțan la dezbaterea publică „Calea lungă a limbii române spre casă”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Potrivit expertului, Partidul Comuniștilor a adoptat în 2003, când se afla la guvernare, Legea privind concepția politicii naționale în care a recunoscut că limba moldovenească și limba română sunt limbi identice.

„Comuniștii au invocat nu o singură dată că dacă moldovenii vorbesc limba română, atunci ei sunt români. De aceea, comuniștii nu puteau admite acest lucru din considerente geopolitice și etnopolitice”, a spus Boțan.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Vorbind despre chestiuni de ordin juridic, expertul a menționat că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite care a fost adoptată la 1 septembrie 1989 spune foarte clar că, deși limba este moldovenească, ea este echivalentă cu limba română. Potrivit lui, acest fapt a fost confirmat lucru în Legea lor privind conceptul politicii naționale, adoptată atunci când Partidul Comuniștilor avea majoritate.

„Astfel, ei nu pun la îndoială că este aceeași limbă, lupta se dă pentru denumire din considerente geopolitice. Politicienii au interesul să speculeze aceste probleme. Anumite forțe politice statale ne-au despărțit cândva, iar noi ca oameni care am dobândit independența și suveranitatea suntem în drept să decidem ce facem mai departe”, a declarat expertul.

Igor Boțan a menționat că și în Declarația de independență figurează noțiunea de limbă română.

„Totodată, există hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013 care spune că dacă avem acte de același nivel de generalizare, atunci nu e bine să avem în două documente de același nivel noțiuni diferite pentru același obiect. Și au trebuit să treacă ani ca o guvernare să vină și să spună la mijloc este o disonanță vădită, inclusiv în condițiile când de aproape 35 de ani în școlile din Republica Moldova se studiază limba română. În documentele persoanelor care au ajuns deja la vârsta pensionării a fost scris că ele la școală au studiat limba română. Iar în Constituția este indicat că limba oficială este limba moldovenească. Și atunci Parlamentul vine cu decizia de a pune lucrurile în ordine, adoptă o lege care a fost contestată la Curtea Constituțională și Curtea Constituțională a respins această contestație, însemnând că CC își păstrează jurisprudență asupra acestei probleme importante. Dacă punem toate aceste lucruri împreună, am putea ajunge la concluzie că nu ar trebui să aven niciun fel de neînțelegeri, a spus Igor Boțan.

Expertul a menționat că lingviștii români au adus-o limba noastră la nivelul potrivit pentru a corespunde necesităților tehnico-științifice, juridice.

„Trebuie să avem sentimentul gratitudinii pentru lingviștii noștri, pentru istoricii care demult au pus lucrurile într-o albie corectă, juriștii din Republica Moldova și politicienii de asemenea au adus lucrurile într-o albie a normalității, ceea ce a avem de făcut în continuare este ca societatea, exponenții diferitelor segmente la care m-am referit să depună eforturi pentru ca lucrurile bazele cărora s-au pus acum 34 de ani să continue, pentru că multe lucruri depind de profesorii de istorie, de profesorii de limbă și literatură română, de scriitorii din Republica Moldova.

Eu cred că astfel de dezbateri cum este cea de astăzi sunt extrem de utile, pentru că am întrebări. Vreau să știu câți scriitori la Uniunea Scriitorilor creează în limba moldovenească? Pe cei care insistă că limba este moldovenească vreau să-i rog frumos să-mi vină cu o listă de scriitori moderni care au scris în limba moldovenească și să văd care e valoarea culturală a operelor lor ca apoi să-i întreb pe simpli cetățeni ce înțeleg ei”, a conchis Igor Boțan.

Realitatea Live

Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
14 Apr. 2024, 15:50
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
14 Apr. 2024, 15:50 // Economie //  Elena Putregai

Vom intra într-o nouă eră de transparență și sustenabilitate în gestionarea ciclului de viață al produselor, odată cu apariția pașaportului digital pentru produse. Până în 2027, multe industrii vor fi obligate de Uniunea Europeană să implementeze pașaportul digital. Primele produse care vor veni cu astfel de documente vor fi bateriile, hainele și gadgeturile.

În numai câțiva ani, fiecare produs va deține un pașaport digital care ne va oferi acces la o mulțime de informații despre el și care ar putea îmbunătăți procesul de luare a deciziilor de cumpărare, contribuind la o societate mai durabilă. Concret, pașaportul digital ne va informa cu privire la reutilizarea, reparabilitatea, reciclarea și eliminarea produselor.

Uniunea Europeană discută despre impunerea pașapoartelor digitale pentru produse (DPP) în diferite industrii. Deja la sfârșitul anului trecut membrii UE au semnat un acord provizoriu în acest sens. Iar la jumătatea lui aprilie, are loc la Bruxelles Forumul Mondial al Economiei Circulare (WCEF 2024), unde pașapoartele digitale pentru produse vor fi subiectul principal al discuțiilor.

În esență, un pașaport digital pentru produse este o înregistrare digitală ce va oferi detalii despre viața acestora. Mai exact, pașaportul digital va oferi informații despre materialele utilizate în crearea produsului, impactul acestuia asupra mediului, originea produsului, modalități de eliminare responsabilă a produsului, precum și informații relevante despre garanție sau întreținere. În plus, vom afla despre durabilitatea produsului, dar și dacă respectă standardele de calitate și siguranță. Totul va putea fi accesat printr-un suport digital, care poate fi un cod QR sau un cod de bare, pe care îl vom scana cu telefonul.

„Pașaportul digital al produsului utilizează inovarea digitală pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la informații și pentru a facilita verificarea conformității produselor necinstite care intră pe piața UE. Este un pas înainte către un viitor mai durabil și mai solid din punct de vedere economic pentru UE“, a declarat Thierry Breton, comisar pentru piața internă, la data semnării acordului provizoriu.

Produsele sustenabile, norma în UE

Uniunea Europeană vrea să reducă exploatarea resurselor naturale și să promoveze circulația durabilă a produselor și a resurselor, menținându-le în circuitul economic cât mai mult timp posibil. Practic, pașaportul digital va fi ca o etichetă energetică pentru produse precum haine, electronice, baterii sau jucării.

„În contextul actual, trăim într-o societate orientată către supra-consum, consumăm anual resursele planetei peste capacitatea acesteia de a susține. Pașaportul Digital de Produs reprezintă un pas important către creșterea conștientizării asupra acestei probleme. Oferind informații detaliate despre ciclul de viață al produselor, de la fabricație la eliminare, DPP stimulează decizii de cumpărare mai informate și responsabile. Reducând nevoia de resurse noi, DPP nu doar diminuează cantitatea de deșeuri, ci și motivează consumatorii și producătorii spre practici mai sustenabile, contribuind semnificativ la o responsabilitate ecologică într-o epocă de consum excesiv“, consideră Roxana Buzețelu, de la ONG Micile Bucurii, care promovează grija față de resurse.

Primele produse care vor veni cu astfel de coduri sunt bateriile, hainele și gadgeturile. Companiile care nu respectă cerințele pentru Pașapoartele pentru Produse Digitale ar putea fi supuse sancțiunilor impuse de statele membre ale Uniunii Europene, iar consecințele ar putea include restricții în ceea ce privește vânzarea sau distribuția produselor lor în Europa. Industria textilă și cea electronică vor pune în practică DPP încă din 2027, din cauza impactului lor asupra mediului, dar și datorită potențialului lor ridicat de circularitate. Restul produselor vor avea un pașaport digital din 2030.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deșeurile electronice constituie categoria de deșeuri solide cu cea mai rapidă rată de creștere la nivel global, înregistrând o expansiune de trei ori mai rapidă decât creșterea populației mondiale. Estimările arată că la nivel global sunt generate 7 kg de deșeuri electronice/pe cap de locuitor, în fiecare an, iar unele componente ale gadgeturilor pot fi chiar periculoase și dăunătoare pentru oameni și mediu, atunci când nu sunt reciclate.

Război împotriva fast-fashion

Curând, pe etichetele hainelor vom putea găsi un cod QR care ne va ajuta să aflăm toate datele despre un produs, de unde provine, dacă este sustenabil și orice alt detaliu despre reciclarea lui. Obiectivul UE este de a atenua efectele nocive ale celor 12,6 milioane tone de textile aruncate anual numai în statele membre. Numai îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deșeuri – câte 12 kg de deșeuri de persoană în fiecare an. Doar 22% din deșeuri sunt colectate corespunzător și reciclate, în timp ce aproape 80% sunt arse sau depozitate în gropile de gunoi.

„În industria fast-fashion, de exemplu, unde ritmul rapid de producție și consum contribuie semnificativ la problemele de sustenabilitate, Pașaportul Digital de Produs este un instrument esențial. Prin informațiile transparente despre originea materialelor, procesul de fabricație și opțiunile de reutilizare sau reciclare, DPP poate conduce la o schimbare semnificativă. El nu doar sensibilizează consumatorii față de impactul ecologic al hainelor pe care le cumpără, dar încurajează și o cultură de modă responsabilă“, adaugă Roxana Buzețelu.

Industrii unde pașaportul produselor digitale va fi obligatoriu:

 • Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC)
 • Electronică
 • Baterii și vehicule
 • Textile/Modă
 • Materiale plastice
 • Mobilă
 • Construcții și clădiri
 • Produse chimice

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Pericolul fumatului pasiv. La ce riscuri te expui dacă trăiești cu un fumător
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
Spectacol de modă africană ce va avea loc la Chișinău, cu suportul A.S.I.C.S.
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală