Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

În aceste 13 țări europene sunt introduse Green Pass-urile. Vă vizează chiar dacă sunteți turist

27 Iul. 2021, 09:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 09:45 // În Lume //  Realitatea.md

Un număr din ce în ce mai mare de țări din Europa intenționează să facă ilegală intrarea în baruri și restaurante fără dovada vaccinării COVID-19. O creștere a cazurilor noi, inclusiv în Franța, Italia și în Olanda, generează necesitatea introducerii „permiselor verzi” (green pass-uri) pentru a intra în toate locurile de ospitalitate interioare.

Fiecare țară are un plan ușor diferit pentru modul de funcționare a permiselor. Deci, asigurați-vă că sunteți informat cu privire la reguli înainte de a călători în oricare dintre aceste țări.

Lista țărilor cu Green Pass:

 • Austria. Intrarea în restaurante, teatre, hoteluri, facilități sportive și locuri pentru îngrijirea personală necesită dovada vaccinării, un test negativ sau certificat de recuperare de la COVID-19. Mai multe informații găsiți aici.
 • Cipru. Oricine vizitează ospitalitatea interioară în Cipru trebuie să aibă un Coronapass, cunoscut și sub numele de Safe Pass, care să documenteze dovada vaccinării sau un test negativ. Aceasta este o aplicație care diferă de EUDCC și este utilizată separat. Mai multe informații găsiți aici.
 • Danemarca. Danemarca solicită un Coronapas pentru toate restaurantele și locurile culturale interioare care dețin aceleași cerințe ca și EUDCC. Coronapas este disponibil sub formă de hârtie sau poate fi descărcat printr-o aplicație. Mai multe informații găsiți aici.
 • Franța. Președintele Emmanuel Macron a ordonat prin decret că vizitatorii tuturor locurilor de ospitalitate interioare cu o capacitate mai mare de 50 sunt acum obligați să prezinte un permis verde. Parlamentul francez se află acum la mijlocul dezbaterii dacă va introduce această lege ca lege formală și cum ar putea arăta dacă o fac. Mai multe informații găsiți aici.
 • Germania. Restricțiile variază de la un stat la altul în întreaga Germanie, dar este larg acceptat faptul că clienții trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului sau dovada vaccinării pentru a fi admis la alimentația interioară. Mai multe informații găsiți aici.
 • Italia. Un permis verde COVID-19 va fi necesar pentru a vizita toate localurile începând cu 6 august în Italia. Acesta va oferi dovada că deținătorul a primit cel puțin o doză de vaccin, s-a recuperat de la virus sau are rezultate negative în ultimele 48 de ore. Nu este încă clar dacă acest lucru se va face prin EUDCC. Mai multe informații găsiți aici.
 • Letonia. Terasele sunt deschisă pentru toți rezidenții și vizitatorii, dar numai persoanele vaccinate pot lua masa în interior și pot vizita săli de sport, cinematografe și teatre. Dovada este dată în format electronic. Mai multe informații găsiți aici.
 • Lituania. Persoanele cu dovada vaccinării prin intermediul „permisului verde” electronic al Lituaniei pot lua masa în interior și pot accesa alte site-uri culturale și de divertisment. Celor care nu sunt încă vaccinați li se oferă servicii de luat masa numai în aer liber. EUDCC poate fi folosit drept dovadă de turiștii care nu se află în baza de date a asistenței medicale din Lituania. Mai multe informații găsiți aici.
 • Luxemburg. Clienților cu un certificat de vaccinare digital li se permite să folosească localurile în interior până la ora 01:00 fără restricții. Cei fără trebuie să poarte măști și să respecte distanțarea socială. Mai multe informații găsiți aici.
 • Olanda. Nu există nicio implementare legală formală a unui permis verde COVID-19, dar doar oamenii de afaceri care verifică dovada vaccinării au voie să activeze la capacitate maximă. Mai multe informații găsiți aici.
 • Portugalia. Peste 60 de municipalități cu risc ridicat și foarte mare – inclusiv orașele Lisabona și Porto – solicită dovada unei vaccinări anti-COVID sau a unui test negativ pentru ieșirile în localuri de vineri seara după ora 19:00 și în weekend. Acest lucru nu se aplică copiilor sub 12 ani. Mai multe informații găsiți aici.
 • Irlanda. Guvernul irlandez a adoptat recent o lege printr-un vot restrâns, care va permite puburilor, cafenelelor și restaurantelor să servească persoanele vaccinate în interior din 26 iulie. Se așteaptă ca acest lucru să se facă prin EUDCC sau folosind documentația pe hârtie pentru cei care nu au permisul codat QR. Mai multe informații găsiți aici.
 • Slovenia. Servirea în interior este deschisă persoanelor cu vârsta peste 18 ani care sunt vaccinate sau care pot oferi dovada unui test negativ COVID-19. Mesele trebuie să fie la 3 metri distanță, chiar și cu utilizarea permiselor. Mai multe informații găsiți aici.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 14:28 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Un proiect de lege care vizează activitatea HoReCa în timpul stării de urgență în sănătate publică, votat astăzi de deputați în ambele lecturi, a stârnit replici haioase în Parlament.

În timp ce deputații socialiști au criticat Hotărârea Guvernului care relevă că accesul în localuri va fi posibil doar în baza prezentării testului PCR sau a dovezii vaccinării anti COVID, comunistul Vladimir Voronin a ținut de cuviință să-și expună și el opinia vizavi de acest subiect.

Tradițional, Voronin a făcut-o în stilul său.

„La mine nu e o întrebare, la mine e o replică. Aceasta trebuie să disciplineze cetățenii. Dacă vrei la restaurant, кто пил и хочет пить (n.r. cine a băut și vrea să bea) treci vaccinarea sau dute și fă testul și gata. Și будь здоров, Василий (n.r. fii sănătos Vasile)”, a spus Voronin.

Ulterior a intervenit și autorul proiectului, Dumitru Alaiba.

„Nu credeam că o să spun asta vreodată, dar eu sunt deacord cu cuvintele domnului Voronin”

 

Amintim că de la 1 octombrie curent, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) se va micșora de la 12% la 6%, pe perioada stării de urgență în sănătate publică pentru HoReCa. Un asemenea proiect de lege a fost votat astăzi de deputați în ambele lecturi.

Potrivit autorului inițiativei legislative, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, accelerarea lansării facilităților fiscale pentru industria HoReCa este importantă, deoarece companiile suportă pierderi considerabile din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de COVID-19.

Documentul prevede și alte măsuri de susținere ce urmează a fi implementate în susținerea întreprinderilor din domeniul HoReCa.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române