Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Important pentru moldovenii din UK: Aveți câteva zile la dispoziție pentru a depune cererile de ședere în țară

23 Iun. 2021, 10:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Iun. 2021, 10:31 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

A mai rămas o săptămână până la data limită pentru depunerea cererilor de ședere în Marea Britanie, a cetățenilor europeni. În acest context, aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European (SEE) au solicitat statutul stabilit.

Cetățenii din UE/SEE și cei elvețieni trebuie să-și depună cererea pentru noul statut de imigrație pentru a putea locui și lucra în continuare în Regatul Unit și pentru a avea acces la sistemul de sănătate și la prestațiile de securitate socială pentru care întrunesc condițiile necesare. Acest nou statut este intitulat „settled status” (statut de rezident permanent), iar sistemul prin care se pun în aplicare aceste norme este „EU Settlement Scheme”.

Termenul pentru depunerea cererilor este 30 iunie 2021.

Totuși, mai sunt în jur de 400.000 de cazuri în curs, iar linia de asistență a guvernului primește mii de apeluri zilnic, informează BBC

După referendumul Brexit din 2016, care a avut loc cu exact cu cinci ani în urmă, statutul stabilit a fost introdus pentru cetățenii UE și ai SEE care locuiesc în Marea Britanie.

Acest lucru le permite să păstreze aceleași drepturi de ședere, călătorie, angajare și acces la asistență medicală și beneficii.

Potrivit surselor, țările ai căror cetățeni au reprezentat cel mai mare număr de cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a declarat că oricine, a cărui cerere nu a fost încheiată până la termenul limită de săptămâna viitoare, nu va pierde nimic, atât timp cât drepturile sunt protejate prin lege.

În acest context, grupurile de migranți și-au exprimat îngrijorarea că copiii ar fi printre cei care nu au depus cererea.

Responsabilii au menționat că va exista o perioadă nedeterminată în care persoanelor care nu au depus cererea li se va permite să facă acest lucru, dacă ar prezenta motive întemeiate.

Un exemplu ar fi studenții care ar putea descoperi atunci când aplică pentru prima dată la universitate, că nu dețin statutul stabilit.

„Cei eligibili și care nu aplică la timp devin ilegali și riscă să piardă munca, locuința, accesul la asistență medicală gratuită și multe altele. Este bine că oamenii pot depune cereri târziu, dar esența este că sunt ilegali, deoarece nu au depus o cerere”, a declarat Maike Bohn, cofondator al grupului de campanii cetățenești europene. 

Prin urmare, nimeni nu poate opta pentru o cerere de prestație, un loc de muncă sau o chirie în Anglia, fără a avea un statut stabilit.

Ministerul de Interne „a schimbat îndrumările” către oficialii de frontieră după rapoarte conform cărora unii cetățeni ai UE au fost reținuți pentru perioade lungi de timp la graniță luna trecută, transmite BBC. 

SEE este alcătuit din cele 27 de state ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 18:42 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat deciziile care au fost luate în ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. Totodată, în cadrul ședinței CSS a fost examinată situaţia privind securitatea energetică a țării. 

Astfel, Maia Sandu susține că una dintre decizii constă în a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

O altă hotărâre este de a impune măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.

De asemenea, potrivit președintei Republicii Moldova, a treia decizie este să se ieie măsuri pentru ca furnizorii de căldură și energie electrică să fie asigurați cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice. 

O altă decizie presupune să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurei pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a anunțat că ar fi purtat mai multe discuții telefonice cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, în contextul crizei de gaze naturale cu care se confruntă țara noastră.

VIDEO Maia Sandu anunță că a discutat de mai multe ori cu Dmitri Kozak în contextul crizei gazelor naturale

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău