Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

VIDEO Aroganță și obrăznicie a unui membru CNPF chiar în Parlament. Igor Grosu l-a pus la punct

10 Sept. 2021, 11:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
10 Sept. 2021, 11:47 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Iurie Filip, care a fost demis ieri, 9 septembrie de către Parlament, împreună cu întregul Consiliu de administrare al CNPF, și-a dat frâu liber emoțiilor la ședința Legislativului, în timp ce răspundea la întrebările deputaților, după audierea raportului de activitate a instituției pentru anul 2020, motiv, care a stat la baza revocării in corpore a conducerii Comisiei. Acesta și-a permis să fie arogant atunci când o deputată PAS i-a adresat o întrebare, însă a fost pus la punct de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Mai exact, deputata PAS, Larisa Novac, l-a întrebat pe Filip ce întreprinde CNPF pentru a contracara situațiile, unde cetățenii sunt nevoiți să-și vândă bunurile imobile sau alte lucruri pentru a întoarce un credit contractat de la companii de microfinanțare, pe motiv că ratele sunt extrem de ridicate, iar la semnarea contractului, atunci când se ia împrumutul, fie li se explică cetățenilor într-un mod ambiguu despre rata de creditare, fie sunt duși în eroare intenționat de către companiile care oferă credite.

Iurie Filip a răspuns deputate pe un ton ridicat, fiind vizibil deranjat de întrebare și a dat dreptate companiilor de microfinanțare, afirmând că, în realitate, atunci când cetățenii semnează contractul de împrumut ei văd cât contractează și cât urmează să întoarcă.

Ba mai mult, ex-vicepreședintele CNPF a declarat că „oamenii nu înțeleg că atunci când iau un împrumut sunt bani străini, iar când trebuie să întoarcă sunt banii loc, fapt pentru care nu vor să restituie creditul conform prevederilor contractuale”. Acesta a mai precizat că, de fapt, „companiile de microfinanțare sunt cele care au de pierdut, deoarece foarte mulți cetățeni vin și iau credite cu documente false”.

Toate aceste declarații au fost făcute de către Iurie Filip pe un ton ridicat și cu aroganță.

Totuși, gestul fostului vicepreședinte al CNPF nu a fost lăsat nepedepsit de către Igor Grosu, care l-a îndemnat să dea dovadă de „mai multă compasiune și să nu uite că el reprezintă în Parlament instituția și nu persoana sa, iar aroganța și tupeul să-l prezinte acasă, în oglindă”.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 12:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Oct. 2021, 12:33 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Un act de constatare a fost emis pe numele primarului orașului Rezina, Simion Tatarov. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că acesta a fost stabilit cu un conflict de interese în funcția de demnitate publică.

Potrivit materialelor din dosar, subiectul se află la al doilea mandat de primar, pe care la obținut în rezultatul alegerilor locale din 2019. Acesta deține și calitățile de fondator și administrator în cadrul unei firme individuale. Astfel, în ianuarie 2020, firma sa a semnat cu Primăria orașului Rezina, reprezentată de o persoană terță, viceprimarul orașului, un contract de comodat prin care a fost închiriat un automobil de model Toyota Land Cruiser în folosul primăriei.

„Deși în contract, la reprezentantul primăriei, era indicat numele primarului, atât contractul cât și actul de primire – predare, întocmite în aceeași zi, au fost semnate de către viceprimar. Mai mult decât atât, în baza materialelor de control ale Inspecției Financiare, care a fost sesizată în cadrul controlului de către inspectorul de integritate, Virgiliu Bardă, se rezultă că în iulie 2015, primarul i-a delegat fiicei sale împuternicirile depline în cadrul firmei până la expirarea mandatului său de primar.

Totodată, ca urmare a utilizării automobilului a fost admisă și depășirea parcursului limită, stabilită de Consiliului orășenesc Rezina. Respectiv, pentru ani 2016, 2017 și 2018, la achiziționarea motorinei a fost decontată în plus suma de peste 15 mii de lei”, se arată într-o notă informativă.

Însă, inspectorul de integritate, Virgiliu Bardă a mai determinat că la semnarea acestor acte cu primăria, din partea firmei respective a participat o altă persoană, care nu avea împuternicirile legale pentru a încheia asemenea acte juridice, fiind utilizată doar pentru scopul de a evita un conflict de interese.

Potrivit informațiilor, în cadrul controlului primarul a invocat că automobilul a fost închiriat pentru doi specialiști din primărie și a utilizat autovehiculul din firma sa pentru a nu admite cheltuieli suplimentare din bugetul autorității. Totodată, subiectul a menționat că în perioada vizată a asigurat și funcția de șofer și nu au fost percepute plăți pentru toate aceste acțiuni.

Referitor la semnarea contractului de către viceprimar sub numele său, acesta a declarat că viceprimarul este responsabil de activitățile ce vizează gospodăria primăriei. Inspectorul de integritate a apreciat critic argumentele subiectului și a concluzionat că primarul nu s-a conformat legislației ANI – prin declararea conflictului de interese și nu așteptat o soluție în acest sens, încălcând astfel regimul juridic al conflictelor de interese.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, primarul riscă să rămână fără mandat și să nu mai acceadă în funcție publică sau de demnitate publică, timp de 3 ani.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie