Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Igor Grosu, cu aluzii la Dodon: Vom stabili un nou contact cu Federația Rusă

14 Sept. 2021, 23:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
14 Sept. 2021, 23:07 // Politica //  Cristina Vlah

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că actuala guvernare va stabili din nou dialogul cu Federația Rusă, asta chiar dacă cei care au o relație mult mai apropiată cu Rusia sunt socialiștii, în frunte cu Igor Dodon, informează Realitatea.md.

Potrivit lui Grosu, parlamentarii moldoveni au primit invitații de la omologii din Federația Rusă cu privire la vizite de lucru, dar detaliile în privința acestora deocamdată nu au fost convenite

„O să discutăm și o să convenim. Vom avea o vizită, împreună cu președinții din comisiile parlamentare, o să ne intersectăm pe platforme internaționale și vom conveni asupra unor întâlniri. Dorim să stabilim un contact permanent cu ei. Știm că monopolul privind dialogul cu Federația Rusă era stabilit de altcineva, dar acum trebuie să demonstrăm că noi suntem parteneri predictibili și să comunicăm, ca să avem o relație de încredere”, a declarat Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Amintim, că după alegerile parlamentare anticipate din această vară, majoritatea mandatelor a fost preluată de către formațiunea PAS, iar cei din blocul PSRM-PCRM au trecut în opoziție. Partidul Socialiștilor este considerat un partid de orientare geopolitică pro-rusă, Igor Dodon efectuând numeroase vizite de lucru anume la Moscova. După alegeri, reprezentanții de vârf ai Federației Ruse i-au felicitat pe cei din PAS, menționând că ei sunt pregătiți să coopereze cu toți, care sunt la guvernare.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române