Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Campanie de informare lansată de AEE. Care este scopul acesteia

23 Iun. 2021, 10:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
23 Iun. 2021, 10:40 // Societate //  Valentina Buză

O campanie de informare lansată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică se va desfăşura în toate centrele raionale ale Republicii Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia. Scopul campaniei ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente – prioritate a autorităților publice locale”, care va decurge în perioada iunie – august 2021 este diseminarea informației prin intermediul autorităților publice locale, despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

În context, urmează să fie organizate mini-campanii de informare fiind distribuite materiale informative dar şi organizate discuţii publice.

„Prin această campanie de informare, care va avea caracter naţional, ne propunem să responsabilizăm autorităţile publice locale la capitolul eficienţă energetică, auditul energetic şi achiziţiile eficiente. Cu alte cuvinte, ne dorim ca atunci când se procură ceva, produsul să fie examinat inclusiv din punct de vedere al eficienţii energetice”, spune Alexandru Ciudin, directorul AEE.

În acest sens, AEE a elaborat un set de documente, care au menirea de a pune bazele unui sistem calitativ de auditare energetică pentru toate părțile interesate:

 • Crearea Registrului electronic al auditorilor energetici și auditurilor energetice efectuate,
 • Codul de conduită al auditorilor energetici,
 • Ghidul privind verificarea calității auditurilor energetice,
 • Modele/șabloane de rapoarte de audit energetic, pentru fiecare dintre categoriile de audit energetic: Clădiri, Industrie, Transport,
 • Ghidul auditurilor energetici, care va cuprinde inclusiv cerințele tehnice minime necesare a fi luate în considerare în cadrul procedurii de efectuare a auitului energetic, pentru categoriile: clădiri, industrie, transport.

În cadrul campaniei de  informare, urmează să fie instalate panouri cu informaţii, astfel că orice cetăţean  va putea să se documenteze despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:40 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cea de-a patra rundă de licitații lansate de „Energocom-ul” Republicii Moldova pentru achiziționarea a 1,5 milioane m3 de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană Natfogaz. Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Proprietații Publice (APP). 

Totodată, APP confirmă faptul că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.

„Precizăm că licitațiile începute de furnizorul central de energie – Energocom, sunt necesare pentru a achiziționa anumite cantități de gaze naturale din surse alternative pentru a echilibra volumul și a menține conductele funcționale”, se arată într-o notă informativă.

Totodată, Agenția Proprietații Publice informează că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea Gazprom

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău