Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

În Austria, unui pacient i s-a amputat piciorul greșit. Ce a pățit chirurgul

02 Dec. 2021, 19:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 19:01 // În Lume //  Realitatea.md

Tribunalul din Linz, Austria a amendat un chirurg cu 2.700 de euro pentru că a amputat din greșeală piciorul drept al pacientului în loc de cel stâng, iar eroarea a fost dezvăluită abia două zile mai târziu. Văduvei pacientului, decedat înaintea procesului, i s-a acordat și despăgubire în valoare de 5.000 de euro, potrivit AFP.

Bărbatul în vârstă de 82 de ani a fost internat la spitalul Freistadt în luna mai a acestui an. Trebuia să-i fie amputat piciorul stâng, dar din anumite motive chirurgul i-a marcat piciorul drept și a efectuat operația cu succes.

Eroarea a fost dezvăluită abia două zile mai târziu în timpul bandajării, iar pacientul a fost informat că va avea o altă amputare.

Atunci conducerea spitalului a spus că incidentul s-a produs „din coincidența unor circumstanțe nefavorabile”, iar medicul șef și-a cerut scuze publice.

Dosarul a ajuns însă în instanță, la care chirurgul a declarat că motivul erorii a fost că însăși schema de acțiuni din sala de operație avea defecte. În același timp, întrebat de ce a marcat piciorul drept pentru amputare în loc de stâng, el a răspuns: „Nu știu”.

Chirurgul a fost transferat de atunci la o altă clinică, iar plata a jumătate din amenda a fost amânată. Spitalul a raportat că împrejurările acestei erori medicale au fost studiate cu atenție, s-au făcut concluzii organizatorice, s-au discutat scheme de acțiuni în sala de operație, iar personalul medical a primit o pregătire corespunzătoare.

Antecedente în practica mondială

Astfel de incidente în practica medicală sunt extrem de rare, dar au avut loc deja în trecut.

În 1995, în plină intervenție chirurgicală, un chirurg american a descoperit că amputa piciorul greșit al unui pacient cu diabet, dar din moment ce până atunci tăiase cu succes aproape toți mușchii și tendoanele, amputația trebuia să fie finalizată.

Acest lucru s-a întâmplat la Spitalul Universitar din Tampa din Florida, SUA.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală