Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Igor Grosu: Toată săptămâna o să fie în discuții. Politicienii înțeleg că trebuie să fie parte a soluției

15 Mart. 2021, 18:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Maxim Pulber
15 Mart. 2021, 18:26 // Politica //  Maxim Pulber

„Toți politicienii înțeleg că dacă vor dori să iasă onorabil din acest blocaj, toți trebuie să fie parte a soluției. Partea soluției este să de așezi și să discuți”. Cel puțin asta susține deputatul Igor Grosu, președinte al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate și președinte interimar al PAS. Astfel, potrivit lui, toată săptămâna aceasta deputații „o să fie în discuții”, iar dacă nu până la finele acestei săptămâni, atunci deja săptămâna viitoare, soluția ieșirii din blocajul politic o să fie găsită.

„Să insiști mai departe pe candidatura doamnei Durleșteanu e blocaj și toată lumea înțelege că doamna președintă nu va ceda. De altfel, nici noi. Noi am spus – alegeri anticipate și rămânem consecvenți pe alegeri anticipate pentru că orice Guvern de o lună, de două zile, de cinci minute, asta înseamnă salvarea Parlamentului și eu sunt sigur că dacă-l votăm noi rămânem cu el până în 2023”, a menționat Igor Grosu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Astfel, potrivit lui, scenariile, în mare parte, sunt două. Fie învestirea unui nou guvern, iar atunci „anticipatele sunt puse în cui undeva”, fie „stabilim anticipatele și flancăm, consolidăm acest Guvern cum este el”.

„Toată săptămâna o să fie în discuții. Este lucru cert. Noi am mai avut feeling-ul ăsta (n.r. sentimentul) că iată-iată ne apropiem, dar aici sunt și termenii cumva foarte aproape și va trebui să depunem efort să găsim o soluție. Dar repet, învestirea unui Guvern… chiar să admitem că se lansează procesul ăsta, asta înseamnă negocieri în jurul candidaturilor, componența nominală a Cabinetului de miniștri și așa mai departe. Acum casa arde, noi trebuie să consolidăm Ministerul Sănătății, să-i dăm tot ce are nevoie, suport politic, financiar…”, a mai spus deputatul, reiterând că formațiunea pe care o reprezintă pledează pentru alegeri anticipate în perioada caldă a anului.

Amintim că președintele Maia Sandu a invitat pentru mâine, 16 februarie, fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări. Președinția nu a anunțat foarte clar motivul convocării sau temele care urmează a fi discutate, însă purtătoarea de cuvânt a instituției, Sorina Ștefârță, a declarat pentru Realitatea.md că, în cadrul discuțiilor, va fi abordată „situația politică curentă”.

Vedeți și: Maia Sandu invită fracțiunile și grupurile parlamentare la noi consultări. Motivul – „situația politică curentă”

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 21:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 21:57 // Economie //  Cristina Vlah

Noi avem astăzi pensionari la vârsta de 32 de ani. Persoane, care lucrează în Penitenciare, unde se calculează un an lucrat – cât trei, după care au lucrat în structurile de forță. Și sunt cazuri de pensionare la vârsta de 32 de ani, unde statul va achita toată viața pensia respectivă.

Declarația aparține președintelui Comisiei de protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează Realitatea.md.

În acest sens, deputații vor să revizuiască unele prevederi legale cu privire la inechitatea vârstei de pensionare. Astfel, consideră parlamentarul, se va reduce din presiunea economică asupra bugetului Asigurărilor Publice.

„Sunt asemenea lucruri, care trebuie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului. Și, odată corectate, vor reduce un pic din presiune. Noi ținem cont de toate aceste aspecte. Am început cu pensia minimă, ca prim pas și urmează să corectăm toate aceste probleme”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm, că pentru majoritatea angajaților din Republica Moldova, vârsta standard de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani şi 6 luni, iar pentru bărbați vârsta este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române