Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Concurs pentru tinerii pasionați de domeniul politicilor publice! IPRE anunță burse pentru CINCI participanți

09 Sept. 2021, 19:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
09 Sept. 2021, 19:31 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Un concurs de selectare a 20 de participanți în cadrul unui program complex de capacitare a tinerilor cercetători în domeniul politicilor publice, a fost anunțat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu Fundația Soros Moldova.

Potrivit anunțului, scopul programului este de a susține consolidarea capacităților comunității tinerilor cercetători întru influențarea proceselor de elaborare a politicilor publice, precum și de a încuraja cooperarea dintre cercetători, organizații ale societății civile și decidenți, în vederea sporirii calității cercetărilor și a documentelor de politici bazate pe date.

Programul „Politici publice pentru Dezvoltare” se va desfășura în perioada octombrie 2021 – iulie 2022 și va include următoarele etape:

Etapa I: Participare la programul de instruire inițială

Cei 20 de participanți selectați vor beneficia de un program de instruire inițială care va include două module în domeniul politicilor publice și metodologia cercetării care vor cuprinde atât sesiuni teoretice, cât și practice între module.

Etapa II: Selectarea a cinci bursieri ai programului

Cinci participanți vor fi selectați pentru un program de bursă în vederea elaborării unor documente de politici publice care vor benefica de:

 • bursă oferită de Fundația Soros Moldova în valoare de 2,000 USD;
 • un program de mentorat pentru elaborarea și promovarea documentelor de politici publice;
 • un modul adițional de instruire în domeniul comunicării publice și advocacy;
 • vizite de studiu și cercetare;
 • reuniuni cu experți din cadrul centrelor de cercetare partenere din Republica Moldova și Uniunea Europeană;
 • suport în prezentarea și promovarea documentelor de politici publice.

Etapa III: Elaborarea studiilor de politică publică. 

Bursierii selectați vor lucra la elaborarea unui document de politică publică. Pe parcursul procesului de scriere, bursierii vor beneficia de suportul și consultațiile unui mentor cu vastă experiență în domeniu. După finalizarea documentului de politică publică, participanții vor participa la cel de-al treilea modul de instruire în domeniul advocacy și comunicare publică. În final, bursierii vor participa la organizarea unui eveniment public unde vor prezenta rezultatele cercetării.

Cu referire la formatul desfășurării, instruirile vor fi organizate cu prezență fizică în Chișinău. În dependență de evoluțiile situației epidemiologice din țară, va fi analizată și opțiunea de organizare a unor activități în format hibrid sau online.

De asemenea, reprezentanții IPRE menționează că toate costurile de participare (training-uri, vizite, pauze de cafea și transport inclusiv spre/din Chișinău) vor fi acoperite de către organizatori.

Anunțul este deschis pentru tinerii din Republica Moldova care vor fi selectați în baza următoarelor criterii de evaluare:

 • Studii de licență sau masterat în domeniul politici publice, relații internaționale, drept, economie, istorie, administrare publică, jurnalism, sociologie etc.
 • Demonstrează interes pentru domenii de cercetare relevante contextului și problemelor din Republica Moldova, în special: politica externă, securitate, guvernare eficientă, administrație publică, infrastructură și transport, dezvoltarea locală, ocupare a forței de muncă, comunicare publică, economie, mediu și energie
 • Demonstrează interes, abilități de cercetare și analiză, competență – cel puțin o publicație, inclusiv online, academică, de cerecetare, de analiză a politicilor publice
 • Dispun de timp pe care îl vor aloca instruirilor, procesului de cercetare, dar și vizitelor de studiu în cadrul unor instituții relevante în perioada octombrie 2021 – iulie 2022
 • Manifestă disponibilitate de a se angaja în promovarea propunerilor de politici publice elaborate, prin campanii de advocacy după finalizarea programului
 • Capacități de lucru în echipă
 • Capacități de comunicare și prezentare
 • Au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani
 • Cunoașerea limbii române
 • Cunoașterea limbii engleze sau altei limbi de circulație internațională (ex. franceze/germane)
 • Cunoașterea limbii ruse va fi un avantaj.

Concursul de selectare se va desfășura în două etape: (I) Evaluarea dosarului și (II) interviul cu candidații preselectați. Doar candidații preselectați pentru interviuri vor fi contactați.

Candidații interesați sunt invitați să completeze Formularul de participare online, disponibil aici.

Termenul-limită de completare a formularului online este 26 septembrie 2021, ora 23.59. Formularul completat cu toate informațiile solicitate după termenul limită nu va fi evaluat.

Pentru alte detalii, consultați adresa de e-mail: victoria.nemerenco@ipre.md.

Mai multe detalii despre programul Politici Publice pentru Dezvoltare pot fi găsite în Termenii de Referință disponibili aici.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Ian. 2022, 12:35 // Economie //  Realitatea.md

Ai luat în grabă un credit scump pentru afacerea ta? Vrei să achiți o dobândă mai mică și să beneficiezi de o sumă suplimentară pentru noi investiții și proiecte? Maib îți propune refinanțarea creditelor contractate la alte instituții financiare și, totodată, îți acordă o sumă suplimentară pentru proiecte noi. Refinanțarea va reduce сheltuielile pentru dobânzi și îți vor rămâne bani pentru alte idei de business.

E simplu

Dacă ai un contract de credit la orice instituție financiară de cel puțin 6 luni și deja 3 rate sunt achitate, maib te așteaptă doar cu contractul de credit propus spre refinanțare. Atât.

Maib refinanțează creditele:

 • întreprinderilor micro, mici și mijlocii și întreprinzătotilor individuali din orice sector al economiei;
 • persoanelor fizice – fondatori de întreprindere cu cota în capitalul social de 30% şi mai mare.

Se oferă refinanțare până la 3 milioane de lei, pe o perioada de 60 de luni, dintre care 1,5 milioane de lei fără gaj, cu comision de examinare și acordare – 0 lei. De asemenea, e important să știi că, pe lângă suma refinanțată, poți solicita resurse suplimentare pentru realizarea planurilor noi.

Fiind bancă orientată către client, maib oferă abordare individuală și este deschisă pentru negocieri în conformitate cu solicitarea ta.

E ușor 

Te întrebi care e diferența și ce ai de câștigat din refinanțare? Fă un calcul simplu și vei înțelege cât întorci lunar, cât vei achita total la final de creditare, dacă plătești comisioane ascunse şi, de fapt, cât te costă creditul curent. În acest fel, îți va fi ușor să compari condițiile actuale de creditare cu cele oferite de maib.

Dacă ai recalculat și economiile se văd cu ochiul liber, nu rămâne decât să te bucuri de toate avantajele refinanțării creditelor pentru afaceri la maib:

 • rata dobânzii avantajoasă;
 • comision de eliberare și comision de administrare 0%;
 • se acordă o sumă suplimentară, la necesitate;
 • DAE transparentă;
 • deservire în cea mai mare bancă, orientată spre client.

Mai rapid decât te aștepți

Creditul refinanțare plus se aprobă rapid și ușor. Pentru mai multe detalii solicită oferta aici și vei fi contactat de către un specialist maib pentru o consultație individuală.

Fă diferența, alege ce este mai bun pentru tine și afacerea ta.

Cu maib e simplu și ușor!

P. 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală