Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

„Scenariu de coșmar al unei confruntări militare”. Lavrov și Blinken și-au împărțit amenințări din cauza Ucrainei

02 Dec. 2021, 18:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
02 Dec. 2021, 18:11 // În Lume //  Petru Cosoi

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Anthony Blinken au avut primele discuții față în față din luna mai a acestui an. La întâlnirea miniștrilor de externe OSCE de la Stockholm, aceștia au făcut schimb de declarații dure cu privire la situația din jurul Ucrainei. Țările occidentale cred că Moscova adună trupe în apropierea granițelor ucrainene și ar putea pregăti o invazie, autoritățile ruse spun că nu vor permite NATO să se extindă mai departe spre est și acuză Kievul că intenționează să rezolve conflictul din Donbas cu forța.

La o întâlnire cu Lavrov, Blinken a spus că Rusia se va confrunta cu sancțiuni grave dacă conflictul cu Ucraina ar escalada.

„Cel mai bun mod de a evita o criză este diplomația […], inclusiv punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și retragerea forțelor ruse [de la granița cu Ucraina]”, a spus șeful Departamentului de Stat. SUA vrea să contribuie la acest proces. De asemenea, cu deschidere și sinceritate, voi spune: „Dacă Rusia merge la confruntare, va avea de suferit consecințe grave”.

După întâlnire, un membru al delegației SUA, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru Reuters că întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă „serioasă, sobră și de afaceri” și că nu au avut loc progrese. După cum a remarcat sursa, Blinken i-a spus lui Lavrov că Washington vrea să prevină o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina și, dacă Moscova nu va renunța, va fi sancționată.

Ucraina, Europa și Statele Unite au declarat în ultimele săptămâni că Rusia concentrează din nou trupe în apropierea granițelor ucrainene, ceea ce ar putea fi un semn al pregătirilor pentru o escaladare a conflictului în estul Ucrainei sau chiar o invazie a altor regiuni ucrainene.

„Scenariul de coșmar al unei confruntări militare se întoarce […] Ucraina este pompată militar […] Infrastructura militară a alianței este adusă în mod iresponsabil mai aproape de granițele ruse, sisteme de apărare antirachetă au fost dislocate în România şi Polonia, care pot fi folosite ca complexe de lovitură. În Europa pot apărea rachete americane cu rază medie”,  îl citează TASS pe Lavrov.

Referindu-se la cuvintele lui Vladimir Putin, ministrul rus de externe a spus că Rusia „nu dorește niciun conflict”. „Dar dacă partenerii noștri NATO declară că nimeni nu are dreptul să dicteze vreunei țări care dorește să se alăture NATO dacă o poate sau nu, cităm prevederile dreptului internațional care prevăd că fiecare stat are dreptul de a alege cum să asigure interesele sale legale în domeniul securității”, relatează Interfax cuvintele lui Lavrov la începutul negocierilor cu Blinken.

Conversație la cină

Presa ucraineană, citându-și sursa din delegația ucraineană, a relatat că miercuri seara, la o cină informală înaintea întâlnirii miniștrilor de externe OSCE, Lavrov, pe de o parte, Blinken și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, pe de altă parte, au avut parte de o încăierare.

Informațiile despre conversație sunt raportate de publicația ucraineană Pravda și confirmate de agenția de știri de stat ucraineană Ukrinform.

„El [Lavrov] și-a însoțit discursul cu teze de propagandă despre lovitura de stat și naziștii din Ucraina”, a declarat o sursă pentru publicația Pravda. „Acest lucru a provocat o bătălie diplomatică. În prezența tuturor celorlalți miniștri, Kuleba a luat cuvântul și l-a pus în locul lui pe Lavrov”, scrie Ukrinform.

Kuleba, potrivit sursei, a spus că Rusia bombardează teritoriul ucrainean și ucide armata ucraineană, precum și blochează sistematic activitatea misiunii de observare a OSCE. Anthony Blinken, potrivit acestei surse, și-a susținut omologul ucrainean. Apoi Lavrov a luat din nou cuvântul, a făcut din nou acuzații – și a primit din nou un răspuns de la Kuleba și Blinken.

Joi, Blinken sa întâlnit cu Kuleba înainte de a vorbi cu Lavrov.

Reprezentanții ruși nu au comentat datele despre încăierarea dintre Lavrov, Blinken și ministrul de externe ucrainean.

Joi, Lavrov s-a întâlnit separat la Stockholm, printre alți colegi, și cu ministrul britanic de externe Liz Truss.

„Am reiterat că Regatul Unit sprijină suveranitatea Ucrainei. Am discutat și despre Iran, Afganistan și probleme bilaterale”, a scris Truss după întâlnire.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală