Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

Igor Grosu, luat la rost de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova: „Solicităm să ofere scuze publice”

14 Dec. 2023, 11:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Dec. 2023, 11:55 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Declarațiile lui Igor Grosu, care a pus la îndoială intregritatea magistraților Curții de Apel, după decizia privind Partidul „Șansă”, îngrijorează Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. Conducerea asociației au emis o declarație prin care exprimă „o profundă preocupare și dezaprobare față de declarațiile recente ale liderului PAS, Igor Grosu”.

„Comentariile sale, care pun sub semnul întrebării integritatea Curții de Apel și a întregului sistem judiciar, sunt considerate neadecvate și pot avea un impact negativ asupra principiilor de bază ale statului de drept și independenței judiciare. Folosirea unui limbaj provocator și solicitarea unei „evaluări la sânge” a judecătorilor reprezintă, în opinia noastră, o abordare inadecvată și potențial dăunătoare. În acest sens, îndemnăm la o comunicare mai temperată și respectuoasă față de toate entitățile sistemului judiciar.

Solicităm domnului Grosu să revizuiască declarațiile sale și să ofere scuze publice pentru acuzațiile aduse și limbajul utilizat, în vederea menținerii unui climat de respect și dialog constructiv. De asemenea, vom informa ambasadele și organizațiile internaționale despre această situație, subliniind angajamentul nostru pentru apărarea independenței judiciare și a principiilor democratice”, se arată în declarația asociației.

Asociația Judecătorilor mai scrie, în comunicat, că își reafirmă angajamentul său de a apăra independența și integritatea judecătorilor și este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a proteja aceste valori fundamentale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

VIDEO Grosu, despre decizia CA privind Partidul Șansă: Trebuie curățat sistemul de cei ce speră că bandiții vor reveni

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală