Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Important pentru moldovenii din UK: Aveți câteva zile la dispoziție pentru a depune cererile de ședere în țară

23 Iun. 2021, 10:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Iun. 2021, 10:31 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

A mai rămas o săptămână până la data limită pentru depunerea cererilor de ședere în Marea Britanie, a cetățenilor europeni. În acest context, aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European (SEE) au solicitat statutul stabilit.

Cetățenii din UE/SEE și cei elvețieni trebuie să-și depună cererea pentru noul statut de imigrație pentru a putea locui și lucra în continuare în Regatul Unit și pentru a avea acces la sistemul de sănătate și la prestațiile de securitate socială pentru care întrunesc condițiile necesare. Acest nou statut este intitulat „settled status” (statut de rezident permanent), iar sistemul prin care se pun în aplicare aceste norme este „EU Settlement Scheme”.

Termenul pentru depunerea cererilor este 30 iunie 2021.

Totuși, mai sunt în jur de 400.000 de cazuri în curs, iar linia de asistență a guvernului primește mii de apeluri zilnic, informează BBC

După referendumul Brexit din 2016, care a avut loc cu exact cu cinci ani în urmă, statutul stabilit a fost introdus pentru cetățenii UE și ai SEE care locuiesc în Marea Britanie.

Acest lucru le permite să păstreze aceleași drepturi de ședere, călătorie, angajare și acces la asistență medicală și beneficii.

Potrivit surselor, țările ai căror cetățeni au reprezentat cel mai mare număr de cereri sunt Polonia (975.000) și România (918.000).

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a declarat că oricine, a cărui cerere nu a fost încheiată până la termenul limită de săptămâna viitoare, nu va pierde nimic, atât timp cât drepturile sunt protejate prin lege.

În acest context, grupurile de migranți și-au exprimat îngrijorarea că copiii ar fi printre cei care nu au depus cererea.

Responsabilii au menționat că va exista o perioadă nedeterminată în care persoanelor care nu au depus cererea li se va permite să facă acest lucru, dacă ar prezenta motive întemeiate.

Un exemplu ar fi studenții care ar putea descoperi atunci când aplică pentru prima dată la universitate, că nu dețin statutul stabilit.

„Cei eligibili și care nu aplică la timp devin ilegali și riscă să piardă munca, locuința, accesul la asistență medicală gratuită și multe altele. Este bine că oamenii pot depune cereri târziu, dar esența este că sunt ilegali, deoarece nu au depus o cerere”, a declarat Maike Bohn, cofondator al grupului de campanii cetățenești europene. 

Prin urmare, nimeni nu poate opta pentru o cerere de prestație, un loc de muncă sau o chirie în Anglia, fără a avea un statut stabilit.

Ministerul de Interne „a schimbat îndrumările” către oficialii de frontieră după rapoarte conform cărora unii cetățeni ai UE au fost reținuți pentru perioade lungi de timp la graniță luna trecută, transmite BBC. 

SEE este alcătuit din cele 27 de state ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:21
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:21 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Valul de căldură care afectează Grecia va fi deosebit de intens şi de durabil, ceea ce înseamnă că temperaturi ridicate vor continua să fie înregistrate în această ţară şi în perioada următoare. Termometrele au indicat deja valori de 43 de grade Celsius în anumite regiuni în ultimele trei zile, informează DPA.

Pentru acest weekend şi pe durata săptămânii viitoare, meteorologii eleni afirmă că temperaturile ar putea să urce până la 46 de grade Celsius în timpul zilei.

Marţi, temperatura din Rodos ar putea să ajungă până la valoarea de 44 de grade Celsius.

Şi nopţile vor rămâne foarte fierbinţi, în special în zonele urbane, unde vor fi înregistrate valori de peste 30 de grade Celsius.

Fenomenul i-a determinat pe unii dintre meteorologii greci să afirme că ţara lor se confruntă cu “un val de căldură istoric”.

Apărarea Civilă din Grecia a fost plasată în stare de alertă după o întrunire de urgenţă a conducerii sale, vineri seară.

Corturi şi containere cu aer condiţionat au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în taberele de migranţi amenajate pe insulele din estul Mării Egee.

Municipalităţile elene au deschis săli cu aer condiţionat pentru rezidenţii care nu au astfel de aparate în locuinţele lor.

Activităţile în aer liber ar trebui reduse cât mai mult posibil, potrivit Ministerului Muncii din Grecia.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor i-au îndemnat pe rezidenţii eleni să asigure apă pentru animalele fără stăpân în zonele umbrite şi să continue să umple cât mai des vasele cu apă dedicate acestor animale.

Medicii i-au sfătuit pe cetăţeni să nu stea în soare şi să evite consumul de alcool, să facă duşuri mai dese şi să poarte îmbrăcăminte uşoară din bumbac în culori deschise.

Sâmbătă, meteorologii din Grecia au afirmat că nu cunosc deocamdată perioada în care se va manifesta valul de căldură şi că se tem că fenomenul ar putea să dureze până la două săptămâni.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate