Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

CNPF: Împrumuturile acordate de Asito și Moldasig companiei DFI sunt profitabile

09 Sept. 2021, 19:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
09 Sept. 2021, 19:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Împrumuturile pe care companiile de asigurări Moldasig și Asito le-au acordat companiei DFI sunt profitabile, iar dobânzile sunt achitate în continuare, a declarat în cadrul unor audieri parlamentare președintele Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Valeriu Chițanu, transmite TV6

În cadrul dezbaterilor din Parlament, în urma unor acuzații bazate pe presupuneri care au apărut în presă și au fost preluate de unii legiuitori, deputatul Partidului Politic „ȘOR”, Vadim Fotescu, l-a întrebat pe șeful CNPF despre cele două împrumuturi, precizând că ele prevăd plata dobânzilor, care este de două ori mai mare decât acordă băncile pentru depozite, plus diferența de curs valutar în raport față de euro, plus taxele de întârziere.

Valeriu Chițanu a confirmat că cele două împrumuturi sunt profitabile pentru companiile de asigurări, iar dobânda este achitată în continuare, în conformitate cu prevederile contractului.

„În acest moment, aceste două împrumuturi a câte 40 de milioane nu au generat prejudicii. În ceea ce privește deservirea, până când se va încheia deservirea, potrivit acordurilor încheiate între creditor și debitor, urmează ca dobânda de 17%, dacă nu greșesc, să vină. În opinia noastră, potrivit evaluărilor companiilor, aceste două împrumuturi nu pot genera anumite pierderi companiilor”, a declarat Valeriu Chițanu.

Secretarul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a concluzionat că „această cooperare este reciproc avantajoasă, iar toate procentele sunt achitate”.

În acest context, Tauber s-a adresat deputaților să nu mai aducă învinuiri nefondate.

„Dacă nu există informații motivate să continuăm în conformitate cu practicile europene – dacă spuneți ceva, vă rog să fiți siguri. Dacă nu, există calea judiciară”, s-a adresat Marina Tauber colegilor din Parlament.

CNPF a prezentat joi raportul de activitate în Parlament.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:32 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din Legea privind sistemul public de pensii, susținut în prima lectură cu votul colegilor săi de fracțiune în Parlament, s-a simțit nevoit să dezmintă o informație tirajată în presă, precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. „Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu”, a punctat politicianul într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit aceleași postări, „în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont într-adevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”.

„Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minimum 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. Nu se schimbă nimic la acest capitol”, a reiterat deputatul Dan Perciun.

Acesta a mai adăugat despre pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. „Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39”.

„Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, a conchis acesta.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală