Curs valutar
  • EUR
    19.7224
    0%
  • USD
    17.1888
    0%
  • RUB
    0.2190
    0%
  • RON
    3.9203
    0%
  • UAH
    0.4118
    0%

AEE va implementa un proiect în Moldova ce ține de diminuarea importului de energie

23 Feb. 2021, 12:49
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Realitatea.md
23 Feb. 2021, 12:49 // Uncategorized //  Realitatea.md

Proiectul Inovare a Tehnologiei Curate pentru IMM-uri și întreprinderile noi (Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups) va fi implementat în țara noastră, pentru a soluționa problema dependenței Republicii Moldova de importul de energie și impactul asupra principalelor sectoare ale economiei naționale.

„Sectorul energetic al Moldovei se numără printre cele mai vulnerabile din regiune, în principal pentru că a păstrat o dependență considerabilă de sursele de energie și de jucătorii ruși. Aprovizionarea fiabilă și la prețuri accesibile a energiei electrice și a celei termice este o problemă de îngrijorare majoră pentru cetățenii, întreprinderile și factorii de decizie din Republica Moldova. Viabilitatea și durabilitatea sectorului energetic al țării se bazează pe capacitatea Moldovei de a diversifica opțiunile de aprovizionare și de a pune în aplicare structurile tarifare adecvate care ar încuraja investițiile în sectorul energetic”, se precizează într-un comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE).

Astfel, Guvernul implementează acțiuni urgente pentru a asigura o aprovizionare continuă și fiabilă cu energie, iar implementarea proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă în Republica Moldova ar oferi oportunități semnificative pentru reducerea importului de energie, îmbunătățirea situației economice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

La etapa de elaborare a documentației tehnice a proiectului raționalitatea implementării proiectului s-a focusat pe două aspecte importante ale sectorului și anume:

  • Asigurarea dezvoltării durabile a sectorului energetic din Republica Moldova care are nevoie de o bază bine dezvoltată axată în primul rând pe tehnologii viabile pe piața locală. În acest sens, s-a luat în considerare problemele existente în sectorul energetic, introducerea și pilotarea noilor tehnologii;
  • Consolidarea reformei sectoriale, inclusiv prin realizarea activităților specifice sectorului energetic legat de implementarea măsurilor de promovare a eficienței energetice prin atragerea investițiilor din exterior.

„Drept rezultate de bază ale proiectului, ne dorim să obținem consolidarea politicii și a cadrului juridic pentru promovarea și susținerea inovațiilor și a tehnologiilor curate în IMM-uri, inclusiv întreprinderile nou-înființate, și sprijinirea creării/consolidării unui ecosistem local de inovare tehnologică și dezvoltarea capacității instituționale naționale, pentru un dialog cu investitori și companii regionale și internaționale în vederea finanțării proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă”, se mai precizează în comunicat.

Activitățile de bază a proiectului sunt finanțate de către donatori internaționali, naționali, publici și privați. Donatorii internaționali vor asigura 725 000,00 de dolari, ceea ce constituie  75%,  iar AEE va contribui cu 300 000 de dolari, ceea ce constituie 25% din sumă, bani destinați pentru organizarea evenimentului Moldova Eco Energetică pentru perioada 2021-2023. Proiectul va mobiliza resurse financiare per total de circa 9 mln de dolari, dintre care: donatorii externi vor contribui cu bunuri în valoare de 4 300 000,00 de dolari, Instituțiile guvernamentale locale vor mobiliza 1 450 000, 00 de dolari, la fel, contribuția fiind în forma de bunuri, iar donatorilor privați vor mobiliza resurse financiare in suma de 3 750 000,00 de dolari.

Acest suport va ajuta la implementarea proiectelor investiționale în domeniul energiei regenerabile, promovarea tehnologiilor si a activităților de baza la nivel local, co-finanțarea diferitor proiecte pilot demonstrative și nu în ultimul rând, la realizarea activităților legate de organizarea evenimentului anual Moldova Eco Energetica pentru perioada 2021-2023.

De menționat  că, contribuția de bază a Agenției pentru Eficientă Energetică este organizarea evenimentului anual Moldova Eco Energetica pentru perioada 2021-2023 care este organizat anual începând cu anul 2012. Lansată în anul 2012, Competiția Moldova Eco Energetică are ca scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuția și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovațiilor în domeniul vizat.

Totodată, Moldova Eco-Energetică este un apel la acțiune, în sensul eficienței energetice, pentru a demonstra că putem fi eficienți, inovativi și competitivi, fie că e vorba de instituții publice, fie de întreprinderi sau consumatori casnici. Având în vedere condițiile de pandemie, care a afectat grav toate procesele la nivel mondial și care limitează mai multe activități, Moldova Eco Energetică este o un instrument important în identificarea finanțatorilor și pentru investițiile în sectorul energetic și surselor de energie regenerabilă. Din acest motiv, ne propunem să folosim la maxim resursele venite din partea donatorilor, pentru a spori gradul de constientizare și sensibilizare în rândul populației privind eficiența energetică.

Pentru perioada dată, activitățile proiectului vor include elaborarea unui set de instrumente pentru autoritățile publice, mediul de afaceri și consumatorii finali cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă, adaptate pentru nevoile specifice precum și recomandări de finanțare a proiectelor din domeniul dat. Proiectul va promova în mod unic abordarea ecosistemică, care sprijină inovațiile de tip cleantech în IMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale. In primul trimestru al anului 2021 Agentia pentru Eficienta Energetica a lansat procedura de achiziționare a serviciilor de organizare a evenimentului Moldova Eco Energetica atfel fiind asigurata contributia proprie conform conceptului proiectului.

Este o ediție specială în acest an, care, din cauza pandemiei de COVID-19, va fi realizată în mare parte în versiune digitală, cu evenimente organizate exclusiv online, dar pentru întreaga perioadă de desfășurare, eficiența energetică și oportunitățile pe care le oferă în ceea ce privește economiile, avantajele de mediu și competitivitatea pentru întreprinderi vor fi în prim plan.

Agenția pentru Eficiență Energetică a fost supusă procedurii de auditare de către compania KPMG. Auditarea a durat 3 luni și a inclus evaluarea Agenției privind capacitatea tehnică, managerială, administrativă și financiară. Rezultatul procesului de auditare a confirmat ca Agenția pentru Eficiență Energetică dispune de capacitățile necesare precum si ca este gata sa implementeze proiectul in conformitate cu standardele necesare.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
20 Iun. 2025, 22:51
 // Categoria: Sport // Autor:  Ana Panaguța
20 Iun. 2025, 22:51 // Sport //  Ana Panaguța

Aeroportului Internațional Chișinău se va numi „Aeroportul Eugen Doga”. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolea, viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul festivalului de muzică clasică „DescOperă”.

„Unele locuri nu au nevoie de cuvinte ca să emoționeze. La Orheiul Vechi, natura, istoria și cultura își spun povestea singure. Dar a fost un moment potrivit să facem un anunț important din numele MIDR și al Guvernului de a redenumi Aeroportul Internațional Chișinău în Aeroportul Internațional „Eugen Doga” – Chișinău. Să-l întâlnim, simbolic, ori de câte ori plecăm sau ne întoarcem acasă”, a declarat Vladimir Bolea.

Ministrul a declarat că „facem deja pașii necesari pentru ca această decizie să se materializeze și să aducem, în așa fel, un omagiu maestrului”.

„Cred cu toată convingerea că infrastructura nu e despre cifre și beton – ci despre ce rămâne în sufletul oamenilor după ce au trecut printr-un loc. Astăzi, la Orheiul Vechi, am înțeles din nou de ce merită să construim, chiar și atunci când pare greu. Pentru ca Moldova să aibă nu doar drumuri, ci destinații care spun ceva despre cine suntem”, a mai adăugat Bolea.

sursa video: fb/Elena Covalenco

Ideea de a numi Aeroportul Internațional Eugen Doga, a fost lansată încă în 2023 de Sophie Midrigan. Tânăra a afirmat că a văzut exemple similare în mai multe țări, unde aeroporturile sunt redenumite în cinstea unor mari compozitori și crede că Eugen Doga ar merita același omagiu.

După moartea maestrului, în spațiul public a fost relansată petiția prin care se cere ca Aeroportul Internațional Chișinău să poarte numele maestrului Doga. Câteva zile mai târziu, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a anunțat că MIDR va veni cu o inițiativă în acest sens, însă nu a oferit un termen exact.

Ulterior, pe 15 iunie, președinta Maia Sandu a anunțat că a discutat cu soția maestrului Eugen Doga, care susține inițiativa.

Compozitorul Eugen Doga s-a stins din viață pe 3 iunie, la vârsta de 88 de ani.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
De Ziua Sushi, Glovo e partenerul tău de roll
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
FLYONE lansează zborul direct Chișinău – Copenhaga
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Happy Monday: Livrare gratuită în fiecare luni, cu Mastercard
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Double Case – Marca Comercială a anului 2024, desemnată de către Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
Iute Group a emis obligațiuni în valoare de 140 milioane euro, cu o dobândă de 12% și scadență în 2030
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE