Consiliul de Administraţie al Universităţii de Stat din Moldova a adresat astăzi o scrisoare deschisă către președinta Republicii Moldova Maia Sandu, președinta Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanâi, prim-ministrului Aurel Ciocoi și ministrei Educației, Lilia Pogolșa prin care cere confirmarea rectorului ales, în data de 16.12.2020 – doctor Igor Şarov, conferenţiar universitar.
Potrivit documentului, Consiliul de Administraţie al Universității de Stat din Moldova își exprimă dezacordul în legătură cu tergiversarea procesului de confirmare a noului rector și consideră că o atare atitudine diminuează imaginea USM și pune în pericol bunul mers al lucrurilor în instituție. Totodată, cere organelor de stat să recunoască legitimitatea alegerilor din 16.12.2020 și să respecte votul majorității acordat domnului dr Igor Șarov, rector ales al Universității de Stat din Moldova.
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE INSTITUȚIILE STATULUI
Doamnă Președintă a Republicii Moldova Maia Sandu!
Doamnă Președintă a Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanâi!
Domnule Prim-Ministru interimar al Republicii Moldova Aurel Ciocoi!
Doamnă Ministră a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din
Republica Moldova Lilia Pogolșa!
Universitatea de Stat din Moldova este instituția de învățământ superior care și-a scris istoria prin eforturile orientate spre formarea cadrelor de înaltă calificare pentru majoritatea sectoarelor economiei naţionale și spre desfăşurarea cercetărilor ştiinţifice fundamentale și aplicative de talie internațională. Or, misiunea ei de bază dintotdeauna a fost pregătirea universitară în diverse domenii şi formarea ansamblului de competenţe necesare integrării socioprofesionale, precum și dezvoltarea potenţialului ştiinţific prin activitatea de cercetare a personalului didactic şi studenţesc. Universitatea de Stat din Moldova și-a reliefat identitatea în contextul sistemului educațional din Republica Moldova ca partener strategic în promovarea reformelor educaționale, ca incubator de strategii inovaționale de profil, ca participant activ în procesele de elaborare a politicilor publice în domeniul învățământului etc.
În situațiile de criză, care s-au înregistrat de-a lungul anilor în sistemul educațional autohton, Universitatea de Stat din Moldova s-a implicat activ în identificarea soluțiilor și a contribuit cu efort intelectual, dar și cu potențial uman, la rezolvarea problemelor. În cazurile de forță majoră, pentru a asigura buna funcționare a autorităților publice din domeniu, USM a sacrificat cariera universitară a propriilor resurse umane în numele cauzei comune și a interesului general suprem.
În prezent, în virtutea circumstanțelor create de ceva timp, Universitatea de Stat din Moldova nu poate funcționa în deplina sa capacitate: nu-și poate elabora, aproba și implementa noi documente de activitate strategică și planuri de dezvoltare, în situația în care toate strategiile universitare pe termen mediu au expirat. Neconfirmarea rectorului ales nu permite asigurarea plenară a activităților universitare, iar acest fapt generează dificultăți pe toate segmentele, dar mai ales pe cel al politicii de personal și al ajustării de structură și infrastructură, impuse de evoluţia continuă a unei universităţi.
Speranța că situația de criză la USM va fi depășită a fost legată de alegerile rectorului, care au avut loc la 16 decembrie 2020 – atunci, când comunitatea academică l-a ales în funcție de rector pe dr Igor Șarov. Dar nici după mai mult de două luni de zile de la acel eveniment, lucrurile nu au intrat în normalitate, or, în pofida votului exprimat de majoritatea universitară, rectorul ales, dr Igor Șarov, încă nu a fost confirmat în post. Această situaţie scoate în evidenţă nerespectarea unor principii esenţiale ce stau la baza funcţionării unei universităţi şi pun la îndoială sistemul de valori al unui mediu academic, inclusiv: libera exprimare, implicarea democratică în viaţa universitară a membrilor colectivului profesoral şi cel studenţesc.
Membrii Consiliului de Administraţie, la şedinţa din 19.02.2021, și-au exprimat voința, prin vot “pro” unanim.